Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
  • Dryck
  • Krog
  • OM OSS
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • shop
  • Sök

TARTELETTE MED VIT CHOKLADGANACHE, SÖTSURA BJÖRNBÄR & SALTROSTAD VALNÖT

10 st  /  40 min (2 h passiv)  / Från Vegourmet No 3/2017 text: Filippa Hawén, foto: Maggie Holm

Björnbär och vit choklad; superglada smakkompisar! Tillsammans med ett krispigt mördegsskal bakat på havre, och saltrostade valnötter som bidrar med både sälta och beska till bakverket, blir denna lilla tartelette farligt god... Men, det går ju som tur är alltid att dubbla receptet!

ANNONS:
Ingredienser
TARTELETTESKAL
25 g
råsocker
50 g
vegetabiliskt margarin
25 g
havregryn
60 g
vetemjöl
VIT CHOKLADGANACHE
100 g
kokosgrädde
100 g
vit choklad, gärna Jaqouts »vegan«
1 msk
kokosolja
BJÖRNBÄR
100 g
björnbär
1-2 
citroner
ca 20 g
råsocker
ev  lite
vatten
SALTROSTADE VALNÖTTER
50 g
valnötter
1 tsk
salt
 
vatten
DEKORATION
en kruka
färsk citronmeliss
Gör så här
TARTELETTESKAL

Knåda ihop samtliga råvaror till en deg, arbeta inte degen för länge. Tryck ut degen något, plasta in och lägg i kylskåp cirka en timme. Gör under tiden i ordning övriga komponenter.

När degen vilat klart tar du den ur kylen, knådar ihop den lite, och kavlar därefter ut den ca 2-3 milimeter tjock, glöm inte att mjöla under, så att degen inte fastnar i bordet.

Stansa ut rundlar i passande storlek för dina tarteletteformar, och placera degrundlarna i tartelettformarna.

Återanvändningsbara formar fungerar bäst, men formar av aluminium går också bra!

Sätt ugnen på 200°C. Baka tarteletteskalen i mitten av ugnen, cirka 7 minuter, de ska få en fin färg och kännas genombakade. Låt skalen svalna helt innan du fyller dem.

VIT CHOKLADGANACHE

Bryt chokladen i bitar i en skål. Koka upp grädden, slå den över chokladen, och rör ihop. Tillsätt kokosoljan och rör blandningen slät. Låt ganachen svalna i rumstemperatur.

BJÖRNBÄR

Låt björnbären småsjuda tillsammans med citron, vatten och lite socker tills de mjuknat och tagit smak av citronen.

Smaka av så du är nöjd med syra och sötma, häll därefter blandningen i en skål och låt svalna i kylskåp.

SALTROSTADE VALNÖTTER

Blanda ut en halv tesked salt i ca 100 g kokande vatten, låt stå. Grovhacka valnötterna, och rosta dem i panna på medelvärme tills de fått lite färg och börjar dofta rostat.

Stänk saltvatten på valnötterna medan du rör om i pannan; de kommer nu bli lite vitaktiga av saltet då vattnet dunstar av värmen från pannan och nötterna. Använd inte allt saltvatten – det blir för salt!

Låt nötterna svalna.

MONTERING

Vänd ner cirka 80% av de rostade valnötterna i chokladganachen – spara resterande.

Fördela ganachen i tartelettskalen; smidigast gör du detta genom att fylla en spritspåse med ganache och spritsa ut ganachen i tarteletteskalen.

Placera lite av björnbären på varje tartelette, använd också gärna lite av saften från bären.

Strö valnötshacket du sparade över tarteletterna, och stick slutligen ner några blad citronmeliss i varje tartelette. Servera.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Black Tower Sparkling Ice
Ecologica Berlina
Casa Vinironia Prosecco Vino Biologico
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

GLASDESSERT MED HJORTON, SAFFRAN & VIT CHOKLAD
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE
CITRONKAKA MED HALLONKRÄM, FÄRSKOSTFROSTING & PISTAGE
GRÖNSAKSSOPPA MED QUINOA
Apelsinchoklad PÅ KRYDDIG NÖTBOTTEN
PUMPAPIZZA MED ÄPPLE
BLOMKÅLSTORTILLAS MED SVARTA BÖNOR OCH GUACAMOLE
HET KUMMINGRYTA MED ROSTAD BLOMKÅL & CHAPATI
DUMPLINGS I HOTPOT
Sötpotatisfries med rökt ostsås & chili
VIETNAMESISKA VÅRRULLAR MED KIMCHI
BÖNPIROG MED MANDLAR & CHILI
ANNONS:

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kundtjänst

Adressändra, anmäla uppehåll och andra prenumerationsärenden.

  • web: vegourmet.prenservice.se
  • mail: prenumerera@vegourmet.se
  • tele: 0770-457 142 (08:30-16:00)

Redaktionen

  • tele: 08-57 23 90 30
  • mail: redaktionen​@vegourmet.se

Annonsering

  • mer info: mediakit

Bud- & besöksadress

  • Vegourmet AB
  • The Park
  • Magnus Ladulåsgatan 3
  • 118 65 Stockholm

Postadress

  • Vegourmet AB
  • Frejgatan 13
  • 114 79 Stockholm