Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

BUFFALO CAULIFLOWER MED BLUE CHEESE-DIP

4 port  /  50 min  / Från Vegourmet No 6/2017 text: Daniel Viktorsson, foto: Maggie Soltani

Chips och dipp kan dra något gammalt över sig. Dessa kryddiga blomkålsbitar infriar alla drömmar om ett perfekt kvällssnack. Friterade heta godbitar som dippas i en smakrik vegansk ostsås, vi borde nog varna för att du riskerar ligga sömnlös över dessa.

Ingredienser
1 
blomkålshuvud, ca 1 kg
3 dl
vetemjöl
33 cl
ljus lageröl
1 ½ msk
bakpulver
2 msk
majsstärkelse
1 l
neutral olja, till fritering
buffalo hot sauce
50 g
mjölkfritt margarin
2 ½ dl
valfri hot sauce, t ex Frank’s hot sauce
½ dl
srirachasås
blue cheese-dip
1 dl
cashewnötter
2 msk
smulad fast tofu
2 
ljus misopasta
1 msk
tahini
2 tsk
dijonsenap
3 msk
b-jästflingor
2 tsk
ättika
3 msk
naturell sojayoghurt
½ dl
hackad salladslök
ev ½ kruka
FÄRSK PERSILJA, hackad
till servering
 
selleri, i dippvänliga bitar
Gör så här

Börja med att skölja och torka av blomkålshuvudet. Skär det sedan i ganska stora buketter, cirka 3-4 centimeter på längden och bredden.

Blanda ihop mjöl, bakpulver, majsstärkelse och öl i en skål och låt dra en kvart. Vispa sedan upp smeten tills den är tjock och klibbig.

Värm upp raps-, solros- eller annan neutral olja i en kastrull till 160-190°C, det ska inte börja ryka eller bubbla om oljan. Låt stå på medelvärme.

Doppa blomkålsbuketterna i smeten, ett par stycken i taget, och fritera i oljan 5-7 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Smält margarinet i en stekpanna och häll sedan i hot sauce och sriracha.

Vänd de friterade blomkålsbuketterna i såsen så att de täcks av ett jämt lager sås. Servera med selleri och blue cheese-dip.

blue cheese-dip

Blötlägg cashewnötterna i en deciliter vatten cirka 45 minuter. Häll bort vattnet och mixa sedan alla ingredienser, förutom salladslök och eventuell persilja, med 1 deciliter nytt vatten tills blandningen är slät. Tillsätt salladslök och/eller persilja. Servera med selleri och buffalo cauliflower.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Wildwux
Borgi Organico
Francisco Gomez
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

CITRONKAKA MED HALLONKRÄM, FÄRSKOSTFROSTING & PISTAGE
BUFFALOCAULIFLOWER
EN HERRANS MASSA MUNKAR
AVOKADOFYLLD LÖKRING
DUMPLINGS I HOTPOT
Sötpotatisfries med rökt ostsås & chili
Korean style nachos
SPICY MAC ’N’ CHEESE
BEIGNETS
SVAMPBOLLAR MED SVARTA BÖNOR
GLASDESSERT MED HJORTON, SAFFRAN & VIT CHOKLAD
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB