Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

VIETNAMESISKA VÅRRULLAR MED KIMCHI

16 st  /  45 min  / Från Vegourmet No 6/2017 text: Rain Lundström, foto: Maggie Soltani

Vietnamesiska vårrullar kallas också för sommarrullar och är en given förrättsfavorit året runt. I det här receptet fyller vi rullarna med kimchi och krispig tofu, och doppar dem i en krämig sås baserad på mandelsmör. Gör mandeldippen innan du sätter igång med vårrullarna, lite av såsen steker vi nämligen ihop med tofun.

Ingredienser
krämig mandeldipp
½ dl
mandelsmör
½ dl
soja
2 msk
agavesirap
2 msk
lime
1 
vitlöksklyfta, pressad
½  
färsk röd chili, finhackad
krispig tofu
1 
block fast tofu
2 msk
majsstärkelse
4 msk
sesamolja
2 msk
krämig mandeldipp
1 msk
sojasås, utan vete om du lagar glutenfritt
1 msk
råsocker
sesamdoftande risnudlar
1 
näve tunna risnudlar
1 msk
sesamfrön
1 msk
sesamolja
1 msk
risvinäger
syrlig kimchidipp
2 msk
limejuice
2 msk
kimchispad
1 msk
risvinäger
1 msk
sojasås, utan vete om du lagar glutenfritt
1 msk
råsocker
1 
vitlöksklyfta, pressad
½  
färsk röd chili, finhackad
annat till vårrullarna
1 dl
kimchi
1 knippe
färsk basilika, gärna thaibasilika
1 knippe
färsk mynta
1 knippe
färsk koriander
1 
morot
⅓ 
gurka
2 
salladslökar
16 ark
rispapper, (säljs i välsorterade livsmedelsbutiker samt i asiatiska matbutiker)
Gör så här
krämig mandeldipp

Rör ihop samtliga ingredienser.

krispig tofu

Skär tofun till stavar, cirka 10 centimeter långa och 2 centimeter tjocka. Bred ut majsstärkelsen på en tallrik och vänd runt tofun så att alla sidor täcks.

Hetta upp tre matskedar av sesamoljan i en stekpanna. Stek tofustavarna tills de är krispiga. Lägg på ett hushållspapper för att rinna av och stelna något.

Blanda den resterande matskeden sesamolja med mandeldipp, soja och råsocker. Lägg tillbaka tofun i stekpannan och häll på såsen. Stek tills tofun ser glansig och fin ut.

sesamdoftande risnudlar

Koka risnudlarna enligt instruktioner på förpackningen. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna.

Blanda nudlarna med sesamolja, risvinäger och sesamfrön.

syrlig kimchidipp

Rör ihop samtliga ingredienser tills sockret lösts upp.

annat till vårrullarna

Hacka basilika, mynta, koriander och kimchi grovt. Skär moroten, gurkan och vårlöken julienne, det vill säga till tändsticksliknande stavar.

Förbered en djup tallrik där dina rispapper kan ligga plana. Fyll tallriken med hett vatten. Lägg i ett rispapper och låt det mjukna, det tar ungefär en halv minut.

Lägg rispappret på plant underlag, placera sedan en rand av örter, grönsaker, tofu och risnudlar i mitten på nedre delen av pappret, rulla ihop till en vårrulle, vik in sidorna halvvägs.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Grüner Veltliner
COTEAUX D’AIX EN PROVENCE
Pierre Chavin Rosé Organic Cuvée Réserve
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

VÅRRULLAR MED SVAMP & KIMCHI
Nudelsoppa med röd curry, kokosmjölk och thaibasilika
Bánh mì
BÖNPIROG MED MANDLAR & CHILI
BAO MED CHILIMARINERAD TOFU & KORIANDER
NUDELSALLAD MED KIMCHI & ALGER
TARTELETTE MED VIT CHOKLADGANACHE, SÖTSURA BJÖRNBÄR & SALTROSTAD VALNÖT
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE
SÖTPOTATISGNOCCHI SLUNGAD I CHILI- & INGEFÄRSOLJA
DUMPLINGS I HOTPOT
SÖTPOTATISSAMOSAS MED SRIRACHA- & LIMEDIP
Kryddig wok med mungbönsgroddar

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB