Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
  • Dryck
  • Krog
  • OM OSS
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • shop
  • Sök

Sötpotatisfries med rökt ostsås & chili

4 port  /  45 min (1,5 h passiv)  / Från Vegourmet No 1/2017 text: Daniel Viktorsson, foto: Maggie Holm

Här kommer en låda fylld med tre komponenter som nästan alla gillar; sötpotatisfries, ostsås och bönchili. Denna matlåda passar, i ärlighetens namn, kanske inte jättebra att stå i kylskåp och vänta allt för länge, men till en hemmalunch är den praktiskt taget svårslagen.

ANNONS:
Ingredienser
Fries
2 
STORA SÖTPOTATISAR
2 dl
potatismjöl
1 ½ liter
neutral olja till fritering
 
salt
Ostsås
150 g
cashewnötter
2 dl
vatten
1 dl
HAVRE- ELLER SOJAGRÄDDE
2 msk
vit misopasta
1 msk
ättika, 12%
1 1/2 dl
BJÄST-FLINGOR
1 tsk
dijonsenap
1 msk
paprikapulver
1/2 tsk
malen gurkmeja
1/2 tsk
liquid smoke
1 tsk
salt
1 msk
srirachasås
Bönchili
2 dl
kokta svarta bönor
2 dl
KOKTA STORA VITA BÖNOR
2 dl
kokta kidneybönor
1 
gul lök, hackad
1 
röd paprika, hackad
2 
vitlöksklyftor, hackade
1/2 dl
hackad färsk koriander
2 msk
limejuice
3 dl
krossade tomater
3 msk
tomatpuré
2 msk
HACKAD CHIPOTLECHILI
1 msk
rökt paprikapulver
1/2 dl
olivolja, till stekning
 
salt
 
svartpeppar
Till servering
 
växtbaserad crème fraîche
 
HACKAD VÅRLÖK
 
SKIVAD JALAPEÑO
Gör så här

Blötlägg cashewnötterna i 30 minuter. Häll av vattnet och mixa i en blender med resten av ingredienserna till ostsåsen. Blandningen ska bli helt slät. Häll över såsen i en flaska eller spritspåse.

Hetta upp oljan i en kastrull på medelvärme. Tillsätt lök, paprika och vitlök, stek cirka 10 minuter, tills löken mjuknat.

Tillsätt bönorna och rör om.

Tillsätt resterande ingredienser till chilin. Låt koka upp under omrörning. Puttra på låg temperatur tills chilin tjocknat, cirka 15 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.

Skala sötpotatisen och skär i långa stavar.

Skölj stavarna 5 minuter i kallt vatten, låt rinna av.

Blanda potatisen med potatismjöl i en skål tills stavarna är helt täckta av mjölet.

Hetta upp oljan till 150 grader, och fritera till gyllenbruna fries.

Strö över salt. Servera direkt, eller håll varma till serveringen.

Servera chilin med fries och ostsås. Toppa med vegofraiche, vårlök och jalapeño.

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

BLOMKÅLSTORTILLAS MED SVARTA BÖNOR OCH GUACAMOLE
KÖFTE & AUBERGINE I PITABRÖD
BÖNCHILI
BÖNPIROG MED MANDLAR & CHILI
HET KUMMINGRYTA MED ROSTAD BLOMKÅL & CHAPATI
SÖTPOTATISSAMOSAS MED SRIRACHA- & LIMEDIP
MASSAMANCURRY
Tacos med svarta bönor & rostad sötpotatis
BARA-EN-TILL QUESADILLAS – MED AVOKADO & SVARTA BÖNOR
BLOMKÅLSKOFTA
Gnocchi med bönfrikadeller
SVAMPBOLLAR MED SVARTA BÖNOR
ANNONS:

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kundtjänst

Adressändra, anmäla uppehåll och andra prenumerationsärenden.

  • web: vegourmet.prenservice.se
  • mail: prenumerera@vegourmet.se
  • tele: 0770-457 142 (08:30-16:00)

Redaktionen

  • tele: 08-57 23 90 30
  • mail: redaktionen​@vegourmet.se

Annonsering

  • mer info: mediakit

Bud- & besöksadress

  • Vegourmet AB
  • The Park
  • Magnus Ladulåsgatan 3
  • 118 65 Stockholm

Postadress

  • Vegourmet AB
  • Frejgatan 13
  • 114 79 Stockholm