Vi skulle vilja påstå att denna kaka är snudd på fulländad. Den är enkel att göra, kräver inga specialingredienser, ingen omständig dekor och vi tror att så gott som varenda person på planeten kommer älska den. Bättre än såhär blir det knappast. Det enda på minussidan är möjligen att du måste vara ute lite i förväg, eftersom kakan behöver några timmar i frys innan den är redo att serveras.
Ingredienser
- 300 g
- pepparkakor
- 1 pkt
- vispbar sojagrädde, ca 250 g
- 1 burk
- kikärtor, bara spadet
- 1 tsk
- citronsaft
- 1 dl
- strösocker
- 1 pkt
- växtbaserad färskost, ca 150 g
- 1/2
- apelsin, bara saften
- en
- apelsin, zesten
- 1 msk
- cointreau
- ca 100 g
- lingon
GARNERING
Gör så här
Lägg pepparkakorna i en påse. Krossa dem med hjälp av en kavel. Häll kikärtsspadet i en stor bunke. Vispa tills bara skum återstår, det tar ett par minuter.
Häll ner citronjuicen och strösockret. Fortsätt vispa ytterligare några minuter till en fast marängliknande smet, bunken ska gå att vända upp-och-ner över huvudet.
Vispa upp grädden i en annan bunke.
Lägg färskosten i en skål och blanda den smidig och klumpfri med en sked. Blanda ner apelsinsaften, apelsinzesten och Cointreau i färskosten.
Vänd varsamt ner grädde och ostblandningen i kikärtsfluffet med hjälp av en slickepott.
Ta fram en springform. Häll lite mindre än hälften av de krossade pepparkakorna på botten av formen, den behöver inte smörjas.
Bred ut hälften av fluffet över kakorna med en slickepott till ett jämnt lager. Häll på ytterligare pepparkakor, spara bara lite till garnering.
Ställ i i frys och låt stå över natten, eller åtminstone 5 timmar. Ta ut ur frysen ca 5 minuter innan servering för att låta kakan svalna något. Skär upp och strö över lite lingon och krossade pepparkakor vid servering.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.