Jag tror inte att någon med handen på hjärtat kan säga att banh mi inte är gott. Jorden är rund, havet är djupt, alla vuxna människor gillar koriander och banh mi är en fenomenal macka. Ostronskivling är en trevligt matig svamp som jag här serverar som ”pulled”. Svampen har en tillräckligt köttig karaktär för att den, efter tillagning, ska passa utmärkt att dra i strimlor med en gaffel. Därefter utgör den underbar banh mi-fyllning tillsammans med annat gott som thaibasilika, koriander, jalapeño och rättika.
Ingredienser
- 400 g
- ostronskivling
- 2
- msk japansk soja
- 2
- msk riven färsk ingefära
- 2
- vitlöksklyftor, pressade
- 1 msk
- råsocker
- svartpeppar
- neutral olja, till stekning
- 1 ½ dl
- risvinäger
- 2 msk
- ättika, 12 %
- ½ tsk
- salt
- 1 msk
- råsocker
- 2
- stora morötter
- ⅓
- rättika
- 1
- stor baguette
- ½
- gurka, tunt skivad
- 1
- rödlök, tunt skivad
- 1 knippe
- rädisor, tunt skivade
- 3
- salladslökar, hackade
- 3
- jalapeño, hackade
- 1 kruka
- koriander, grovhackad
- 1 kruka
- thaibasilika, grovhackad
- srirachamajonnäs eller srirachasås
- 3
- limefrukter
Ostronskivling
Picklade grönsaker
Till smörgåsen
Gör så här
Blanda risvinäger, 1 dl hett vatten, ättika, salt och socker.
Skär morötter och rättika julienne, det vill säga i tunna tändsticksliknande stavar.
Lägg grönsaksstavarna i lagen och låt stå minst 30 minuter, upp till några timmar.
Skär ostronskivlingen i skivor på längden.
Hetta upp en stekpanna med olja. Stek svampen i några minuter tills den börjar ta färg. Sänk värmen, lägg på ett lock och låt stå några minuter.
Blanda under tiden soja, ingefära, vitlök, socker samt peppar i en liten skål. Häll såsen i stekpannan och rör om.
Flytta över till en skål och dra isär svampen till trådiga strimlor med hjälp av 2 gafflar.
Dela baguetten i 3 delar och sedan på mitten, men inte helt igenom brödet. Bred lite srirachamajonnäs på insidan.
Fyll med svamp, picklade och färska grönsaker samt jalapenõ. Strö över örterna. Ringla över srirachamajonnäs och pressa över limesaft. Servera.
boktips! Det gröna Asien
Receptet kommer från boken Det gröna Asien.
Här kommer boken som lyfter dina gröna köksäventyr till helt nya höjder. Rain Lundström bjuder in till en resa i de asiatiska köken och gör ett djupdyk i gastronomiska vidunder och smaksensationella hemligheter.
I Det gröna Asien täcker hon det bästa från Japan, Kina, Indien, Vietnam, Korea, Thailand, Sri Lanka, Malaysia och Indonesien. Här hittar du allt från umamispäckad japansk ramen och konsten att vika dumplings till hemgjord vegansk kimchi och vardagsvänlig palak paneer.
Recepten i boken spänner över allt från snabblagade rätter med råvaror som du hittar i närmaste matbutik och rör sig vidare till nya bekantskaper. Det gröna Asien är kokboken som är lika livsviktig för vardagsmatlagaren som för matnörden. Säg hejdå till smaklös vegomat och gör dig redo att hänföras av det gröna asiatiska köket!
Köp boken här!
