Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

Korean style nachos

4 port  /  30 min  / Från Vegourmet No 4/2017 text: Emil Dahlberg, foto: Maggie Soltani

Först av allt, en lite varning: Servera bara denna beroendeframkallande rätt till någon du vill ska tycka om dig för resten av livet, risken är stor att din kamrat kommer förfölja dig dag efter dag och be dig laga den igen.

Dumplingsdeg, kimchi, sriracha, konserverad jackfruit samt den fermenterade chilipastan gochujang hittar du i närmaste asiatiska butik. Många kimchisorter innehåller fisk, men det brukar oftast finnas något variant som är 100% vego. Med allt väl och plats går den ganska enkelt att montera ihop. Istället för nachos använder vi dumplingsplattor som friteras hastigt.

Friteringstips: du behöver inte fylla en hel kastrull full med olja, bygga upp skräck för brännskador, handla hem litervis med olja och mecka med termometrar för perfekt oljetemperatur för denna fritering. Det räcker gott och väl med att fylla botten av en kastrull med några centimeter olja. Testa när oljan är redo genom att doppa ner en liten bit dumplingdeg (eller något annat, till exempel tippen av en ätpinne), när det bubblar lite runt den är oljan redo.

Ingredienser
1 burk
jackfruit i sirap
1 tsk
gochujang
2 
vitlöksklyftor, hackade
2 
vårlökar, strimlade
1 knippe
koriander, hackad
1 pkt
dumplingdegplattor
 
salt
ca ½ l
frityrolja
TOPPING
 
havrebaserad creme fraiche
 
kimchi
 
sriracha eller annan chilisås
 
böngroddar
 
koriander
 
sugarsnaps, hackade
 
lime
Gör så här

Skölj av jackfruiten noggrant under rinnande vatten, strimla den fint och stek sedan i olja tillsammans med vitlök, koriander och gochujang tills jackfruiten får fin färg.

Värm upp frityroljan i en liten kastrull till ca 175°c. Skär dumplingsdegplattorna till chipsstorlek och fritera tills de är krispiga, lägg på hushållspapper och låt överflödig olja rinna av.

Lägg upp nachos och jackfruit tillsammans med kimchi, böngroddar, sugarsnaps och lime.

Ringa över sriracha, klicka på crème fraîche och pressa över lime vid servering.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Villa Garros Sauvignon
Cameleon Unoaked Chardonnay
Las Mulas Sauvignon Blanc
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

DUMPLINGS I HOTPOT
BUFFALO CAULIFLOWER MED BLUE CHEESE-DIP
EN HERRANS MASSA MUNKAR
FOOLED PORK-BURGARE
Sötpotatisfries med rökt ostsås & chili
SÖTPOTATISSAMOSAS MED SRIRACHA- & LIMEDIP
KÖFTE & AUBERGINE I PITABRÖD
ÄPPELCIDERMUNKAR
VIETNAMESISKA VÅRRULLAR MED KIMCHI
Nudelsoppa med röd curry, kokosmjölk och thaibasilika
SÖTPOTATISGNOCCHI SLUNGAD I CHILI- & INGEFÄRSOLJA
BEIGNETS

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB