Mumsiga vegobollar är ett givet inslag på jultallriken. I dessa samsas både bönor, frön och svamp. Stek dem härligt krispiga i ordentligt med olja.
Ingredienser
- 1
- gul lök, hackad
- 2
- vitlöksklyftor, finhackade
- 250 g
- skogschampinjoner, hackade
- 1 ½ dl
- solrosfrön
- 1 burk
- svarta bönor, ca 400 g innan avrinning
- 1 dl
- ströbröd
- 0–½ dl
- vatten
- 1 msk
- majsstärkelse
- 1 msk
- ljus sojasås
- 1 msk
- tomatpuré
- 1 tsk
- torkad timjan
- salt
- vitpeppar
- neutral olja till stekning
Gör så här
Stek lök och vitlök i olja tills den fått lite färg.
Tillsätt svampen och stek tills också den fått färg.
Mixa solrosfröna till ett fint pulver i en matberedare.
Tillsätt resterande ingredienser, samt svamp- och lökblandningen, men vänta med vattnet. Mixa till en nästan helt slät massa. Tillsätt eventuellt vatten om blandningen är svårmixad, den ska dock inte bli för lös. Pausa och skrapa ner från kanterna några gånger under mixning.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Forma smeten till bollar, blöt händerna så går det lättare.
Hetta upp ordentligt med olja i en stekpanna. Stek bollarna fint gyllenbruna. Servera.
