Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

HET KUMMINGRYTA MED ROSTAD BLOMKÅL & CHAPATI

4 port  /  40 min  / Från Vegourmet No 8/2016 text: Emil Dahlberg, foto: Maggie Soltani

Låt inte den långa ingredienslistan avskräcka dig. Det här smaksensationella indiska middagen sköter i princip sig själv. Gör succé med kryddig gryta, rostad blomkål, chapatis som går på ett nafs i stekpannan och självklart lite fluffigt gult ris.

Ingredienser
HET KUMMINGRYTA
5 dl
krossade tomater
1 dl
passerade tomater
2 dl
hackad gul lök
5 cm
färsk ingefära, riven
1 
vitlöksklyfta, pressad
1 msk
garam masala
½ 
färsk röd chili, finhackad
1 
färsk grön chili, finhackad
2 tsk
färsk koriander, hackad
½  tsk
malen torkad koriander
½ tsk
nejlika
½ tsk
malen spiskummin
1 tsk
hela kumminfrön
½ tsk
gurkmeja
2 
lagerblad
2 dl
vatten
 
olja, till stekning
ROSTAD BLOMKÅL
1 
medelstort blomkålshuvud
¼ tsk
sumac
2 
vitlöksklyftor, pressade
 
salt
2 msk
rapsolja
CHAPATI
5 dl
vetemjöl
1 tsk
salt
2 tsk
olja
ca 2 dl
ljummet vatten
 
olja, till stekning
INDISKT RIS
3 dl
basmatiris
5 dl
vatten
2 
kardemummakapslar
1 
kanelstång
1/2 msk
malen gurkmeja
1 tsk
salt
TILL SERVERING
 
färsk koriander, hackad
 
lime
Gör så här

Sätt ugnen på 225°C.

Het kummingryta

Värm upp olja i en kastrull. Stek löken. Tillsätt resterande ingredienser och sjud under lock i 40 minuter på medelvärme.

Rostad blomkål

Skiva blomkålshuvudet i skivor. Krydda med sumac, pressa över vitlök. Salta och ringla över olja. Rosta 25 minuter i ugnen.

Chapati

Blanda vetemjöl, salt, vatten och olja till en smidig deg. Dela degen i tio delar, eller färre om du vill ha större bröd. Kavla ut till tunna, runda bröd på mjölad bänk. Stek bröden gyllenbruna, 1-2 minuter på varje sida, i en het, lätt oljad stekpanna.

Indiskt ris

Mät upp ris, vatten och kryddor i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ca 15 minuter. Ställ av från värmen och låt stå, med locket på, i fem minuter.

Servera kummingrytan med rostad blomkål, chapati och ris. Toppa med lite färsk koriander och pressad lime.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

HÉRITAGES CÔTES DU RHÔNE BLANC
Temprano Chardonnay
Francisco Gomez
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

Tacos med svarta bönor & rostad sötpotatis
DUMPLINGS I HOTPOT
TARTELETTE MED VIT CHOKLADGANACHE, SÖTSURA BJÖRNBÄR & SALTROSTAD VALNÖT
ROSTAD AUBERGINE- & TOMATSOPPA
DAAL MED SNABBT STEKBRÖD
ROSTAD AUBERGINE- & TOMATSOPPA
SÖTPOTATISGNOCCHI SLUNGAD I CHILI- & INGEFÄRSOLJA
BLOMKÅLSTORTILLAS MED SVARTA BÖNOR OCH GUACAMOLE
BÖNPIROG MED MANDLAR & CHILI
CAESARSALLAD MED KIKÄRTSKRUTONGER
GLASDESSERT MED HJORTON, SAFFRAN & VIT CHOKLAD
CAESARSALLAD PÅ GRÖNKÅL & ROSTADE MANDLAR

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB