Sladdriga våfflor är ju bland det tråkigaste som finns, därför håller vi dem varma och frasiga i ugnen tills alla är färdiggräddade. Kolsyrat vatten ger våfflorna extra krispighet, men det går bra att använda vanligt, stilla, kallt vatten också. Blir det över cashewost är denna supergod också på en macka.
Ingredienser
- 3,5 dl
- vetemjöl
- 3 dl
- växtmjölk
- 1 dl
- kolsyrat vatten
- 100 g
- mjölkfritt margarin + extra till gräddning
- 1 nypa
- salt
- 1 tsk
- bakpulver
- 3 dl
- cashewnötter, blötlagda över natten
- 1
- citron, bara juicen
- 1/2 dl
- vatten
- 1 nypa
- äkta vaniljpulver
- frysta blåbär
- lönnsirap och/eller florsocker
- Färsk timjan
Cashew cream cheese
Till servering
Gör så här
Sätt ugnen på 50°c. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält margarinet i mikro eller kastrull. Blanda ner mjölken i det smälta margarinet.
Vispa ner mjölkblandningen i bunken med torra ingredienser och rör till en klumpfri smet. Vispa ner vattnet, vispa inte så kraftigt om du använder kolsyrat vatten.
Värm upp våffeljärnet och pensla på lite margarin. Grädda gyllenbruna våfflor. Låt färdiga våfflor vila i ugnen medan du gräddar klart smeten.
Cashew cream cheese: mixa samtliga ingredienser i en höghastighetsblender eller matberedare.
Servera våfflorna med cream cheese, blåbär och lönnsirap/florsocker och timjan.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.