Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
  • Dryck
  • Krog
  • OM OSS
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • shop
  • Sök

GLASDESSERT MED HJORTON, SAFFRAN & VIT CHOKLAD

6-8 port  /  45 min (1,5 h passiv)  / Från Vegourmet No 7/2017 text: Filippa Hawén, foto: Maggie Holm

Många julkryddningar kan kännas lite tunga i smaken; då kan det vara schysst med något friskt som bryter av. I denna dessert tar hjortronen den rollen, och tillsammans med en variation av vit choklad, bruten saffranskakaka och rostad valnöt, komponeras en riktigt lyxig dessert!

ANNONS:
Ingredienser
SAFFRANSKAKA
150 g
aquafaba, (kikärtsspad)
170 g
strösocker
90 g
vetemjöl
90 g
potatismjöl
30 g
rapsolja
5 g
bakpulver
5 g
vaniljsocker
1 g
saffran, (2 små påsar)
25 g
rapsolja, till saffranet
VITCHOKLADKRÄM
160 g
vit växtbaserad choklad
100 g
kokosmjölk
en nypa
salt
15 ml
kokosolja
HJORTONKOMPOTT
170 g
hjorton
en 
citron, saften
15–30 g
strösocker
ROSTAD VIT CHOKLAD MED VALNÖT
50 g
vit växtbaserad choklad, kyld!
50 g
valnötter
DEKOR & MONTERING
100 g
kokosgrädde
en nypa
vaniljsocker
 
citrontimjan, eller vanlig timjan
 
ev hela färska hjorton
Gör så här
SAFFRANSKAKA

Sätt ugnen på 175°C. Värm rapsolja i en stekpanna, och fräs på saffranet någon minut.

Sikta samman vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker.

Vispa aquafaba och strösocker till en luftig smet, och vänd därefter ner mjölblandningen i smeten.

Tillsätt slutligen saffransoljan och den kalla rapsoljan i smeten, och rör den slät.

Bred ut smeten i ett cirka 1–1½ centimeter tjockt lager på en bakplåtspappersklädd plåt.

Baka kakan mitt i ugnen ca 10–15 minuter, känn av med handen eller en sticka om den känns klar – akta så den inte blir hård! Låt kakan svalna.

VITCHOKLADKRÄM

Grovhacka chokladen. Koka upp kokosmjölken med en nypa salt.

Slå den heta kokosmjölken över chokladen, rör slätt. När blandningen svalnat något, cirka 35–40°C, tillsätt kokosoljan, och låt därefter krämen svalna helt.

HJORTONKOMPOTT

Låt hjortron, citronsaft och socker småputtra på låg värme, tills bären mjuknat och blandningen blivit mer homogen.

Tillsätt eventuellt mer citronsaft eller vatten ifall blandningen är tjockare än du önskar.

Smaka av, och tillsätt vid behov lite extra strösocker om kompotten är allt för syrlig; var dock varsam så det inte blir för sött, då övriga komponenter i desserten har hög sötma.

ROSTAD VIT CHOKLAD MED VALNÖT

Sätt ugnen på 175°C.

Grovhacka valnötterna och rosta dem i en stekpanna på medelvärme tills de doftar och smakar rostat, akta så de inte bränns.

Riv den kalla chokladen grovt, och bred ut den på bakplåtspapper eller silikonmatta på en plåt, baka av chokladen i mitten av ugnen cirka tre–fem minuter tills den fått en gyllene färg. Låt svalna.

DEKOR & MONTERING

Blanda kokosgrädden med vaniljsocker, och vispa upp den något om du vill spritsa den, annars kan den användas som den är.

Bryt kakan i mindre delar, och varva den med hjortonkompott, chokladkräm, rostade valnötter, rostad vit choklad, och kokosgrädde.

Toppa slutligen desserten med några kvistar citrontimjan eller vad du önskar dekorera med, och eventuellt några färska hjortron.

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

TARTELETTE MED VIT CHOKLADGANACHE, SÖTSURA BJÖRNBÄR & SALTROSTAD VALNÖT
CITRONKAKA MED HALLONKRÄM, FÄRSKOSTFROSTING & PISTAGE
BAO MED SÖTPOTATIS & ASIATISK MOLE
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE
Apelsinchoklad PÅ KRYDDIG NÖTBOTTEN
TOMTARNAS FAVORITRÖRA
MANDEL- & KANTARELLSOPPA
EN HERRANS MASSA MUNKAR
Bánh mì
Tacos med svarta bönor & rostad sötpotatis
CAESARSALLAD MED KIKÄRTSKRUTONGER
SVAMPBOLLAR MED SVARTA BÖNOR
ANNONS:

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kundtjänst

Adressändra, anmäla uppehåll och andra prenumerationsärenden.

  • web: vegourmet.prenservice.se
  • mail: prenumerera@vegourmet.se
  • tele: 0770-457 142 (08:30-16:00)

Redaktionen

  • tele: 08-57 23 90 30
  • mail: redaktionen​@vegourmet.se

Annonsering

  • mer info: mediakit

Bud- & besöksadress

  • Vegourmet AB
  • The Park
  • Magnus Ladulåsgatan 3
  • 118 65 Stockholm

Postadress

  • Vegourmet AB
  • Frejgatan 13
  • 114 79 Stockholm