Här kommer en låda fylld med tre komponenter som nästan alla gillar; sötpotatisfries, ostsås och bönchili. Denna matlåda passar, i ärlighetens namn, kanske inte jättebra att stå i kylskåp och vänta allt för länge, men till en hemmalunch är den praktiskt taget svårslagen.
Ingredienser
- 2
- STORA SÖTPOTATISAR
- 2 dl
- potatismjöl
- 1 ½ liter
- neutral olja till fritering
- salt
- 150 g
- cashewnötter
- 2 dl
- vatten
- 1 dl
- HAVRE- ELLER SOJAGRÄDDE
- 2 msk
- vit misopasta
- 1 msk
- ättika, 12%
- 1 1/2 dl
- BJÄST-FLINGOR
- 1 tsk
- dijonsenap
- 1 msk
- paprikapulver
- 1/2 tsk
- malen gurkmeja
- 1/2 tsk
- liquid smoke
- 1 tsk
- salt
- 1 msk
- srirachasås
- 2 dl
- kokta svarta bönor
- 2 dl
- KOKTA STORA VITA BÖNOR
- 2 dl
- kokta kidneybönor
- 1
- gul lök, hackad
- 1
- röd paprika, hackad
- 2
- vitlöksklyftor, hackade
- 1/2 dl
- hackad färsk koriander
- 2 msk
- limejuice
- 3 dl
- krossade tomater
- 3 msk
- tomatpuré
- 2 msk
- HACKAD CHIPOTLECHILI
- 1 msk
- rökt paprikapulver
- 1/2 dl
- olivolja, till stekning
- salt
- svartpeppar
- växtbaserad crème fraîche
- HACKAD VÅRLÖK
- SKIVAD JALAPEÑO
Fries
Ostsås
Bönchili
Till servering
Gör så här
Blötlägg cashewnötterna i 30 minuter. Häll av vattnet och mixa i en blender med resten av ingredienserna till ostsåsen. Blandningen ska bli helt slät. Häll över såsen i en flaska eller spritspåse.
Hetta upp oljan i en kastrull på medelvärme. Tillsätt lök, paprika och vitlök, stek cirka 10 minuter, tills löken mjuknat.
Tillsätt bönorna och rör om.
Tillsätt resterande ingredienser till chilin. Låt koka upp under omrörning. Puttra på låg temperatur tills chilin tjocknat, cirka 15 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
Skala sötpotatisen och skär i långa stavar.
Skölj stavarna 5 minuter i kallt vatten, låt rinna av.
Blanda potatisen med potatismjöl i en skål tills stavarna är helt täckta av mjölet.
Hetta upp oljan till 150 grader, och fritera till gyllenbruna fries.
Strö över salt. Servera direkt, eller håll varma till serveringen.
Servera chilin med fries och ostsås. Toppa med vegofraiche, vårlök och jalapeño.
