Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

BEIGNETS

30 st  /  20 min (60 min passiv)  / Från Vegourmet No 7/2015 text: Emil Dahlberg, foto: Maggie Soltani

Beginets är staten Louisianas officiella munk. Traditionellt skärs munkarna till små fyrkanter. Vi bakar dem istället i ett runt format, och med pudrigt florsockret på toppen liknar de små snöbollar. Magiska små godbitar, perfekta att servera till kaffet!

Ingredienser
DEG
50 g
fäsk jäst, för söta degar
200 g
mjölkfritt margarin
5 dl
sojamjölk
1 dl
strösocker
1 tsk
salt
15-17 dl
vetemjöl
FRITERING
1 L
naturell olja, t.ex. rapsolja eller frityrolja
TILL GARNERING
 
florsocker
Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och häll ner mjölken, blandningen ska vara fingervarm. Häll ner lite vätska över jästen och lös upp den, häll sedan ner resten.

Blanda ner socker, salt, och mjöl i bunken. Arbeta ihop till en deg. Knåda degen i 15 minuter tills den är smidig. Täck med bakduk och låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

Rulla ut degen till korvar och skär i mindre bitar.

Rulla bitarna runda, lägg ut och täck med bakduk, låt jäsa ytterligare 30 minuter till.

Värm upp oljan i en kastrull. Prova om oljan är varm genom att fritera en liten bit deg, det ska bubbla ordentligt när du lägger ner den. Fritera några munkar i taget, låt dem rinna av på hushållspapper.

När bollarna har svalnat något, pudra dem med florsocker och ät direkt.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Black Tower Sparkling Ice
Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco
Casa Vinironia Prosecco Vino Biologico
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

EN HERRANS MASSA MUNKAR
ÄPPELCIDERMUNKAR
ÄPPELMUNKAR
Xuixos
BUFFALO CAULIFLOWER MED BLUE CHEESE-DIP
Semmelmunk
KANELBULLEPLÅT
Våffelwrap med friterat tofu & vitlökssås
Sötpotatisfries med rökt ostsås & chili
Kryddig wok med mungbönsgroddar
AVOKADOFRIES
BLOMKÅLSKOFTA

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB