Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

ROSTAD AUBERGINE- & TOMATSOPPA

Glutenfri 4 port  /  25 min (1 h passiv)  / Från Vegourmet No 9/2015 text: Emil Dahlberg, foto: Maggie Soltani

Aubergine och tomat är en mustig smakkombination som passar perfekt i en enkel middagssoppa. Tillsammans med någon näve örter och lite syra från vitt vin blir denna släta soppa snabbt en favorit till vardagsmiddagen.

Ingredienser
1 
stor aubergine
2-3 msk
olivolja
1 
gul lök, hackad
2 
vitlöksklyftor, fint hackade
3 msk
tomatpuré
1 burk
krossade tomater
2 msk
HACKAD FÄRSK BASILIKA
2 msk
HACKAD FÄRSK TIMJAN ELLER PERSILJA
1 tsk
torkade chiliflakes
2 dl
vitt vin
2 msk
koncentrerad grönsaksfond
 
svartpeppar
 
salt
Gör så här

Sätt ugnen på 225°c. Dela auberginen på mitten på längden. Pensla med olivolja, salta. Ställ in i ugnen och grilla i ca 40 minuter.

Lägg auberginen på en skärbräda, gör ett snitt och dra av skinnet. Skär auberginen i bitar. Värm upp en kastrull till medelvärme och ringla i lite olivolja.

Stek löken tills den får färg, låt vitlöken steka med mot slutet. Lägg ner tomatpuré, basilika, timjan och chiliflakes i kastrullen och vänd runt.

Stek i ytterligare någon minut. Häll på vinet och låt reducera till hälften. Tillsätt auberginebitar, krossade tomater och fond. Låt sjuda i minst 15 minuter. Mixa med en stavmixer eller mixer. Smaka av med salt och peppar.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Santa Digna Muscat Sauvignon Blanc
Le Bistro Tina
Cuperly Grande Reserve Carte Verte Brut
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

ROSTAD AUBERGINE- & TOMATSOPPA
Pumpasoppa med pecannötter & äpple
HET KUMMINGRYTA MED ROSTAD BLOMKÅL & CHAPATI
Svampragu
RATAOUILLE 2.0
jävligt god VEGOBURGARE
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE
MISOBAKAD AUBERGINE MED SPARRIS
CURRYDOFTANDE MAJSSOPPA
Sötpotatisfries med rökt ostsås & chili
MANDEL- & KANTARELLSOPPA
Grönkålssoppa med vita bönor

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB