Att servera dumplings i en het och smakrik hotpot är trevlig variation till att äta de små degknytena som de är. Vi fyller dessa mumsiga degknyten med wakamealger, napakål och chilipasta. Vi väljer den fermenterade chilipastan gochujang som du hittar i asiatiska livsmedelsbutiker, men det går bra med vanlig chilipasta också.
Ingredienser
- 1 l
- vatten
- 2 msk
- risvinäger
- 2 msk
- ljus soja
- 2 msk
- chiliolja
- 2
- vitlöksklyftor, pressade
- 4
- tunt skivade shiitakesvampar
- 2
- vårlökar, finhackade
- 4 msk
- vit misopasta
- 2 msk
- chiliflakes
- 24 ark
- dumplingsdeg
- 1 dl
- fint hackade wakamealger
- ca 8
- shiitakesvampar, fint hackade
- 1 medelstor
- napakål/kinakål
- 1 tsk
- chilipasta, gärna fermenterad chilipasta (gochujang)
- 1 msk
- ljus soja
- neutral olja, till stekning
HOTPOT
DUMPLINGS
Gör så här
Hotpot: Sjud vatten, vinäger, soja, chiliolja, vitlök och shiitakesvamp. Sjud i 20 minuter. Tillsätt misopasta, chiliflakes och hackad vårlök, sjud upp.
Fyllning till dumplings: Strimla kålen mycket fint och dela strimlorna på längden i tre-fyra bitar. Ringla olja i en stekpanna och stek kålen tillsammans med svampen tills de mjuknar en aning.
Tillsätt wakamealger, chilipasta och soja till stekpannan. Rör runt försiktigt så att allting blandas. Lägg fyllningen på en tallrik när kålen är helt mjuk och vätskan är avdunstat.
Lägg ut ett dumplingsark och ställ en liten skål med vatten bredvid. Ta ca en matsked av fyllningen och lägg i mitten av degarket. Blöt fingertopparna i vattenskålen och blöt kanterna av degen. Vik degbladet dubbelt och gör små veck som du nyper ihop. Var noga med att klämma ut all luft, den expanderar i dumplingen vid ångkokning.
Ånga dumplingsen i en ångkorg över en kastrull med kokande vatten i fem minuter. (Alternativt lägg dem i en stekpanna med en centimeter vatten i botten, lägg på ett lock och koka i fem minuter, håll koll på vattennivån så dumplingsen inte bränns).
Placera dumplingsen i soppskålar och häll över den heta buljongen. Servera.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.