Efterrätt till frukost är utan tvekan ett succékoncept, och extra bra blir det när efterrätten inte är det minsta onyttig. Den här varianten på banoffee är så god att du riskerar ligga sömnlös i längtan efter morgonmålet.
Ett knep för en tjock och krämig vegoyoghurt är att låta vätskan rinna av genom ett kaffefilter. Granolan går att variera en hel del - byt ut gryn, boveteflingor och frön till sådant du gillar eller råkar ha hemma. Det blir ungefär två portioner över av granolan, vilket bara är trevligt eftersom den är en utmärkt komponent i de flesta frukostar. Samma sak gäller karamellsåsen, och den är så god att du kommer vilja sleva i dig den direkt från mixern.
Ingredienser
- 2 dl
- havregryn
- 1 dl
- boveteflingor
- ½ dl
- hela linfrön
- ½ dl
- pumpafrön
- 2 msk
- kakao
- ½ dl
- lönnsirap
- ½ dl
- kokosolja
- 12
- dadlar
- 3 msk
- kokosolja
- 1 ½-2 dl
- vatten
- 1 nypa
- vaniljpulver
- 1 nypa
- salt
- 4 dl
- naturell växtyoghurt
- 2
- bananer, tunt skivade
GRANOLA
KARAMELLSÅS
Gör så här
Häll upp yoghurten i ett kaffefilter. Placera filtret i ett durkslag och låt vätska rinna ut genom filtret under tiden du gör granolan. Rör runt och pressa ner yoghurten med en sked några gånger under tiden du rostar granolan.
Granola
Sätt ugnen på 175°C. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Smält kokosoljan över vattenbad eller några sekunder i mikro.
Blanda ner kokosolja och lönnsirap i bunken med torra ingredienser.
Bred ut blandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i ugn cirka 20 minuter, rör runt försiktigt efter halva tiden, låt ett par större bitar finnas kvar. Ställ granolan att svalna.
Karamellsås
Mixa samtliga ingredienser i en höghastighetsmixer eller matberedare.
Varva granola, avrunnen yoghurt, bananskivor och karamellsås i glas eller skålar. Servera.
