En tårta som smakar karamell och som dessutom är full med chaga & choklad, kan det blir bättre än så? Chaga, också kallat sprängticka, växer på björkstammar och har många hälsobringande effekter. Har du inget chaga hemma går det lika bra med vatten. Vill du stilla ett ordentligt sötsug, tillsätt ytterligare ½ dl kokospalmssocker till chagafyllningen. Det tjusiga mönstret på kakan får du genom att swirla ihop ett mönster lite försiktigt med en kniv.
Ingredienser
- 1 dl
- pumpakärnor
- 1 ½ dl
- kokosflingor
- ½ tsk
- kvalitetssalt
- ½ tsk
- äkta vaniljpulver
- ½ dl
- kakaopulver
- 15
- mjuka dadlar
- ev en skvätt vatten, beroende på hur krämiga dadlarna är
- 3 dl
- cashewnötter, blötlagda några timmar
- 1 dl
- agavesirap
- 1 dl
- vatten
- 1 ½ dl
- kokosolja
- 2 msk
- lucumapulver
- 2 msk
- mesquitepulver
- 1 tsk
- äkta vaniljpulver
- ½ tsk
- kvalitetssalt
- 1 dl
- kakaomassa
- 2 dl
- cashewnötter, blötlagda
- 1 dl
- te kokt på chaga, alt 1 dl vatten
- ½ tsk
- äkta vaniljpulver
- 3 nypor
- kvalitetssalt
- 1 dl
- kokospalmssocker
BOTTEN
KARAMELLFYLLNING
CHAGA- & CHOKLADFYLLNING
Gör så här
BOTTEN
Blanda alla torra ingredienser i en matberedare och mixa grovt.
Tillsätt dadlarna och kör till en klibbig massa.
Klä botten av en springform med plastfolie och tryck ut massan.
KARAMELLFYLLNING
Mixa samtliga ingredienser i en höghastighetsmixer till en helt jämn smet. Häll över fyllningen i springformen, spara en halv deciliter till topping.
CHAGA- & CHOKLADFYLLNING
Smält kakaomassan över vattenbad på låg temperatur.
Mixa samtliga ingredienser i en höghastighetsmixer tills smeten är helt jämn och fin.
Häll över fyllningen i springformen och bred ut med en slickepott.
Ta karamellfyllningen som du sparade och klicka ut den jämnt över kakan med en tesked, och »swirla« ett mönster med en kniv.
Ställ in i frysen minst fyra timmar, ta fram 30 minuter innan servering.
