Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

BLOMKÅLSTORTILLAS MED SVARTA BÖNOR OCH GUACAMOLE

4 port  /  30 min  / Från Vegourmet No 5/2016 text: Emil Dahlberg, foto: Maggie Soltani

Har du kanske provat, eller hört ryktas om, magiska pizzabottnar baserade på i stort sett bara blomkål? Knepet fungerar precis lika bra till tacos! Ta det lite försiktigt med tortillasmeten då den håller ihop ganska dåligt innan den når stekpannan, det är först när det blir varmt i stekpannan som potatismjölet binder samman degen. Känn dig fri att variera toppingen med precis sådant som du tycker är gott till tacos!

Ingredienser
TORTILLAS
1 
medelstort blomkålshuvud
1 ½  msk
potatisstärkelse
1 
lime, endast saften
 
salt
SALSA
5 
TOMATER
1 
vårlök, fint hackad
½ 
färsk röd chili, finhackad
½  kruka
färsk koriander, hackad
2 tsk
äppelcidervinäger
1 tsk
socker
2 msk
olivolja
 
salt
GUACAMOLE
2 
avokado
2 msk
hackad färsk koriander
1 
vitlöksklyfta, pressad
1 msk
olivolja
½ 
färsk röd chili, finhackad
1 
lime, endast saften
 
salt
 
svartpeppar
STEKTA SVARTA BÖNOR
1 burk
svarta bönor, eller ca 2,5 dl egenkokta
1/2 msk
paprikapulver
1/2 msk
spiskummin
1/2 msk
chilipulver, gärna chipotle
1 
vitlöksklyfta, pressad
 
neutral olja, till stekning
 
salt
 
svartpeppar
TILL SERVERING
 
Sallad
 
koriander, hackad
 
groddar eller ärtskott
 
lime
Gör så här

Salsa: Finhacka tomaterna och koka upp tillsammans med resterande ingredienser. Låt sjuda i 15 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt, äppelcidervinäger och socker efter tycke och smak.

Tortillas: Mixa samtliga ingredienser i en matberedare tills blomkålen är ordentligt finfördelad. Forma till runda, platta tortillas, ca en halv centimer tjocka. Stek i olivolja till de är fasta och gyllenbruna.

Guacamole: Mixa alla ingredienser i en matberedare, alternativt mosa ihop blandningen med en gaffel. Mixa inte helt slätt, utan behåll guacamolen lite chunky.

Svarta bönor: Häll av spadet av bönorna. Hetta upp en stekpanna med olja. Stek bönorna tillsammans med kryddorna, smaka av med salt och peppar.

Montera tacos på blomkålstortillas med stekta svarta bönor, guacamole, salsa, sallad, groddar och hackad koriander. Pressa över lime vid servering.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

HÉRITAGES CÔTES DU RHÔNE BLANC
Chardonnay Organic by Paul Sapin
Popolo Rosso Organico
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

SVAMPBOLLAR MED SVARTA BÖNOR
Sötpotatisfries med rökt ostsås & chili
Tacos med svarta bönor & rostad sötpotatis
KÖFTE & AUBERGINE I PITABRÖD
BÖNPIROG MED MANDLAR & CHILI
Kantarellbönbiffar
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE
BARA-EN-TILL QUESADILLAS – MED AVOKADO & SVARTA BÖNOR
Gnocchi med bönfrikadeller
BAO MED SÖTPOTATIS & ASIATISK MOLE
4X NÖTBOLLAR
SÖTPOTATIS- & KAKAOCHILI

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB