Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

Apelsinchoklad PÅ KRYDDIG NÖTBOTTEN

10-12 bitar  /  40 min (4 h passiv)  / Från Vegourmet No 9/2017 text: Filippa Hawén – Filippas Instagram, foto: Maggie Soltani

Den här mörka apelsinchokladpajen på nötbotten med en massa kryddor är helt ljuvlig – men rätt vuxen i smaken på grund av den mörka chokladen. Vill du göra den barnvänligare (eller om du inte gillar mörk choklad) kan du utan problem välja att använda en ljusare choklad istället!

Ingredienser
BOTTEN
120 g
pekannötter
100 g
hirsflingor
1 g
malen kanel, (½ tsk)
1 g
malen ingefära, (½ tsk)
1 ½  g
MALEN KARDEMUMMA, (½ tsk)
½  g
mald nejlika, (¼ tsk)
En nypa
salt
10 
färska dadlar
50 g
torkat bovete, helt
APELSINCHOKLADTRYFFEL
300 g
70% choklad
200 g
kokosgrädde
60 g
kokosolja
2 
apelsiner, skalet
 
salt
ITALIENSK MARÄNG
70 g
aquafaba, kikärtsspad
en nypa
vinsyra
20 g
strösocker
30 g
vatten
100 g
strösocker
MONTERING & DEKOR
 
torkat apelsinpulver
 
apelsinzest
 
kakaonibs
Gör så här
BOTTEN

Kör nötter, hirsflingor, kryddor och salt till ett mjöl i en matberedare.

Kärna ur dadlarna, och tillsätt dem.

Mixa massan tills den blivit fudgelik och går att trycka ut i en form.

Sätt plastband eller en bakplåtspappersbit längs med insidan av kanten på en 20–22 centimeter i diameter stor anslagsring eller springform.

Tryck ut massan i formen, och dra ovansidan slät med hjälp av ett skrapkort eller liknande. Ställ formen kallt.

APELSINCHOKLADTRYFFEL

Grovhacka chokladen. Finriv apelsinernas yttre skal, koka upp skalet med grädde och salt, slå blandningen över den hackade chokladen och rör slätt.

Låt svalna till cirka 40°C, tillsätt därefter smält kokosolja, och häll fyllningen över din botten.

ITALIENSK MARÄNG

Vispa aquafaba, vinsyra och 20 gram strösocker till ett fast skum. Koka vattnet och 100 gram socker till en sockerlag, 122–123°C.

Häll sockerlagen i en tunn stråle ned i aquafabavispet medan du vispar. Vispa marängen tills den svalnat.

MONTERING & DEKOR

Spritsa marängen på valfritt sätt över kakan.

Bränn eventuellt av marängen med en gasbrännare för en karamellig smak och fin färg. Dekorera kakan med torkat apelsinpulver, apelsinzest, och kakaonibs.

     

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

GLASDESSERT MED HJORTON, SAFFRAN & VIT CHOKLAD
TARTELETTE MED VIT CHOKLADGANACHE, SÖTSURA BJÖRNBÄR & SALTROSTAD VALNÖT
CITRONKAKA MED HALLONKRÄM, FÄRSKOSTFROSTING & PISTAGE
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE
Jordgubbs- och flädercheesecake med maränger
BAO MED SÖTPOTATIS & ASIATISK MOLE
EN HERRANS MASSA MUNKAR
SÖTPOTATISGNOCCHI SLUNGAD I CHILI- & INGEFÄRSOLJA
HET KUMMINGRYTA MED ROSTAD BLOMKÅL & CHAPATI
PANNKAKSTÅRTA MED HALLON
RATAOUILLE 2.0
KROPPKAKA

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB