Den här mörka apelsinchokladpajen på nötbotten med en massa kryddor är helt ljuvlig – men rätt vuxen i smaken på grund av den mörka chokladen. Vill du göra den barnvänligare (eller om du inte gillar mörk choklad) kan du utan problem välja att använda en ljusare choklad istället!
Ingredienser
- 120 g
- pekannötter
- 100 g
- hirsflingor
- 1 g
- malen kanel, (½ tsk)
- 1 g
- malen ingefära, (½ tsk)
- 1 ½ g
- MALEN KARDEMUMMA, (½ tsk)
- ½ g
- mald nejlika, (¼ tsk)
- En nypa
- salt
- 10
- färska dadlar
- 50 g
- torkat bovete, helt
- 300 g
- 70% choklad
- 200 g
- kokosgrädde
- 60 g
- kokosolja
- 2
- apelsiner, skalet
- salt
- 70 g
- aquafaba, kikärtsspad
- en nypa
- vinsyra
- 20 g
- strösocker
- 30 g
- vatten
- 100 g
- strösocker
- torkat apelsinpulver
- apelsinzest
- kakaonibs
BOTTEN
APELSINCHOKLADTRYFFEL
ITALIENSK MARÄNG
MONTERING & DEKOR
Gör så här
BOTTEN
Kör nötter, hirsflingor, kryddor och salt till ett mjöl i en matberedare.
Kärna ur dadlarna, och tillsätt dem.
Mixa massan tills den blivit fudgelik och går att trycka ut i en form.
Sätt plastband eller en bakplåtspappersbit längs med insidan av kanten på en 20–22 centimeter i diameter stor anslagsring eller springform.
Tryck ut massan i formen, och dra ovansidan slät med hjälp av ett skrapkort eller liknande. Ställ formen kallt.
APELSINCHOKLADTRYFFEL
Grovhacka chokladen. Finriv apelsinernas yttre skal, koka upp skalet med grädde och salt, slå blandningen över den hackade chokladen och rör slätt.
Låt svalna till cirka 40°C, tillsätt därefter smält kokosolja, och häll fyllningen över din botten.
ITALIENSK MARÄNG
Vispa aquafaba, vinsyra och 20 gram strösocker till ett fast skum. Koka vattnet och 100 gram socker till en sockerlag, 122–123°C.
Häll sockerlagen i en tunn stråle ned i aquafabavispet medan du vispar. Vispa marängen tills den svalnat.
MONTERING & DEKOR
Spritsa marängen på valfritt sätt över kakan.
Bränn eventuellt av marängen med en gasbrännare för en karamellig smak och fin färg. Dekorera kakan med torkat apelsinpulver, apelsinzest, och kakaonibs.

