Congee är en typ av rissoppa som är populär i asiatiska länder. Allra vanligast förekommande är den som frukost i Kina. Denna risrätt är både enkel och billig, så byt gärna ut frukostmackan mot en skål congee som omväxling. För extra matighet tillsätts ibland fisk eller kött, vi förordar istället några skivor tofu till congeen om du önskar en soppa man blir riktigt mätt på. Vanliga toppings innefattar schalottenlök, vårlök och chiliolja. I vår variant använder vi även gräslök.
Ingredienser
- 2
- vitlöksklyftor, pressade
- 1 l
- utspädd grönsaksfond
- 4 cm
- färsk ingefära, skivad
- 6 st
- shiitakesvampar
- 1 msk
- risvinäger
- 2 ½ dl
- långkornigt ris
- salt
- chiliolja
- gräslök, finhackad
TILL SERVERING:
Gör så här
Stek schalottenlöken och vitlöken i en stor kastrull. Tillsätt grönsaksfonden och låt koka upp. Tillsätt ingefära och shiitakesvampar.
Plocka ur svamparna med en pincett eller slev när de är mjuka. Skär bort svampfötterna och skiva svamparna tunt. Lägg ner svamparna i en liten skål med risvinäger och vänd om.
Häll riset i den kokande grönsaksfonden och sänk till mycket låg värme. Låt riset sjuda under lock cirka 60 minuter, rör om då och då. Nu ska riset vara löst och grötliknande.
Toppa med shiitakesvampen, chiliolja och gräslök. Servera.