Denna lingonpaj är bokstavligen beroendeframkallande. Nu har vi sagt det, så skyll inte på oss när du står uppe hela nätterna och bakar paj efter paj. Vi har varnat dig.
Ingredienser
- 250 g
- lingon, färska eller frysta
- 3-9 g
- maizena, (1-3 tsk)
- 100 g
- strösocker
- 200 g
- mjölkfritt margarin
- 300 g
- vetemjöl, (ca 5 dl)
- 200 g
- mandel med skal
- 100 g
- råsocker
- 100 g
- strösocker
- ca 1 tsk
- vatten
- 200 g
- mjölkfritt margarin
- 10 g
- maizena, (ca 1 tsk)
- flagad mandel
- råsocker
PAJDEG
MAZARINFYLLNING
TOPPING
Gör så här
Knåda ihop socker, margarin och vetemjöl till en deg, lägg svalt minst en timme.
Mixa mandlarna till ett grovt mjöl i matberedare, mixa därefter ned sockret. Blanda 10 gram maizena med vattnet, lägg det i matberedaren och kör till en kladdig massa. Tillsätt margarinet och mixa ihop.
Låt degen vila minst en timme, tills den känns kall och fast, ta fram den och knåda upp den något, kavla därefter ut den till cirka tre millimeters tjocklek. Täck formar med pajdegen, nagga degen med nagg eller till exempel en gaffel, för att undvika att degen bubblar upp i ugnen. Låt gärna pajformarna stå kallt i ungefär 30 minuter innan du fyller dem.
Bred ut mazarinfyllningen i pajskalen. Blanda lingonen med maizena, och strö dem över mazarinfyllningen, tryck ned dem något i fyllningen, strö mandel och råsocker över.
Baka pajerna på 180°C, 20-45 minuter beroende på om du använder små eller stora formar. Gör ett stickprov för att se om pajerna känns klara, de ska vara lite halvkladdiga, men inte för lösa. Servera.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.