Xuixo är ett friterat bakverk som har sitt ursprung i Girona i Katalonien. Enligt legenden skapades bakverket av el Tarlà, en person som ofta figurerar i den lokala mytologin. Han ska ha blivit förälskad i dottern till en konditor och träffat henne utan faderns vetskap. En dag tvingades han gömma sig bland mjölpåsarna för att undvika att bli upptäckt, men avslöjades av en nysning. Han klarade sig undan faderns vrede genom att ge honom receptet på det fantastiska bakverket och lova att gifta sig med dottern. Bakverket uppkallade han efter ljudet som avslöjade honom: xui-xui. Traditionellt fylls xuixos med crema catalana, som påminner om crème brûlée. I denna variant har vi fyllt dem med lemon curd. Ett annat tips är att prova chokladfyllning.
Ingredienser
- 1 ¼ dl
- citronjuice, ca 3 citroner
- 1 ¼ dl
- socker
- 1 msk
- rivet citronskal
- 1 nypa
- salt
- 2 msk
- sojagrädde
- 3 msk
- majsstärkelse
- 50 g
- mjölkfritt margarin
- 100 g
- mjölkfritt margarin
- 1 dl
- sojagrädde
- 2 dl
- sojamjölk
- 25 g
- jäst
- 1 ¾ dl
- socker
- 13-15 dl
- vetemjöl
- 1 nypa
- salt
- ½ tsk
- kanel
LEMON CURD
DEG
Gör så här
LEMON CURD
Värm upp citronjuice, socker, salt och citronskal i en kastrull tills sockret har lösts upp.
Rör ihop majsstärkelse och sojagrädde och häll ner det i kastrullen. Rör om tills det börjar koka. Tillsätt margarin och låt koka en stund till.
När blandningen tjocknat, ta av från plattan och häll över i en skål. Låt den svalna medan du gör xuixo-degen.
DEG
Smält margarin och tillsätt därefter mjölk och grädde. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med en skvätt av mjölkblandningen, innan du häller på resten. Tillsätt socker, salt, kanel och till sist så mycket vetemjöl att degen slutar kladda.
Kavla ut degen på en oljad yta, till ungefär en halv centimeters tjocklek. Skär ut rektanglar på ca 10×15 cm och lägg en klick fyllning, ca 1-2 teskedar, på varje bit. Rulla ihop bitarna genom att först vika in långsidorna så fyllningen inte flyter ut, och sedan rulla från ena kortsidan. Se till att det är tätt på sidorna där kortsidan slutar.
Låt jäsa under en bakduk i ca 45 minuter.
Häll olja i en kastrull och värm upp. Testa med en liten degbit om oljan är tillräckligt varm. Om den fräser och flyter upp till ytan kan du börja fritera dina xuixos en och en. De ska få en gyllenbrun färg, vilket borde ta ca 5-10 sekunder på varje sida. Ta ut och häll på socker direkt. Låt svalna och njut!
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.