Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

FRUKOSTBANOFEE

2 port  /  35 min  / Från Vegourmet No 6/2016 text: Rain Lundström, foto: Maggie Soltani

Efterrätt till frukost är utan tvekan ett succékoncept, och extra bra blir det när efterrätten inte är det minsta onyttig. Den här varianten på banoffee är så god att du riskerar ligga sömnlös i längtan efter morgonmålet.

Ett knep för en tjock och krämig vegoyoghurt är att låta vätskan rinna av genom ett kaffefilter. Granolan går att variera en hel del - byt ut gryn, boveteflingor och frön till sådant du gillar eller råkar ha hemma. Det blir ungefär två portioner över av granolan, vilket bara är trevligt eftersom den är en utmärkt komponent i de flesta frukostar. Samma sak gäller karamellsåsen, och den är så god att du kommer vilja sleva i dig den direkt från mixern.

Ingredienser
GRANOLA
2 dl
havregryn
1 dl
boveteflingor
½ dl
hela linfrön
½ dl
pumpafrön
2 msk
kakao
½ dl
lönnsirap
½ dl
kokosolja
KARAMELLSÅS
12 
dadlar
3 msk
kokosolja
1 ½-2 dl
vatten
1 nypa
vaniljpulver
1 nypa
salt
4 dl
naturell växtyoghurt
2 
bananer, tunt skivade
Gör så här

Häll upp yoghurten i ett kaffefilter. Placera filtret i ett durkslag och låt vätska rinna ut genom filtret under tiden du gör granolan. Rör runt och pressa ner yoghurten med en sked några gånger under tiden du rostar granolan.

Granola

Sätt ugnen på 175°C. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Smält kokosoljan över vattenbad eller några sekunder i mikro.

Blanda ner kokosolja och lönnsirap i bunken med torra ingredienser.

Bred ut blandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i ugn cirka 20 minuter, rör runt försiktigt efter halva tiden, låt ett par större bitar finnas kvar. Ställ granolan att svalna.

Karamellsås

Mixa samtliga ingredienser i en höghastighetsmixer eller matberedare.

Varva granola, avrunnen yoghurt, bananskivor och karamellsås i glas eller skålar. Servera.

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

TARTELETTE MED VIT CHOKLADGANACHE, SÖTSURA BJÖRNBÄR & SALTROSTAD VALNÖT
GLASDESSERT MED HJORTON, SAFFRAN & VIT CHOKLAD
CITRONKAKA MED HALLONKRÄM, FÄRSKOSTFROSTING & PISTAGE
Chiapudding x3
BUFFALO CAULIFLOWER MED BLUE CHEESE-DIP
Jordgubbs- och flädercheesecake med maränger
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE
VIETNAMESISKA VÅRRULLAR MED KIMCHI
KARAMELLMOUSSETÅRTA MED CHAGA & CHOKLAD
SÖTPOTATISGNOCCHI SLUNGAD I CHILI- & INGEFÄRSOLJA
BLOMKÅLSTORTILLAS MED SVARTA BÖNOR OCH GUACAMOLE
Sötpotatisfries med rökt ostsås & chili

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB