Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
  • Dryck
  • Krog
  • OM OSS
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • shop
  • Sök

KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE

8 bitar  /  2-3 h  / Från Vegourmet No 3/2017 text: Filippa Hawén, foto: Maggie Holm

Ha i åtanke att marängbottnarna kommer bäst till sin rätt när tårtan precis lagts ihop, då de annars tappar sin krispighet om de varit i kontakt med fyllningarna för länge. Att lägga ihop tårtan precis innan den ska ätas är därför en god rekommendation!

ANNONS:
Ingredienser
KOKOSMARÄNGBOTTNAR
170 g
aquafaba (vattnetspadet från ca en burk kikärtor)
200 g
strösocker
en nypa
vinsyra
8 g
maizena, ca 1 msk
60 g
grova kokosflingor
MANGOKRÄM
200 g
fryst mango
1-2 
citroner, bara saften
ca 10 g
strösocker
5 g
maizena, ca 1½ tsk
ca 1  tsk
vatten, för maizenan
CITRONGRÄDDE
300 g
garants kokosmjölk, eller annan
 
krämig kokosmjölk/grädde
1-2 
citroner, skal + saft
en nypa
salt
30 g
agavesirap
DEKOR
 
torkad mango, skuren i strimlor
 
torkade kokosflingor
 
torkad ringblomma, kan uteslutas
Gör så här
KOKOSMARÄNGBOTTNAR

Häll av spadet från kikärtorna i en vispvänlig bunke, vispa upp med elvisp. Tillsätt vinsyran när blandningen börjar bli skummig, och blanda därefter successivt vispet med strösocker, lite i taget så det vispas in ordentligt och får massan att växa och bli fastare. Spara lite av strösockret och blanda med maizenan, detta vispar du in sist i massan när marängen är så gott som klar.

Sätt ugnen på 100-120°C. När du har en fast glansig maräng som du i bunken kan vända uppochned utan att den förändras i texturen, så vänder du försiktigt ned den rivna kokosen i marängen med en slickepott.

Fyll massan i en spritspåse, spritsa upp fem rundlar på bakplåtspapper, cirka 1-1 ½ centimeter höga.

Baka marängbottnarna i ugn cirka 60 minuter, det gör inget om de känns lite mjuka längst in i mitten – det är en smaksak! Låt bottnarna svalna.

MANGOKRÄM

Låt mangon tina, mixa den med stavmixer till puré eller kör den i matberedare till en grovhackad konsistens om du föredrar en mindre slät kräm.

Blanda maizena med vatten i en kopp.

Värm därefter mangopurén med citronsaft, maizenablandning och socker under omrörning tills den tjocknat något och du är nöjd med sötma och syra, smaka av och tillsätt socker och/eller pressad citron.

Häll över mangokrämen i en låg skål, låt svalna.

CITRONGRÄDDE

Vispa upp kokosgrädden med en nypa salt och en droppe citron, så den blir luftig – det är viktigt att den är kall!

Tillsätt successivt citronzest, citronsaft och agavesirap under omrörning; smaka av tills du är nöjd med smakbalansen. Förvara blandningen i kyl tills du ska montera tårtan.

MONTERING

Denna tårta bör ätas relativt omgående efter montering – eftersom bottnarna är av maräng och fyllningarna blöta, så börjar tårtan säcka ihop rätt snabbt!

Vänd pappret med marängbottnarna uppochned ovanpå ett annat papper och ta loss bottnarna. Är de lite kladdiga på undersidan och svåra att lossa, kan du doppa fingrarna i lite potatismjöl eller maizena, så går det enklare att få loss bottnarna utan att du fastnar med fingrarna i dem.

Fyll två spritspåsar; den ena med mangokrämen, den andra med citrongrädden.

Montera förslagsvis tårtan enligt följande; botten, mangokräm, botten, mangokräm och citrongrädde, botten, citrongrädde, botten. Spara den femte bottnen.

Spritsa resterande mangokräm och citrongrädde ovanpå tårtan enligt eget tycke och smak, och bryt isär den sparade marängbottnen och placera ut bitarna dekorativt ovanpå tårtan.

Strö rostade kokosflingor, torkade mangostrimlor, och torkad ringblomma över tårtan. Servera.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Black Tower Sparkling Ice
Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco
Ecologica Berlina
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

CITRONKAKA MED HALLONKRÄM, FÄRSKOSTFROSTING & PISTAGE
GLASDESSERT MED HJORTON, SAFFRAN & VIT CHOKLAD
TARTELETTE MED VIT CHOKLADGANACHE, SÖTSURA BJÖRNBÄR & SALTROSTAD VALNÖT
Jordgubbs- och flädercheesecake med maränger
BAO MED SÖTPOTATIS & ASIATISK MOLE
VIETNAMESISKA VÅRRULLAR MED KIMCHI
Chiapudding x3
GRAPEFRUKTSALLAD MED SESAMSMULOR
BAO MED CHILIMARINERAD TOFU & KORIANDER
KARAMELLMOUSSETÅRTA MED CHAGA & CHOKLAD
Apelsinchoklad PÅ KRYDDIG NÖTBOTTEN
BLOMKÅLSTORTILLAS MED SVARTA BÖNOR OCH GUACAMOLE
ANNONS:

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kundtjänst

Adressändra, anmäla uppehåll och andra prenumerationsärenden.

  • web: vegourmet.prenservice.se
  • mail: prenumerera@vegourmet.se
  • tele: 0770-457 142 (08:30-16:00)

Redaktionen

  • tele: 08-57 23 90 30
  • mail: redaktionen​@vegourmet.se

Annonsering

  • mer info: mediakit

Bud- & besöksadress

  • Vegourmet AB
  • The Park
  • Magnus Ladulåsgatan 3
  • 118 65 Stockholm

Postadress

  • Vegourmet AB
  • Frejgatan 13
  • 114 79 Stockholm