Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
  • Dryck
  • Krog
  • OM OSS
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • shop
  • Sök

MAZARINPAJ MED LINGON & MANDELFLARN

1 paj  /  20 min (1,5 h passiv)  / Från Vegourmet No 9/2016 text: Filippa Hawén, foto: Maggie Holm

Denna lingonpaj är bokstavligen beroendeframkallande. Nu har vi sagt det, så skyll inte på oss när du står uppe hela nätterna och bakar paj efter paj. Vi har varnat dig.

ANNONS:
Ingredienser
250 g
lingon, färska eller frysta
3-9 g
maizena, (1-3 tsk)
PAJDEG
100 g
strösocker
200 g
mjölkfritt margarin
300 g
vetemjöl, (ca 5 dl)
MAZARINFYLLNING
200 g
mandel med skal
100 g
råsocker
100 g
strösocker
ca 1 tsk
vatten
200 g
mjölkfritt margarin
10 g
maizena, (ca 1 tsk)
TOPPING
 
flagad mandel
 
råsocker
Gör så här

Knåda ihop socker, margarin och vetemjöl till en deg, lägg svalt minst en timme.

Mixa mandlarna till ett grovt mjöl i matberedare, mixa därefter ned sockret. Blanda 10 gram maizena med vattnet, lägg det i matberedaren och kör till en kladdig massa. Tillsätt margarinet och mixa ihop.

Låt degen vila minst en timme, tills den känns kall och fast, ta fram den och knåda upp den något, kavla därefter ut den till cirka tre millimeters tjocklek. Täck formar med pajdegen, nagga degen med nagg eller till exempel en gaffel, för att undvika att degen bubblar upp i ugnen. Låt gärna pajformarna stå kallt i ungefär 30 minuter innan du fyller dem.

Bred ut mazarinfyllningen i pajskalen. Blanda lingonen med maizena, och strö dem över mazarinfyllningen, tryck ned dem något i fyllningen, strö mandel och råsocker över.

Baka pajerna på 180°C, 20-45 minuter beroende på om du använder små eller stora formar. Gör ett stickprov för att se om pajerna känns klara, de ska vara lite halvkladdiga, men inte för lösa. Servera.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Black Tower Sparkling Ice
Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco
Ecologica Berlina
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

CITRONKAKA MED HALLONKRÄM, FÄRSKOSTFROSTING & PISTAGE
TARTELETTE MED VIT CHOKLADGANACHE, SÖTSURA BJÖRNBÄR & SALTROSTAD VALNÖT
KROPPKAKA
OSTRONSKIVLINGSPAJ MED VALNÖTTER
De perfekta veganska våfflorna
KARAMELLMOUSSETÅRTA MED CHAGA & CHOKLAD
KASTANJEPAJ MED PUMPA
BANANBRÖD MED PARANÖTTER
Godaste pannkakstillbehören
RAW MOUSSETRYFFEL
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE
VIETNAMESISKA VÅRRULLAR MED KIMCHI
ANNONS:

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kundtjänst

Adressändra, anmäla uppehåll och andra prenumerationsärenden.

  • web: vegourmet.prenservice.se
  • mail: prenumerera@vegourmet.se
  • tele: 0770-457 142 (08:30-16:00)

Redaktionen

  • tele: 08-57 23 90 30
  • mail: redaktionen​@vegourmet.se

Annonsering

  • mer info: mediakit

Bud- & besöksadress

  • Vegourmet AB
  • The Park
  • Magnus Ladulåsgatan 3
  • 118 65 Stockholm

Postadress

  • Vegourmet AB
  • Frejgatan 13
  • 114 79 Stockholm