Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
  • Dryck
  • Krog
  • OM OSS
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • shop
  • Sök

Jordgubbs- och flädercheesecake med maränger

1 tårta  /  35 min (7 h passiv) text: Rain Lundström, foto: Maggie Holm

Denna oemotståndliga kyliga cheesecake är ett måste att prova i sommar. Fläder och jordgubbar ger klassiska sommarsmaker som kommer framkalla både drömska blickar och högljudda hyllningskörer. Den fluffiga basen görs på växtbaserad grädde och aquafaba, det vill säga spadet från kikärtor. Med topping av krossade maränger når denna sommardröm hela vägen i mål.

ANNONS:
Ingredienser
15 
digestivekex
100 g
mjölkfritt margarin
300 g
växtbaserad färskost, (2 pkt)
1 
citron, skal och saft
2 msk
koncentrerad flädersaft
1 burk
kikärtor, bara spadet
1,5 dl
strösocker
2 dl
vispbar sojagrädde
1 tsk
vaniljsocker
500 g
jordgubbar
Garnering
 
jordgubbar
ett par
krossade digestivekex
 
ev fläderblommor
Gör så här

Sätt ugnen på 175°c.

Krossa digestivekexen i en blender/matberedare eller smula noggrant med fingrarna. Smält margarinet och blanda samman med kexsmulet. Tryck ut massan i botten av en springform. Grädda i mitten av ugnen i 12 minuter. Ta ut formen och sänk ugnsvärmen till 100°c.

Stjälp ner färskosten i en skål. Rör den mjuk, smidig och klumpfri med en gaffel. Riv det yttersta skalet från citronen och pressa ner saften, spara cirka en tesked. Häll ner flädersaften och blanda runt.

Ta fram en stålbunke (en plastbunke riskerar att ha kvar rester av fett, vilket kikärsspadet är känsligt mot). Häll ner kikärtsspadet och vispa med en elvisp eller köksassisent i cirka 4 minuter tills blandningen är luftig. Häll ner en tesked citronsaft. Vispa en minut till. Strö ner sockret, lite i taget, under ytterligare cirka 3 minuters vispning. Blandningen ska nu vara fast och glansig, skålen ska gå att vända upp och ner över huvudet.

Vispa sojagrädden fluffig.

Vänd ner hälften av det vispade kikärtsfluffet i färskosten (spara resten till marängerna) och vänd runt ordentligt, använd gärna en slickepott. Vänd sedan ner vispgrädden.

Hacka jordgubbarna i små bitar. Vänd ner hacket i gräddfluffet.

Bred ut jordgubbsfluffet över digestivebotten. Ställ i i frys minst 6 timmar.

Gör maränger under tiden kakan stelnar: Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Stjälp ner resterande hälft av kikärtsfluffet i en spritspåse. Spritsa maränger med en spritspåse, eller klicka ut med två skedar. Ställ in i ugnen på 100°c i 1,5 timme. Stäng av ugnen och låt stå kvar tills ugnen svalnat helt.

Ta ut cheesecaken och låt tina ca 15 minuter innan servering. Garnera med färska jordgubbar, krossade maränger och gärna lite fläderblomster.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Black Tower Sparkling Ice
Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco
Ecologica Berlina
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

CITRONKAKA MED HALLONKRÄM, FÄRSKOSTFROSTING & PISTAGE
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE
GLASDESSERT MED HJORTON, SAFFRAN & VIT CHOKLAD
TARTELETTE MED VIT CHOKLADGANACHE, SÖTSURA BJÖRNBÄR & SALTROSTAD VALNÖT
Pepparkakscheesecake
PUMPAPIZZA MED ÄPPLE
BLOMKÅLSTORTILLAS MED SVARTA BÖNOR OCH GUACAMOLE
BUFFALO CAULIFLOWER MED BLUE CHEESE-DIP
KARAMELLMOUSSETÅRTA MED CHAGA & CHOKLAD
BAKADE AUBERGINER MED BERBERE & GRANATÄPPLE
Sötpotatisfries med rökt ostsås & chili
RED VELVET CAKE
ANNONS:

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kundtjänst

Adressändra, anmäla uppehåll och andra prenumerationsärenden.

  • web: vegourmet.prenservice.se
  • mail: prenumerera@vegourmet.se
  • tele: 0770-457 142 (08:30-16:00)

Redaktionen

  • tele: 08-57 23 90 30
  • mail: redaktionen​@vegourmet.se

Annonsering

  • mer info: mediakit

Bud- & besöksadress

  • Vegourmet AB
  • The Park
  • Magnus Ladulåsgatan 3
  • 118 65 Stockholm

Postadress

  • Vegourmet AB
  • Frejgatan 13
  • 114 79 Stockholm