Släta soppor i all ära, men ibland vill man ha lite tuggmotstånd och crunch. Här ackompanjeras den lena pumpan av hackade pecannötter och syrligt äpple.
Ingredienser
- 1
- medelstor butternutpumpa
- 2
- stora morötter
- 1
- stor gula lök
- 2
- vitlöksklyftor
- 2
- äpplen
- 2 dl
- pecannötter
- 1 dl
- havregrädde
- 1 knippe
- Färsk timjan, HACKAD
- 1/2 tsk
- anchochilipulver, eller vanligt chilipulver
- 1 nypa
- riven muskot
- 1 l
- vatten
- 1
- grönsaksbuljongtärning
- rapsolja, till stekning
- peppar
- timjan
- pumpafrön, rostade
- växtbaserad crème fraîche/grädde
Toppning
Gör så här
Sätt ugnen på 200°c. Skär bort skalet från pumpan och skär fruktköttet till kuber. Skala morötterna. Lägg pumpa och morötter på en ugnsplåten och gnugga in dem i lite olja. Baka i ugnen ca 20 minuter.
Hacka lök, vitlök, pecannötter och äpplen mycket fint. Stek hacket i rapsolja tills löken blivit mjuk och fått färg. Låt hackad timjan steka med den sista minuten.
Låt den ugnsvarma pumpan svalna något och dra sedan loss skalet.
Lägg över pumpan och morötterna i en kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärningen, muskot och chilipulver, koka upp. Låt puttra ca 5 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer.
Tillsätt havregrädden och grönsakshacket i kastrullen. Smaka av soppan med salt och peppar. Toppa eventuellt med pumpafrön, växtbaserad crème fraîche/grädde och timjan. Servera.