Med munkar, kanske mer än med något annat i världen, är det bara fantasin som sätter gränser. Låt dig inte begränsas av våra förslag på topping och fyllningar. Gå loss på hackat godis, karamellsås, vit choklad, smarriga kakfrostingar... Så länge det är en munk i grunden kan det helt enkelt inte gå fel!
Ingredienser
- 50 g
- jäst
- 200 g
- mjölkfritt margarin
- 5 dl
- sojamjölk
- 1 dl
- socker
- 1 tsk
- salt
- 15-17 dl
- vetemjöl
- 1 l
- olja
- strösocker
- florsocker & vatten
- strössel
- mörk choklad
- nötter, hackade
- sylt
GRUNDRECEPT
FRITERING
VALFRI DEKORATION
Gör så här
MUNKAR: GRUNDRECEPT
Smula ner jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och häll ner mjölken, blandningen ska vara fingervarm. Börja med att hälla ner ungefär en deciliter av vätskan för att lösa upp jästen. Häll sedan på resten.
Blanda ner socker, salt, och mjöl. Arbeta ihop till en deg. Fortsätt knåda degen i 15 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
UTBAKNING
Kavla ut degen till några centimeters tjocklek. Stansa ut munkstora ringar med en stålcylinder eller ett glas. Stansa eventuellt litet hål mitt i cirkeln (deghålen kan du fritera till små »doughnutholes«, eller knåda tillbaka in i munkdegen, för att göra fler munkar).
FRITERING
Värm upp oljan i en kastrull. Prova om oljan är varm genom att fritera en liten bit deg, det ska bubbla ordentligt när du lägger ner den. Fritera några munkar i taget, låt dem rinna av på hushållspapper. Välj någon av toppningarna nedan, eller något helt annat, att glasera din munk med.
DEKORATION
Strösockertäckta munkar: Häll upp strösocker på en tallrik. Doppa och rulla runt munken i sockret direkt när du lyfter upp den ur frityroljan.
Munkar med glasyr: Blanda ut florsocker lite vatten. Doppa ovansidan av munken i glasyren. Strö eventuellt över strössel innan glasyren har torkat.
Chokladmunkar, med eller utan nötter: Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa ovansidan av munken i choklad. Strö eventuellt över fint hackade nötter innan chokladen har svalnat.
Syltfyllda munkar: Gör inget hål i munkarna. Fritera dem enligt beskrivningen i grundreceptet. Fyll en sprits med sylt, använd en tyll i spetsen av spritsen. Stick in tyllen i munken och fyll upp med sylt. Vänd munken i strösocker eller florsocker.