Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

jävligt god VEGOBURGARE

6 burgare  /  45 min  / Från Vegourmet No 5/2017 text: Gustav Johansson – bloggen Jävligt Gott, foto: Maggie Soltani

Det är något särskilt med hamburgare. Köttälskare kan inte sluta nörda kring kvalitén på högreven och vilka tekniker man ska använda för att få den saftigaste biffen, och samtidigt är det en av de där rätterna som veganer och vegetarianer lägger mest tid och energi på att kläcka ur sig nya versioner av. Mig själv absolut inkluderat!

Jag tror att det egentligen handlar betydligt mycket mer om en idé, och hamburgaren som symbol för en kultur, än vad det handlar om själva köttmackan i sig. Det är den amerikanska drömmen mellan två skivor bröd, enkelt att äta, kaxigt och ändå totalt otvunget, samtidigt som det är lagom onyttigt och för det mesta helt sjukt gott.

För mig har jakten på den perfekta vegoburgaren kommit att mer eller mindre symbolisera det jag vill göra med Jävligt Gott. Att det inte behöver handla om köttet i rätten, utan om rätten och smakerna i sig. Att låta idén om en jävligt god rätt stå starkare än frågor om huruvida det måste vara perfekt mald högrev eller en riktigt smarrig sojabiff mellan salladsbladen och dressingen. Det är hur gott det är som helhet som räknas.

Ingredienser
BURGARE
300 g
anammas vegetariska färs, (1 kg påsarna ej glutenfri)
1 ½ dl
ströbröd
2 dl
potatismjöl
1 
gul lök
1 
vitlöksklyfta
1 ½ msk
fond, gärna brynt schalottenlöksfond
1 msk
japansk soja, gärna kikkoman
2 msk
tomatpuré
½ dl
vatten
2 msk
rapsolja
1 ½ msk
rökt paprikapulver
1 msk
dijonsenap grey poupon
1 ½ msk
MALD SPISKUMMIN
 
salt
 
peppar
 
olja, till stekning
TILLBEHÖR
6 
veganska hamburgerbröd, t ex brooklynbröd från Korvbrödsbagaren eller från bageri
3 
TOMATER
1 
kruka krispsallad
1 
rödlök
 
senap
 
rapsolja, att pensla bröden med
COLESLAW
500 g
vitkål
1 
stor morot
1 
rödlök
1 dl
havrefraiche
1 msk
dijonsenap
1 tsk
socker
 
salt och vitpeppar efter smak
1 dl
veganmajonnäs
VEGANMAJONNÄS
3 msk
kikärtsspad
3 dl
rapsolja
1 tsk
dijonsenap
2 tsk
färsk citronjuice
 
salt och vitpeppar
DRESSING
2 ½ dl
rapsolja
4 msk
kikärtsspad
1 msk
dijonsenap
½ 
citron, juicen
4 msk
finhackad gul lök
4 msk
bostongurka
1 stor klyfta
vitlök, finhackad
1 msk
paprikapulver
½ tsk
strösocker
 
salt
 
svartpeppar
Gör så här
BURGARE

Skala och riv löken på rivjärn. Pressa ur vätskan ur lökmassan. Skala och hacka vitlöken fint.

Blanda färsen med löken, kryddorna, soja, fond, ströbröd, potatismjöl och tillräckligt mycket vatten för att bilda en smet. Smaka av.

Forma smeten till biffar. Grilla/ stek i olja på medelhög värme i 5-10 minuter per sida tills de fått fin färg.

Sota bröden och rödlöken snabbt i en stekpanna. Pensla bröden med lite rapsolja.

Bygg burgare med senap, ättiksgurka och sallad på bottenhalvan av brödet. Lägg sedan på burgaren, rikligt med dressing samt sotad lök och tomat innan du lägger på brödets övre halva. Servera gärna med potatis och grillad majs.

VEGANMAJONNÄS

Blanda kikärtsspad, dijonsenap och citronjuice i en hög mixerskål.

Mixa ner rapsolja sakta medan du mixar intensivt med en stavmixer tills du får en tjock krämig majonnäs. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa upp igen tills du får en riktigt tjock och krämig sås.

DRESSING

Blanda vitlök, dijonsenap, citron, och kikärtsspad i en hög mixerbunke. Mixa med mixerstav och rör samtidigt ner rapsolja i en tunn stråle tills såsen tjocknar.

Blanda ner resten av ingredienserna i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.

COLESLAW

Hyvla eller skär vitkålen fint. Salta och låt dra ett tag, pressa sedan ur vätskan ur kålen så den blir mjuk och fast. Skala och riv moroten fint. Skiva rödlöken tunt. Blanda ihop allt med vitkålen i en stor skål.

Blanda ner resten av ingredienserna (inkl. den färdiga majonnäsen) och blanda väl. Smaka av mängden senap, salt och peppar tills du är nöjd och låt därefter stå svalt i ungefär en timme innan servering. Rör om igen precis innan servering.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Piemonte Barbera Organico
Domaine Habrard Crozes-Hermitage
Le Bistro Tina
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

KÖFTE & AUBERGINE I PITABRÖD
CAESARSALLAD PÅ GRÖNKÅL & ROSTADE MANDLAR
Gnocchi med bönfrikadeller
Sötpotatisfries med rökt ostsås & chili
FOOLED PORK-BURGARE
Somrig potatissallad med sparris och gröna ärtor
PURÉ PÅ VITA BÖNOR MED SOTAD LÖK
BÖNCHILI
Pumpasoppa med pecannötter & äpple
TOMATSALLAD MED MYNTA & GRILLAD CITRON
CAESARSALLAD MED KIKÄRTSKRUTONGER
POTATISSALLAD MED SAFFRANSAIOLI

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB