Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

Xuixos

ca 24 st  /  30 min (1,5 H passiv)  / Från Vegourmet No 8/2015 text: Magnus Holm, foto: Maggie Soltani

Xuixo är ett friterat bakverk som har sitt ursprung i Girona i Katalonien. Enligt legenden skapades bakverket av el Tarlà, en person som ofta figurerar i den lokala mytologin. Han ska ha blivit förälskad i dottern till en konditor och träffat henne utan faderns vetskap. En dag tvingades han gömma sig bland mjölpåsarna för att undvika att bli upptäckt, men avslöjades av en nysning. Han klarade sig undan faderns vrede genom att ge honom receptet på det fantastiska bakverket och lova att gifta sig med dottern. Bakverket uppkallade han efter ljudet som avslöjade honom: xui-xui. Traditionellt fylls xuixos med crema catalana, som påminner om crème brûlée. I denna variant har vi fyllt dem med lemon curd. Ett annat tips är att prova chokladfyllning.

Ingredienser
LEMON CURD
1 ¼ dl
citronjuice, ca 3 citroner
1 ¼ dl
socker
1 msk
rivet citronskal
1 nypa
salt
2 msk
sojagrädde
3 msk
majsstärkelse
50 g
mjölkfritt margarin
DEG
100 g
mjölkfritt margarin
1 dl
sojagrädde
2 dl
sojamjölk
25 g
jäst
1 ¾ dl
socker
13-15 dl
vetemjöl
1 nypa
salt
½ tsk
kanel
Gör så här
LEMON CURD

Värm upp citronjuice, socker, salt och citronskal i en kastrull tills sockret har lösts upp.

Rör ihop majsstärkelse och sojagrädde och häll ner det i kastrullen. Rör om tills det börjar koka. Tillsätt margarin och låt koka en stund till.

När blandningen tjocknat, ta av från plattan och häll över i en skål. Låt den svalna medan du gör xuixo-degen.

DEG

Smält margarin och tillsätt därefter mjölk och grädde. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med en skvätt av mjölkblandningen, innan du häller på resten. Tillsätt socker, salt, kanel och till sist så mycket vetemjöl att degen slutar kladda.

Kavla ut degen på en oljad yta, till ungefär en halv centimeters tjocklek. Skär ut rektanglar på ca 10×15 cm och lägg en klick fyllning, ca 1-2 teskedar, på varje bit. Rulla ihop bitarna genom att först vika in långsidorna så fyllningen inte flyter ut, och sedan rulla från ena kortsidan. Se till att det är tätt på sidorna där kortsidan slutar.

Låt jäsa under en bakduk i ca 45 minuter.

Häll olja i en kastrull och värm upp. Testa med en liten degbit om oljan är tillräckligt varm. Om den fräser och flyter upp till ytan kan du börja fritera dina xuixos en och en. De ska få en gyllenbrun färg, vilket borde ta ca 5-10 sekunder på varje sida. Ta ut och häll på socker direkt. Låt svalna och njut!

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Black Tower Sparkling Ice
Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco
Casa Vinironia Prosecco Vino Biologico
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

BEIGNETS
Semmelmunk
EN HERRANS MASSA MUNKAR
CITRONKAKA MED HALLONKRÄM, FÄRSKOSTFROSTING & PISTAGE
ÄPPELMUNKAR
SÖTPOTATISGNOCCHI SLUNGAD I CHILI- & INGEFÄRSOLJA
ÄPPELCIDERMUNKAR
BAOBRÖD: grundrecept
TARTELETTE MED VIT CHOKLADGANACHE, SÖTSURA BJÖRNBÄR & SALTROSTAD VALNÖT
KANELBULLEPLÅT
BAKLAVA
BLOMKÅLSKOFTA

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB