En krämig nudelsoppa är en välbehövd rätt att ha i sin receptarsenal inför kyliga höstkvällar. Denna variant är vardagsvänlig, i bemärkelsen att du kan hitta samtliga ingredienser i de allra flesta matbutiker. Välj nudlar utefter vad din butik har hemma och vad du tycker är gott, allt från klassiska ris- eller vetenudlar, hela vägen till soba eller udon, blir gott!
Tips: Byt gärna ut sambal oelek mot någon annan trevlig asiatisk chilipasta. Till exempel doubanjiang eller gochujang blir fantastiskt gott!
Ingredienser
- ca 200-300 g
- torra nudlar, av t ex ris eller vete (4 port, vikt beroende på sort)
- Ca 100 g
- blomkål, ca 1/4 huvud
- 1
- röd chili
- 3
- vitlöksklyftor
- 100 g
- böngroddar
- 1 msk
- riven färsk ingefära
- 7 dl
- utspädd grönsaksbuljong
- 4 dl
- kokosmjölk
- 2 msk
- röd currypasta
- 2 msk
- sojasås
- 1 tsk
- mald gurkmeja
- 1 msk
- sambal oelek
- olja att steka i
- 300 g
- fast tofu
- 2 msk
- japansk soja
- 2 msk
- sesamolja
- 1 msk
- srirachasås
- olja att steka i
- 3
- vårlökar
- 4
- lime
- 1
- kruka thaibasilika, alternativt vanlig basilika
- 2 dl
- cashewnötter
Kryddig tofu
Till topping
Gör så här
Bryt blomkålen till mindre buketter och skiva dem. Skiva den röda chilin och finhacka vitlöken.
Hetta upp lite olja i en kastrull. Stek blomkål, chili, vitlök och böngroddar i kastrullen tills blomkålen fått lite färg. Tillsätt den rivna ingefäran och fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt grönsaksbuljong, kokosmjölk, currypasta, soja, gurkmeja och sambal oelek.
Koka nudlarna mjuka enligt instruktioner på paketet, och häll ner dem i soppan.
Pressa tofun mellan lager av hushållspapper, för att få ur överflödig vätska. Skär den sedan i cirka 2 centimeter stora kuber.
Hetta upp en stekpanna med olja och stek tofun tills den fått fin färg. Sänk värmen och häll över soja, sesamolja och srirachasås. Stek ytterligare någon minut tills såsen kokat in.
Stek cashewnötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg. Hacka vårlök och basilika. Lägg upp nudelsoppa i skålar, toppa med tofubitar, vårlök, basilika och cashewnötter. Pressa över rikligt med lime vid servering.
