Många julkryddningar kan kännas lite tunga i smaken; då kan det vara schysst med något friskt som bryter av. I denna dessert tar hjortronen den rollen, och tillsammans med en variation av vit choklad, bruten saffranskakaka och rostad valnöt, komponeras en riktigt lyxig dessert!
Ingredienser
- 150 g
- aquafaba, (kikärtsspad)
- 170 g
- strösocker
- 90 g
- vetemjöl
- 90 g
- potatismjöl
- 30 g
- rapsolja
- 5 g
- bakpulver
- 5 g
- vaniljsocker
- 1 g
- saffran, (2 små påsar)
- 25 g
- rapsolja, till saffranet
- 160 g
- vit växtbaserad choklad
- 100 g
- kokosmjölk
- en nypa
- salt
- 15 ml
- kokosolja
- 170 g
- hjorton
- en
- citron, saften
- 15–30 g
- strösocker
- 50 g
- vit växtbaserad choklad, kyld!
- 50 g
- valnötter
- 100 g
- kokosgrädde
- en nypa
- vaniljsocker
- citrontimjan, eller vanlig timjan
- ev hela färska hjorton
SAFFRANSKAKA
VITCHOKLADKRÄM
HJORTONKOMPOTT
ROSTAD VIT CHOKLAD MED VALNÖT
DEKOR & MONTERING
Gör så här
SAFFRANSKAKA
Sätt ugnen på 175°C. Värm rapsolja i en stekpanna, och fräs på saffranet någon minut.
Sikta samman vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Vispa aquafaba och strösocker till en luftig smet, och vänd därefter ner mjölblandningen i smeten.
Tillsätt slutligen saffransoljan och den kalla rapsoljan i smeten, och rör den slät.
Bred ut smeten i ett cirka 1–1½ centimeter tjockt lager på en bakplåtspappersklädd plåt.
Baka kakan mitt i ugnen ca 10–15 minuter, känn av med handen eller en sticka om den känns klar – akta så den inte blir hård! Låt kakan svalna.
VITCHOKLADKRÄM
Grovhacka chokladen. Koka upp kokosmjölken med en nypa salt.
Slå den heta kokosmjölken över chokladen, rör slätt. När blandningen svalnat något, cirka 35–40°C, tillsätt kokosoljan, och låt därefter krämen svalna helt.
HJORTONKOMPOTT
Låt hjortron, citronsaft och socker småputtra på låg värme, tills bären mjuknat och blandningen blivit mer homogen.
Tillsätt eventuellt mer citronsaft eller vatten ifall blandningen är tjockare än du önskar.
Smaka av, och tillsätt vid behov lite extra strösocker om kompotten är allt för syrlig; var dock varsam så det inte blir för sött, då övriga komponenter i desserten har hög sötma.
ROSTAD VIT CHOKLAD MED VALNÖT
Sätt ugnen på 175°C.
Grovhacka valnötterna och rosta dem i en stekpanna på medelvärme tills de doftar och smakar rostat, akta så de inte bränns.
Riv den kalla chokladen grovt, och bred ut den på bakplåtspapper eller silikonmatta på en plåt, baka av chokladen i mitten av ugnen cirka tre–fem minuter tills den fått en gyllene färg. Låt svalna.
DEKOR & MONTERING
Blanda kokosgrädden med vaniljsocker, och vispa upp den något om du vill spritsa den, annars kan den användas som den är.
Bryt kakan i mindre delar, och varva den med hjortonkompott, chokladkräm, rostade valnötter, rostad vit choklad, och kokosgrädde.
Toppa slutligen desserten med några kvistar citrontimjan eller vad du önskar dekorera med, och eventuellt några färska hjortron.
