Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

BÖNCHILI

8 port  /  1 h  / Från Vegourmet No 3/2017 text: Amanda Hellberg (Våra Oköttsliga Lustar) – @okottslig, foto: Eveline Johnsson (Våra Oköttsliga Lustar) – @okottslig

Det här receptet ger en riktigt god chili med fyllig smak, perfekt att bjuda på när man är många – eller när man vill ha matlådor för hela veckan! Bönorna kokas klart medan du gör tomatsåsen, och här kan man givetvis välja sina favoritsorter. Vi använde bruna bönor och black eye-bönor, det blir fantastiskt gott! För en hetare chili, smaka av med någon stark sås på slutet, till exempel tabasco – eller låt var och en droppa efter eget tycke. Och missa inte den sotade majsen, den tar måltiden till nya höjder!

Ingredienser
2 dl
black eye-bönor, torkade
1 dl
bruna bönor, torkade
2 
gula lökar
3 
vitlöksklyftor
2 
röda chilifrukter
1 
färsk röd paprika
2 tsk
malen spiskummin
1 tsk
MALEN KORIANDER
1 200 g
krossade tomater + 1 dl vatten, (3 pkt)
1 krm
malen kanel
1 
lagerblad
 
salt och peppar
 
tabasco, eller annan stark sås
 
olja, till stekning
TILL SERVERING
3-4 
majskolvar
 
havrefraiche
Gör så här

Lägg bönorna i blöt över natten. Häll av vattnet och koka bönorna i nytt vatten, utan salt, i 25-30 minuter, tills de mjuknat. Häll av kokvattnet och ställ åt sidan.

Gör såsen medan bönorna kokar: Skala och hacka lök och vitlök fint. Hacka chilin och skär paprikan i bitar.

Hetta upp rikligt med olja i en stor gryta och fräs lök, vitlök och chili på

medelvärme tills löken börjar mjukna, cirka 3-5 minuter. Tillsätt spiskummin och koriander och låt fräsa ytterligare någon minut.

Häll i tomatkrosset, kanel och lagerblad, skölj ur tomatpaketen med en deciliter vatten som du häller ner i grytan. Salta och peppra och låt tomatsåsen puttra i minst 20 minuter.

Blanda ner de kokta bönorna och smaka av med ytterligare salt och peppar. Smaka av med Tabasco eller annan stark sås om du vill ha en hetare chili.

Grilla eller stek majskolvarna tills de fått fin färg, och skär sedan av majskornen med en kniv. Servera chilin med majskornen och en klick havrefraiche, och gärna även ett gott bröd eller ris.

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

Sötpotatisfries med rökt ostsås & chili
HET KUMMINGRYTA MED ROSTAD BLOMKÅL & CHAPATI
BÖNPIROG MED MANDLAR & CHILI
DAAL MED SNABBT STEKBRÖD
jävligt god VEGOBURGARE
Tacos med svarta bönor & rostad sötpotatis
BLOMKÅLSTORTILLAS MED SVARTA BÖNOR OCH GUACAMOLE
KÖFTE & AUBERGINE I PITABRÖD
ROSTAD AUBERGINE- & TOMATSOPPA
SÖTPOTATIS- & KAKAOCHILI
POTATISSALLAD MED NÖTRICOTTA, SPARRIS & EDAMAME
RATAOUILLE 2.0

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB