Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

KARAMELLMOUSSETÅRTA MED CHAGA & CHOKLAD

16 bitar  /  30 min (5 h passiv)  / Från Vegourmet No 3/2017 text: MARINA ASPLUND, foto: Maggie Soltani

En tårta som smakar karamell och som dessutom är full med chaga & choklad, kan det blir bättre än så? Chaga, också kallat sprängticka, växer på björkstammar och har många hälsobringande effekter. Har du inget chaga hemma går det lika bra med vatten. Vill du stilla ett ordentligt sötsug, tillsätt ytterligare ½ dl kokospalmssocker till chagafyllningen. Det tjusiga mönstret på kakan får du genom att swirla ihop ett mönster lite försiktigt med en kniv.

Ingredienser
BOTTEN
1 dl
pumpakärnor
1 ½ dl
kokosflingor
½  tsk
kvalitetssalt
½ tsk
äkta vaniljpulver
½ dl
kakaopulver
15 
mjuka dadlar
 
ev en skvätt vatten, beroende på hur krämiga dadlarna är
KARAMELLFYLLNING
3 dl
cashewnötter, blötlagda några timmar
1 dl
agavesirap
1 dl
vatten
1 ½ dl
kokosolja
2 msk
lucumapulver
2 msk
mesquitepulver
1 tsk
äkta vaniljpulver
½ tsk
kvalitetssalt
CHAGA- & CHOKLADFYLLNING
1 dl
kakaomassa
2 dl
cashewnötter, blötlagda
1 dl
te kokt på chaga, alt 1 dl vatten
½  tsk
äkta vaniljpulver
3 nypor
kvalitetssalt
1 dl
kokospalmssocker
Gör så här
BOTTEN

Blanda alla torra ingredienser i en matberedare och mixa grovt.

Tillsätt dadlarna och kör till en klibbig massa.

Klä botten av en springform med plastfolie och tryck ut massan.

KARAMELLFYLLNING

Mixa samtliga ingredienser i en höghastighetsmixer till en helt jämn smet. Häll över fyllningen i springformen, spara en halv deciliter till topping.

CHAGA- & CHOKLADFYLLNING

Smält kakaomassan över vattenbad på låg temperatur.

Mixa samtliga ingredienser i en höghastighetsmixer tills smeten är helt jämn och fin.

Häll över fyllningen i springformen och bred ut med en slickepott.

Ta karamellfyllningen som du sparade och klicka ut den jämnt över kakan med en tesked, och »swirla« ett mönster med en kniv.

Ställ in i frysen minst fyra timmar, ta fram 30 minuter innan servering.

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

HALLON- & CITRONCHEESECAKE
Apelsinchoklad PÅ KRYDDIG NÖTBOTTEN
RAW MOUSSETRYFFEL
CITRONKAKA MED HALLONKRÄM, FÄRSKOSTFROSTING & PISTAGE
Frukostbanoffee
MANDARINCHEESECAKE MED BÄR- &­ GOJITOPPING
Jordgubbs- och flädercheesecake med maränger
BLOMKÅLSTORTILLAS MED SVARTA BÖNOR OCH GUACAMOLE
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE
DET VÅRAS FÖR MOJITO
BUFFALO CAULIFLOWER MED BLUE CHEESE-DIP
jävligt god VEGOBURGARE

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB