Aubergine och tomat är en mustig smakkombination som passar perfekt i en värmande soppa. Tillsammans med ett par örter och ytterligare mustighet från rödvin blir denna släta soppa snabbt en favorit till vardagsmiddagen.
Ingredienser
- 1
- stor aubergine
- 2-3 msk
- olivolja
- 1
- gul lök, hackad
- 1
- vitlöksklyfta, fint hackad
- 2 msk
- tomatpuré
- 3 ½ dl
- krossade tomater
- 2 msk
- HACKAD FÄRSK BASILIKA
- 2 msk
- Färsk timjan
- 1 tsk
- torkade chiliflakes
- 2 dl
- torrt rött vin
- 2 msk
- koncentrerad grönsaksfond
- svartpeppar
- salt
Gör så här
Sätt ugnen på 225°c.
Pensla auberginen med olivolja, salta. Ställ in i ugnen och grilla i ca 40 minuter.
Hacka löken och örterna.
Lägg auberginen på en skärbräda, gör ett snitt och dra av skinnet. Skär auberginen i bitar.
Värm upp en kastrull till medelvärme och ringla i lite olivolja. Stek löken tills den får färg, låt vitlöken steka med mot slutet.
Lägg ner tomatpuré, basilika, timjan och chiliflakes i kastrullen och vänd runt. Stek i ytterligare någon minut.
Häll på vinet och låt reducera till hälften.
Tillsätt auberginebitar, krossade tomater och fond. Låt sjuda i minst 15 minuter.
Mixa med en stavmixer eller mixer. Smaka av med salt och peppar.
