Det är något särskilt med hamburgare. Köttälskare kan inte sluta nörda kring kvalitén på högreven och vilka tekniker man ska använda för att få den saftigaste biffen, och samtidigt är det en av de där rätterna som veganer och vegetarianer lägger mest tid och energi på att kläcka ur sig nya versioner av. Mig själv absolut inkluderat! Jag tror att det egentligen handlar betydligt mycket mer om en idé, och hamburgaren som symbol för en kultur, än vad det handlar om själva köttmackan i sig. Det är den amerikanska drömmen mellan två skivor bröd, enkelt att äta, kaxigt och ändå totalt otvunget, samtidigt som det är lagom onyttigt och för det mesta helt sjukt gott. För mig har jakten på den perfekta vegoburgaren kommit att mer eller mindre symbolisera det jag vill göra med Jävligt Gott. Att det inte behöver handla om köttet i rätten, utan om rätten och smakerna i sig. Att låta idén om en jävligt god rätt stå starkare än frågor om huruvida det måste vara perfekt mald högrev eller en riktigt smarrig sojabiff mellan salladsbladen och dressingen. Det är hur gott det är som helhet som räknas.
Ingredienser
- 300 g
- anammas vegetariska färs, (1 kg påsarna ej glutenfri)
- 1 ½ dl
- ströbröd
- 2 dl
- potatismjöl
- 1
- gul lök
- 1
- vitlöksklyfta
- 1 ½ msk
- fond, gärna brynt schalottenlöksfond
- 1 msk
- japansk soja, gärna kikkoman
- 2 msk
- tomatpuré
- ½ dl
- vatten
- 2 msk
- rapsolja
- 1 ½ msk
- rökt paprikapulver
- 1 msk
- dijonsenap grey poupon
- 1 ½ msk
- MALD SPISKUMMIN
- salt
- peppar
- olja, till stekning
- 6
- veganska hamburgerbröd, t ex brooklynbröd från Korvbrödsbagaren eller från bageri
- 3
- TOMATER
- 1
- kruka krispsallad
- 1
- rödlök
- senap
- rapsolja, att pensla bröden med
- 500 g
- vitkål
- 1
- stor morot
- 1
- rödlök
- 1 dl
- havrefraiche
- 1 msk
- dijonsenap
- 1 tsk
- socker
- salt och vitpeppar efter smak
- 1 dl
- veganmajonnäs
- 3 msk
- kikärtsspad
- 3 dl
- rapsolja
- 1 tsk
- dijonsenap
- 2 tsk
- färsk citronjuice
- salt och vitpeppar
- 2 ½ dl
- rapsolja
- 4 msk
- kikärtsspad
- 1 msk
- dijonsenap
- ½
- citron, juicen
- 4 msk
- finhackad gul lök
- 4 msk
- bostongurka
- 1 stor klyfta
- vitlök, finhackad
- 1 msk
- paprikapulver
- ½ tsk
- strösocker
- salt
- svartpeppar
BURGARE
TILLBEHÖR
COLESLAW
VEGANMAJONNÄS
DRESSING
Gör så här
BURGARE
Skala och riv löken på rivjärn. Pressa ur vätskan ur lökmassan. Skala och hacka vitlöken fint.
Blanda färsen med löken, kryddorna, soja, fond, ströbröd, potatismjöl och tillräckligt mycket vatten för att bilda en smet. Smaka av.
Forma smeten till biffar. Grilla/ stek i olja på medelhög värme i 5-10 minuter per sida tills de fått fin färg.
Sota bröden och rödlöken snabbt i en stekpanna. Pensla bröden med lite rapsolja.
Bygg burgare med senap, ättiksgurka och sallad på bottenhalvan av brödet. Lägg sedan på burgaren, rikligt med dressing samt sotad lök och tomat innan du lägger på brödets övre halva. Servera gärna med potatis och grillad majs.
VEGANMAJONNÄS
Blanda kikärtsspad, dijonsenap och citronjuice i en hög mixerskål.
Mixa ner rapsolja sakta medan du mixar intensivt med en stavmixer tills du får en tjock krämig majonnäs. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa upp igen tills du får en riktigt tjock och krämig sås.
DRESSING
Blanda vitlök, dijonsenap, citron, och kikärtsspad i en hög mixerbunke. Mixa med mixerstav och rör samtidigt ner rapsolja i en tunn stråle tills såsen tjocknar.
Blanda ner resten av ingredienserna i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
COLESLAW
Hyvla eller skär vitkålen fint. Salta och låt dra ett tag, pressa sedan ur vätskan ur kålen så den blir mjuk och fast. Skala och riv moroten fint. Skiva rödlöken tunt. Blanda ihop allt med vitkålen i en stor skål.
Blanda ner resten av ingredienserna (inkl. den färdiga majonnäsen) och blanda väl. Smaka av mängden senap, salt och peppar tills du är nöjd och låt därefter stå svalt i ungefär en timme innan servering. Rör om igen precis innan servering.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.