Första lektionen i nybörjarkursen om naturens skafferi är den lättillgängliga brännässlan. Den är enkel att få tag på, svår att förväxla med annat, lätt att använda och riktigt god.
De bästa nässelrätterna kommer i form av något lättlagat och milt, där nässlans trevliga smaker får chans att träda fram. Risotto är just en sådan.
Eftersom nässlor inte har jättekraftig smak, kommer kärleksfull tillagning och bra råvaror märkas tydligt i denna rätt. Valet av vin och en god buljong gör skillnad. Kanske är det dags att koka egen buljong?
Ingredienser
- 1
- gul lök
- 3
- vitlöksklyftor, pressade
- 1 l
- vitt vin
- 4 dl
- arborioris
- 1 l
- vatten
- 2 tärningar
- grönsaksbuljong
- ca 1 l
- färska nässlor
- 1 dl
- b-jästflingor, kan uteslutas
- rapsolja, till stekning
Gör så här
Koka upp vattnet, lägg ner nässlorna och låt förvälla några minuter. Sila av nässlorna, häll tillbaka kokvattnet till kastrullen.
Lös upp buljongen i kokvattnet, ha buljongen stående på en varm platta, på låg värme, medan du lagar risotton.
Hacka den gula löken fint. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek löken tillsammans med de pressade vitlöksklyftorna.
Rör ner riset och stek någon minut, tills det blivit glansigt.
Häll ner vinet, rör runt tills vinet kokat in. Häll på ungefär en deciliter buljong. Rör runt och låt koka in. Fortsätt ösa på en deciliter i taget under omrörning tills risotton är klar, riset ska vara mjukt, men ha en liten kärna kvar i mitten, det tar ungefär en halvtimme.
Hacka nässlorna och rör ner tillsammans med b-jäst. Servera.