Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
  • Dryck
  • Krog
  • OM OSS
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • shop
  • Sök

Bánh mì

3 mackor  /  25 min (45 min passiv)  / Från Vegourmet No 1/2014 text: Rain Lundström, foto: Maggie Holm

Jag tror inte att någon med handen på hjärtat kan säga att banh mi inte är gott. Jorden är rund, havet är djupt, alla vuxna människor gillar koriander och banh mi är en fenomenal macka. Ostronskivling är en trevligt matig svamp som jag här serverar som ”pulled”. Svampen har en tillräckligt köttig karaktär för att den, efter tillagning, ska passa utmärkt att dra i strimlor med en gaffel. Därefter utgör den underbar banh mi-fyllning tillsammans med annat gott som thaibasilika, koriander, jalapeño och rättika.

ANNONS:
Ingredienser
Ostronskivling
400 g
ostronskivling
2 
msk japansk soja
2 
msk riven färsk ingefära
2 
vitlöksklyftor, pressade
1 msk
råsocker
 
svartpeppar
 
neutral olja, till stekning
Picklade grönsaker
1 ½ dl
risvinäger
2 msk
ättika, 12 %
½ tsk
salt
1 msk
råsocker
2 
stora morötter
⅓ 
rättika
Till smörgåsen
1 
stor baguette
½  
gurka, tunt skivad
1 
rödlök, tunt skivad
1 knippe
rädisor, tunt skivade
3 
salladslökar, hackade
3 
jalapeño, hackade
1 kruka
koriander, grovhackad
1 kruka
thaibasilika, grovhackad
 
srirachamajonnäs eller srirachasås
3 
limefrukter
Gör så här

Blanda risvinäger, 1 dl hett vatten, ättika, salt och socker.

Skär morötter och rättika julienne, det vill säga i tunna tändsticksliknande stavar.

Lägg grönsaksstavarna i lagen och låt stå minst 30 minuter, upp till några timmar.

Skär ostronskivlingen i skivor på längden.

Hetta upp en stekpanna med olja. Stek svampen i några minuter tills den börjar ta färg. Sänk värmen, lägg på ett lock och låt stå några minuter.

Blanda under tiden soja, ingefära, vitlök, socker samt peppar i en liten skål. Häll såsen i stekpannan och rör om.

Flytta över till en skål och dra isär svampen till trådiga strimlor med hjälp av 2 gafflar.

Dela baguetten i 3 delar och sedan på mitten, men inte helt igenom brödet. Bred lite srirachamajonnäs på insidan.

Fyll med svamp, picklade och färska grönsaker samt jalapenõ. Strö över örterna. Ringla över srirachamajonnäs och pressa över limesaft. Servera.

boktips! Det gröna Asien

Receptet kommer från boken Det gröna Asien.

Här kommer boken som lyfter dina gröna köksäventyr till helt nya höjder. Rain Lundström bjuder in till en resa i de asiatiska köken och gör ett djupdyk i gastronomiska vidunder och smaksensationella hemligheter.

I Det gröna Asien täcker hon det bästa från Japan, Kina, Indien, Vietnam, Korea, Thailand, Sri Lanka, Malaysia och Indonesien. Här hittar du allt från umamispäckad japansk ramen och konsten att vika dumplings till hemgjord vegansk kimchi och vardagsvänlig palak paneer.

Recepten i boken spänner över allt från snabblagade rätter med råvaror som du hittar i närmaste matbutik och rör sig vidare till nya bekantskaper. Det gröna Asien är kokboken som är lika livsviktig för vardagsmatlagaren som för matnörden. Säg hejdå till smaklös vegomat och gör dig redo att hänföras av det gröna asiatiska köket!

Köp boken här!

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

DUMPLINGS I HOTPOT
BAO MED SÖTPOTATIS & ASIATISK MOLE
GLASDESSERT MED HJORTON, SAFFRAN & VIT CHOKLAD
BAO MED CHILIMARINERAD TOFU & KORIANDER
AVOKADOFRIES
BARA-EN-TILL QUESADILLAS – MED AVOKADO & SVARTA BÖNOR
TARTELETTE MED VIT CHOKLADGANACHE, SÖTSURA BJÖRNBÄR & SALTROSTAD VALNÖT
KÖFTE & AUBERGINE I PITABRÖD
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE
VIETNAMESISKA VÅRRULLAR MED KIMCHI
KANELBULLEPLÅT
SÖTPOTATISGNOCCHI SLUNGAD I CHILI- & INGEFÄRSOLJA
ANNONS:

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kundtjänst

Adressändra, anmäla uppehåll och andra prenumerationsärenden.

  • web: vegourmet.prenservice.se
  • mail: prenumerera@vegourmet.se
  • tele: 0770-457 142 (08:30-16:00)

Redaktionen

  • tele: 08-57 23 90 30
  • mail: redaktionen​@vegourmet.se

Annonsering

  • mer info: mediakit

Bud- & besöksadress

  • Vegourmet AB
  • The Park
  • Magnus Ladulåsgatan 3
  • 118 65 Stockholm

Postadress

  • Vegourmet AB
  • Frejgatan 13
  • 114 79 Stockholm