Björnbär och vit choklad; superglada smakkompisar! Tillsammans med ett krispigt mördegsskal bakat på havre, och saltrostade valnötter som bidrar med både sälta och beska till bakverket, blir denna lilla tartelette farligt god... Men, det går ju som tur är alltid att dubbla receptet!
Ingredienser
- 25 g
- råsocker
- 50 g
- vegetabiliskt margarin
- 25 g
- havregryn
- 60 g
- vetemjöl
- 100 g
- kokosgrädde
- 100 g
- vit choklad, gärna Jaqouts »vegan«
- 1 msk
- kokosolja
- 100 g
- björnbär
- 1-2
- citroner
- ca 20 g
- råsocker
- ev lite
- vatten
- 50 g
- valnötter
- 1 tsk
- salt
- vatten
- en kruka
- färsk citronmeliss
TARTELETTESKAL
VIT CHOKLADGANACHE
BJÖRNBÄR
SALTROSTADE VALNÖTTER
DEKORATION
Gör så här
TARTELETTESKAL
Knåda ihop samtliga råvaror till en deg, arbeta inte degen för länge. Tryck ut degen något, plasta in och lägg i kylskåp cirka en timme. Gör under tiden i ordning övriga komponenter.
När degen vilat klart tar du den ur kylen, knådar ihop den lite, och kavlar därefter ut den ca 2-3 milimeter tjock, glöm inte att mjöla under, så att degen inte fastnar i bordet.
Stansa ut rundlar i passande storlek för dina tarteletteformar, och placera degrundlarna i tartelettformarna.
Återanvändningsbara formar fungerar bäst, men formar av aluminium går också bra!
Sätt ugnen på 200°C. Baka tarteletteskalen i mitten av ugnen, cirka 7 minuter, de ska få en fin färg och kännas genombakade. Låt skalen svalna helt innan du fyller dem.
VIT CHOKLADGANACHE
Bryt chokladen i bitar i en skål. Koka upp grädden, slå den över chokladen, och rör ihop. Tillsätt kokosoljan och rör blandningen slät. Låt ganachen svalna i rumstemperatur.
BJÖRNBÄR
Låt björnbären småsjuda tillsammans med citron, vatten och lite socker tills de mjuknat och tagit smak av citronen.
Smaka av så du är nöjd med syra och sötma, häll därefter blandningen i en skål och låt svalna i kylskåp.
SALTROSTADE VALNÖTTER
Blanda ut en halv tesked salt i ca 100 g kokande vatten, låt stå. Grovhacka valnötterna, och rosta dem i panna på medelvärme tills de fått lite färg och börjar dofta rostat.
Stänk saltvatten på valnötterna medan du rör om i pannan; de kommer nu bli lite vitaktiga av saltet då vattnet dunstar av värmen från pannan och nötterna. Använd inte allt saltvatten – det blir för salt!
Låt nötterna svalna.
MONTERING
Vänd ner cirka 80% av de rostade valnötterna i chokladganachen – spara resterande.
Fördela ganachen i tartelettskalen; smidigast gör du detta genom att fylla en spritspåse med ganache och spritsa ut ganachen i tarteletteskalen.
Placera lite av björnbären på varje tartelette, använd också gärna lite av saften från bären.
Strö valnötshacket du sparade över tarteletterna, och stick slutligen ner några blad citronmeliss i varje tartelette. Servera.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.