Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

KÖFTE & AUBERGINE I PITABRÖD

4 port  /  40 min  / Från Vegourmet No 1/2014 text: Emil Dahlberg, foto: Maggie Soltani

Testa en vegoversion av den traditionella persiska köften gjord på nötter, bönor och bulgur. Krämig kronärtskocksdipp, len jordnötsdipp och pressad citron lyfter smakerna till höjden. Grundrecept på vegansk majonnäs hittar du här!

Ingredienser
KÖFTE & AUBERGINE
1 dl
skalade pistagenötter
1 dl
valnötter
1 
vitlöksklyfta
1 burk
kikärtor, eller 2,5 dl egenkokta
1 knippe
färsk koriander
2-3 cm
färsk ingefära, riven
1 ½ dl
kokt bulgur
½ dl
ströbröd
1 
liten rödlök
1 msk
tomatpuré
1 ½ tsk
rökt paprikapulver
1 tsk
salt
1 
liten chili
2 dl
sesamfrön
2 msk
olivolja
½ 
aubergine
KRONÄRTSKOCKSDIPP
1 dl
vegansk majonnäs
5 
kronärtskockshjärtan
1 
vitlöksklyfta
1 
litet knippe färsk mynta
2 tsk
citronsaft
 
salt
 
svartpeppar
MAJONNÄS
2-3 dl
olja
1 dl
osötad sojamjölk
1 msk
senap
1 tsk
äppelcidervinäger
1 krm
salt
JORDNÖTSSÅS
2 
schalottenlökar
1 msk
olivolja
½ 
finhackad röd chili
1 burk
kokosmjölk
2  msk
jordnötssmör
2-3 cm
ingefära
2 tsk
tamari
1 
lime
TILL SERVERING
6 
pitabröd eller tunt bröd
 
ärtskott, eller groddar
1 
rödlök
1 
citron
Gör så här
KÖFTE & AUBERGINE

Mixa vitlöken och tre fjärdedelar av nötterna i matberedare tills de är fint mixade men inte till mjöl. Tillsätt kikärtor, koriander och riven ingefära, mixa till en smulig smet, skrapa ner från mixerns kanter vid behov.

Häll i resterande ingredienserna, utom de återstående nötterna och ströbrödet. Mixa till en slät smet. Häll i nötterna och ströbröd, mixa hastigt, behåll vissa grövre nötbitar i smeten.

Forma köftesmeten till avlånga små biffar, panera i sesamfrön. Addera mer ströbröd om smeten är för lös, alternativt vatten om den den är för torr.

Stek köften på medelvärme i olivolja, vänd försiktigt.

Skiva auberginen i tunna skivor, stek i rikligt med olivolja tills de får gyllenbrun färg. Låt rinna av på hushållspapper i några minuter.

KRONÄRTSKOCKSDIPP

Mixa majonnäsen med kronärtskockshjärtan och vitlök.

Finhacka myntan och blanda i. Rör ner citronsaft och smaka av med salt och peppar.

MAJONNÄS

Blanda senap och mjölk, ringla sakta ner oljan medan du mixar med en stavmixer. Fortsätt hälla ner olja till en fast och tjock majonnäs.

Häll i vinäger och smaka av med salt.

JORDNÖTSSÅS

Finhacka löken och fräs den i olja. Tillsätt chili, det tjocka lagret högst upp i kokosmjölkburken och jordnötssmör. Låt koka ihop några minuter på låg värme.

Tillsätt riven ingefära, tamari samt lime, koka i någon minut till.

Servera köfte och aubergine i pitabröd med dippsåserna, pressad citron, ärtskott och hackad rödlök.

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

jävligt god VEGOBURGARE
Sötpotatisfries med rökt ostsås & chili
CAESARSALLAD MED KIKÄRTSKRUTONGER
HET KUMMINGRYTA MED ROSTAD BLOMKÅL & CHAPATI
BLOMKÅLSTORTILLAS MED SVARTA BÖNOR OCH GUACAMOLE
Gnocchi med bönfrikadeller
SÖTPOTATISGNOCCHI SLUNGAD I CHILI- & INGEFÄRSOLJA
FYLLD PORTABELLO & CONFITERAD POTATISMED AIOLI
VIETNAMESISKA VÅRRULLAR MED KIMCHI
Vegosill med pepparrot och krasse
Tacos med svarta bönor & rostad sötpotatis
DUMPLINGS I HOTPOT

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB