Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

CONGEE MED VINÄGERSHIITAKE

4 port  /  1 h

Congee är en typ av rissoppa som är populär i asiatiska länder. Allra vanligast förekommande är den som frukost i Kina. Denna risrätt är både enkel och billig, så byt gärna ut frukostmackan mot en skål congee som omväxling. För extra matighet tillsätts ibland fisk eller kött, vi förordar istället några skivor tofu till congeen om du önskar en soppa man blir riktigt mätt på. Vanliga toppings innefattar schalottenlök, vårlök och chiliolja. I vår variant använder vi även gräslök.

Ingredienser
2 
vitlöksklyftor, pressade
1 l
utspädd grönsaksfond
4 cm
färsk ingefära, skivad
6 st
shiitakesvampar
1 msk
risvinäger
2 ½ dl
långkornigt ris
 
salt
TILL SERVERING:
chiliolja
gräslök, finhackad
Gör så här

Stek schalottenlöken och vitlöken i en stor kastrull. Tillsätt grönsaksfonden och låt koka upp. Tillsätt ingefära och shiitakesvampar.

Plocka ur svamparna med en pincett eller slev när de är mjuka. Skär bort svampfötterna och skiva svamparna tunt. Lägg ner svamparna i en liten skål med risvinäger och vänd om.

Häll riset i den kokande grönsaksfonden och sänk till mycket låg värme. Låt riset sjuda under lock cirka 60 minuter, rör om då och då. Nu ska riset vara löst och grötliknande.

Toppa med shiitakesvampen, chiliolja och gräslök. Servera.

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

Nudelsoppa med röd curry, kokosmjölk och thaibasilika
NUDELSOPPA MED TOFU & KIMCHI
DUMPLINGS I HOTPOT
HET KUMMINGRYTA MED ROSTAD BLOMKÅL & CHAPATI
Nya trendrätten: Poké
RÅRAKOR TILL FRUKOST
BAO MED CHILIMARINERAD TOFU & KORIANDER
Frukostbanoffee
SVAMPPOKÉ
Bánh mì
En variant på jansson
BÖNPIROG MED MANDLAR & CHILI

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB