Nyskapande semlor finns i oändlighet, men det är svårt att slå en friterad variant. Kärleksbarnet mellan semlan och munken har tagit vår värld med storm.
Ingredienser
- 50 g
- jäst
- 2 ½ dl
- växtmjölk, fingervarm
- 100 g
- mjölkfritt margarin, smält
- 1 ½ dl
- strösocker
- 1 nypa
- salt
- 9 dl
- vetemjöl
- 2 dl
- socker att vända munkarna i
- 1 l
- frityrolja eller neutral rapsolja
- 1 pkt
- växtbaserad grädde
- ca 50 g
- mandelmassa, riven
- ca 1-2 msk
- växtbaserad grädde
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite fingervarm mjölk. Blanda ner smält margarin, socker, salt och resterande mjölk. Rör tills sockret och jästen löst upp sig.
Tillsätt hälften av mjölet och rör ihop. Tillsätt resterande mjöl och knåda ca 5-10 minuter. Täck över bunken med en bakduk och låt jäsa i 60 min.
Kavla ut degen till några centimeters tjocklek. Stansa ut decimeterstora rundlar med ett glas eller en metallring. Tryck ut en liten ring, ca 2 cm stor, i mitten av ringen. Täck munkarna med bakduk och låt jäsa i 30 min.
Värm upp oljan till 165-170°c. Fritera några munkar i taget, vänd när de fått färg på undersidan. Vänd munkarna direkt i socker och lägg dem på ett hushållspapper för att svalna något.
Blanda riven mandelmassa med grädde till en kräm. Skär munkarna på mitten, lägg lite mandelmassakräm på botten. Vispa grädden och klicka eller spritsa den över botten. Lägg på locket. Servera.