Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

KYLIG PEPPARKAKSCHEESECAKE

10-12 bitar  /  (7 h passiv)  / Från Vegourmet No 7/2017 text: Rain Lundström, foto: Maggie Soltani

Vi skulle vilja påstå att denna kaka är snudd på fulländad. Den är enkel att göra, kräver inga specialingredienser, ingen omständig dekor och vi tror att så gott som varenda person på planeten kommer älska den. Bättre än såhär blir det knappast. Det enda på minussidan är möjligen att du måste vara ute lite i förväg, eftersom kakan behöver några timmar i frys innan den är redo att serveras.

Ingredienser
300 g
pepparkakor
1 pkt
vispbar sojagrädde, ca 250 g
1 burk
kikärtor, bara spadet
1 tsk
citronsaft
1 dl
strösocker
1 pkt
växtbaserad färskost, ca 150 g
1/2 
apelsin, bara saften
en  
apelsin, zesten
1 msk
cointreau
GARNERING
ca 100 g
lingon
Gör så här

Lägg pepparkakorna i en påse. Krossa dem med hjälp av en kavel. Häll kikärtsspadet i en stor bunke. Vispa tills bara skum återstår, det tar ett par minuter.

Häll ner citronjuicen och strösockret. Fortsätt vispa ytterligare några minuter till en fast marängliknande smet, bunken ska gå att vända upp-och-ner över huvudet.

Vispa upp grädden i en annan bunke.

Lägg färskosten i en skål och blanda den smidig och klumpfri med en sked. Blanda ner apelsinsaften, apelsinzesten och Cointreau i färskosten.

Vänd varsamt ner grädde och ostblandningen i kikärtsfluffet med hjälp av en slickepott.

Ta fram en springform. Häll lite mindre än hälften av de krossade pepparkakorna på botten av formen, den behöver inte smörjas.

Bred ut hälften av fluffet över kakorna med en slickepott till ett jämnt lager. Häll på ytterligare pepparkakor, spara bara lite till garnering.

Ställ i i frys och låt stå över natten, eller åtminstone 5 timmar. Ta ut ur frysen ca 5 minuter innan servering för att låta kakan svalna något. Skär upp och strö över lite lingon och krossade pepparkakor vid servering.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco
Ecologica Berlina
Casa Vinironia Prosecco Vino Biologico
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

Jordgubbs- och flädercheesecake med maränger
CITRONKAKA MED HALLONKRÄM, FÄRSKOSTFROSTING & PISTAGE
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE
KARAMELLMOUSSETÅRTA MED CHAGA & CHOKLAD
GLASDESSERT MED HJORTON, SAFFRAN & VIT CHOKLAD
BÖNPIROG MED MANDLAR & CHILI
PANNKAKSTÅRTA MED HALLON
RAW MOUSSETRYFFEL
De perfekta veganska våfflorna
Apelsinchoklad PÅ KRYDDIG NÖTBOTTEN
BROWNIES MED SALT CHOKLADFROSTING
HET KUMMINGRYTA MED ROSTAD BLOMKÅL & CHAPATI

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB