Denna oemotståndliga kyliga cheesecake är ett måste att prova i sommar. Fläder och jordgubbar ger klassiska sommarsmaker som kommer framkalla både drömska blickar och högljudda hyllningskörer. Den fluffiga basen görs på växtbaserad grädde och aquafaba, det vill säga spadet från kikärtor. Med topping av krossade maränger når denna sommardröm hela vägen i mål.
Ingredienser
- 15
- digestivekex
- 100 g
- mjölkfritt margarin
- 300 g
- växtbaserad färskost, (2 pkt)
- 1
- citron, skal och saft
- 2 msk
- koncentrerad flädersaft
- 1 burk
- kikärtor, bara spadet
- 1,5 dl
- strösocker
- 2 dl
- vispbar sojagrädde
- 1 tsk
- vaniljsocker
- 500 g
- jordgubbar
- jordgubbar
- ett par
- krossade digestivekex
- ev fläderblommor
Garnering
Gör så här
Sätt ugnen på 175°c.
Krossa digestivekexen i en blender/matberedare eller smula noggrant med fingrarna. Smält margarinet och blanda samman med kexsmulet. Tryck ut massan i botten av en springform. Grädda i mitten av ugnen i 12 minuter. Ta ut formen och sänk ugnsvärmen till 100°c.
Stjälp ner färskosten i en skål. Rör den mjuk, smidig och klumpfri med en gaffel. Riv det yttersta skalet från citronen och pressa ner saften, spara cirka en tesked. Häll ner flädersaften och blanda runt.
Ta fram en stålbunke (en plastbunke riskerar att ha kvar rester av fett, vilket kikärsspadet är känsligt mot). Häll ner kikärtsspadet och vispa med en elvisp eller köksassisent i cirka 4 minuter tills blandningen är luftig. Häll ner en tesked citronsaft. Vispa en minut till. Strö ner sockret, lite i taget, under ytterligare cirka 3 minuters vispning. Blandningen ska nu vara fast och glansig, skålen ska gå att vända upp och ner över huvudet.
Vispa sojagrädden fluffig.
Vänd ner hälften av det vispade kikärtsfluffet i färskosten (spara resten till marängerna) och vänd runt ordentligt, använd gärna en slickepott. Vänd sedan ner vispgrädden.
Hacka jordgubbarna i små bitar. Vänd ner hacket i gräddfluffet.
Bred ut jordgubbsfluffet över digestivebotten. Ställ i i frys minst 6 timmar.
Gör maränger under tiden kakan stelnar: Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Stjälp ner resterande hälft av kikärtsfluffet i en spritspåse. Spritsa maränger med en spritspåse, eller klicka ut med två skedar. Ställ in i ugnen på 100°c i 1,5 timme. Stäng av ugnen och låt stå kvar tills ugnen svalnat helt.
Ta ut cheesecaken och låt tina ca 15 minuter innan servering. Garnera med färska jordgubbar, krossade maränger och gärna lite fläderblomster.

Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.