Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
  • Dryck
  • Krog
  • OM OSS
    • Annonsera
    • Kontakt
  • shop
  • Sök

Semmelmunk

8 st  /  2 h  / Från Vegourmet No 2/2017 text: Emil Dahlberg

Nyskapande semlor finns i oändlighet, men det är svårt att slå en friterad variant. Kärleksbarnet mellan semlan och munken har tagit vår värld med storm.

ANNONS:
Ingredienser
50 g
jäst
2 ½ dl
växtmjölk, fingervarm
100 g
mjölkfritt margarin, smält
1 ½ dl
strösocker
1 nypa
salt
9 dl
vetemjöl
2 dl
socker att vända munkarna i
1 l
frityrolja eller neutral rapsolja
1 pkt
växtbaserad grädde
ca 50 g
mandelmassa, riven
ca 1-2 msk
växtbaserad grädde
Gör så här

Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite fingervarm mjölk. Blanda ner smält margarin, socker, salt och resterande mjölk. Rör tills sockret och jästen löst upp sig.

Tillsätt hälften av mjölet och rör ihop. Tillsätt resterande mjöl och knåda ca 5-10 minuter. Täck över bunken med en bakduk och låt jäsa i 60 min.

Kavla ut degen till några centimeters tjocklek. Stansa ut decimeterstora rundlar med ett glas eller en metallring. Tryck ut en liten ring, ca 2 cm stor, i mitten av ringen. Täck munkarna med bakduk och låt jäsa i 30 min.

Värm upp oljan till 165-170°c. Fritera några munkar i taget, vänd när de fått färg på undersidan. Vänd munkarna direkt i socker och lägg dem på ett hushållspapper för att svalna något.

Blanda riven mandelmassa med grädde till en kräm. Skär munkarna på mitten, lägg lite mandelmassakräm på botten. Vispa grädden och klicka eller spritsa den över botten. Lägg på locket. Servera.

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

EN HERRANS MASSA MUNKAR
BEIGNETS
ÄPPELCIDERMUNKAR
Xuixos
TARTELETTE MED VIT CHOKLADGANACHE, SÖTSURA BJÖRNBÄR & SALTROSTAD VALNÖT
Jordgubbs- och flädercheesecake med maränger
KANELBULLEPLÅT
ÄPPELMUNKAR
BÖNPIROG MED MANDLAR & CHILI
PUMPAPIZZA MED ÄPPLE
POTATISPIZZA MED RÄDISOR & ÖRTOLJA
RED VELVET CAKE
ANNONS:

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kundtjänst

Adressändra, anmäla uppehåll och andra prenumerationsärenden.

  • web: vegourmet.prenservice.se
  • mail: prenumerera@vegourmet.se
  • tele: 0770-457 142 (08:30-16:00)

Redaktionen

  • tele: 08-57 23 90 30
  • mail: redaktionen​@vegourmet.se

Annonsering

  • tele: 070-833 93 43
  • mail: tanja​@adviser.se
  • mer info: mediakit

Förlagsadress

  • Vegourmet AB
  • Pilgatan 21
  • 112 23 Stockholm