Först av allt, en lite varning: Servera bara denna beroendeframkallande rätt till någon du vill ska tycka om dig för resten av livet, risken är stor att din kamrat kommer förfölja dig dag efter dag och be dig laga den igen. Dumplingsdeg, kimchi, sriracha, konserverad jackfruit samt den fermenterade chilipastan gochujang hittar du i närmaste asiatiska butik. Många kimchisorter innehåller fisk, men det brukar oftast finnas något variant som är 100% vego. Med allt väl och plats går den ganska enkelt att montera ihop. Istället för nachos använder vi dumplingsplattor som friteras hastigt. Friteringstips: du behöver inte fylla en hel kastrull full med olja, bygga upp skräck för brännskador, handla hem litervis med olja och mecka med termometrar för perfekt oljetemperatur för denna fritering. Det räcker gott och väl med att fylla botten av en kastrull med några centimeter olja. Testa när oljan är redo genom att doppa ner en liten bit dumplingdeg (eller något annat, till exempel tippen av en ätpinne), när det bubblar lite runt den är oljan redo.
Ingredienser
- 1 burk
- jackfruit i sirap
- 1 tsk
- gochujang
- 2
- vitlöksklyftor, hackade
- 2
- vårlökar, strimlade
- 1 knippe
- koriander, hackad
- 1 pkt
- dumplingdegplattor
- salt
- ca ½ l
- frityrolja
- havrebaserad creme fraiche
- kimchi
- sriracha eller annan chilisås
- böngroddar
- koriander
- sugarsnaps, hackade
- lime
TOPPING
Gör så här
Skölj av jackfruiten noggrant under rinnande vatten, strimla den fint och stek sedan i olja tillsammans med vitlök, koriander och gochujang tills jackfruiten får fin färg.
Värm upp frityroljan i en liten kastrull till ca 175°c. Skär dumplingsdegplattorna till chipsstorlek och fritera tills de är krispiga, lägg på hushållspapper och låt överflödig olja rinna av.
Lägg upp nachos och jackfruit tillsammans med kimchi, böngroddar, sugarsnaps och lime.
Ringa över sriracha, klicka på crème fraîche och pressa över lime vid servering.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.