Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

BÖNPIROG MED MANDLAR & CHILI

8-10 st  /  1 h  / Från Vegourmet No 2/2016 text: Emil Dahlberg, foto: Maggie Soltani

Det är något med goda grejer inslagna i deg som gör att det så gott som alltid blir oemotståndligt. Tre riktigt goda exempel hittar du här. Ta med dem i en matlåda, servera på buffé, plocka med ut på promenad eller ät dem helt enkelt till middag tillsammans med en stor sallad.

Ingredienser
PIROGDEG
50 g
jäst
3 dl
vatten, ljummet
1 tsk
salt
1 ½ msk
olivolja
ca 8 dl
vetemjöl
FYLLNING
4 dl
kokta svarta bönor
2 dl
krossade tomater
½ dl
majs
3 
vitlöksklyftor
1 
färsk röd chili, finhackad
1 dl
hackad mandel
1 näve
bladpersilja
1 tsk
kummin
½ tsk
malen spiskummin
½ tsk
MALEN KORIANDER
 
havregrädde, till pensling
 
salt
Gör så här

Pirogdeg: Blanda ut jästen i vattnet och rör tills den löst upp sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka 50 minuter.

Kavla ut till knappt en centimeters tjocklek. Skär eller stansa ut rundlar av degen.

Fyllning: Stek vitlöken. Tillsätt tomaterna och bönorna och majsen. Tillsätt kryddor och nötter. Låt koka ihop under 10-15 minuter. Tillsätt vatten om fyllningen blir för tjock.

Vik piroger enligt beskrivning nedan. Lägg pirogerna på en smord eller bakplåtspapperklädd plåt och pensla dem med havregrädde. Grädda i 200°C i cirka 15 minuter. Låt pirogerna svalna på galler innan servering.

SLUTNA PIROGER

Lägg ungefär en deciliter fyllning i mitten av varje degrundel. Vik över ena kanten till en månformad pirog, nyp ihop kanterna.

HALVÖPPNA PIROGER

Lägg ungefär en deciliter fyllning i mitten av rundeln. Vik upp kanterna och låt dem överlappa fyllningen lite. Nyp ihop kanterna likt pirogerna på bilden.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Cameleon Cabernet Sauvignon
Patchwork Malbec
Botánico
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

DUMPLINGS I HOTPOT
HET KUMMINGRYTA MED ROSTAD BLOMKÅL & CHAPATI
Sötpotatisfries med rökt ostsås & chili
DAAL MED SNABBT STEKBRÖD
VÅRRULLAR MED SVAMP & KIMCHI
BÖNCHILI
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE
SÖTPOTATISSAMOSAS MED SRIRACHA- & LIMEDIP
BAO MED SÖTPOTATIS & ASIATISK MOLE
Tacos med svarta bönor & rostad sötpotatis
RATAOUILLE 2.0
KÖFTE & AUBERGINE I PITABRÖD

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB