Beginets är staten Louisianas officiella munk. Traditionellt skärs munkarna till små fyrkanter. Vi bakar dem istället i ett runt format, och med pudrigt florsockret på toppen liknar de små snöbollar. Magiska små godbitar, perfekta att servera till kaffet!
Ingredienser
- 50 g
- fäsk jäst, för söta degar
- 200 g
- mjölkfritt margarin
- 5 dl
- sojamjölk
- 1 dl
- strösocker
- 1 tsk
- salt
- 15-17 dl
- vetemjöl
- 1 L
- naturell olja, t.ex. rapsolja eller frityrolja
- florsocker
DEG
FRITERING
TILL GARNERING
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och häll ner mjölken, blandningen ska vara fingervarm. Häll ner lite vätska över jästen och lös upp den, häll sedan ner resten.
Blanda ner socker, salt, och mjöl i bunken. Arbeta ihop till en deg. Knåda degen i 15 minuter tills den är smidig. Täck med bakduk och låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Rulla ut degen till korvar och skär i mindre bitar.
Rulla bitarna runda, lägg ut och täck med bakduk, låt jäsa ytterligare 30 minuter till.
Värm upp oljan i en kastrull. Prova om oljan är varm genom att fritera en liten bit deg, det ska bubbla ordentligt när du lägger ner den. Fritera några munkar i taget, låt dem rinna av på hushållspapper.
När bollarna har svalnat något, pudra dem med florsocker och ät direkt.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.