En rätt i Dengaku-stil från norra Japan, med fyllig smak av miso. Såsen passar till många andra grönsaker och ingredienser som tofu, blomkål, kål, rättika och svamp.
Ingredienser
- 3 dl
- japanskt ris
- 4
- aubergine
- 4
- schalottenlökar
- 10-15
- sparris
- 12
- rädisor
- ¾ dl
- neutral olja
- ½ dl
- sake, eller vitt vin
- 150 g
- misopasta
- ¾ dl
- sake
- 3 ½ msk
- socker
- 2 msk
- rostade sesamfrön
- 1 msk
- japansk soja
- 3
- vitlöksklyftor
- 1 msk
- grönsaksbuljong, pulver
SÅS
Gör så här
Tillaga riset enligt paketet.
Värm ugnen till 250°C på grilläge. Riv vitlök och lös upp buljongen i sake. Blanda ingredienserna till såsen i en kastrull. Hetta upp på låg värme, tills sockret löses upp.
Skär aubergine på längden. Gör likadant med schalottenlöken och skala den sedan. Skär av den grova änden på sparrisen.
Värm olja i en stekpanna och stek aubergine på alla sidor, vänd ofta. Häll i sake och lägg på lock, låt puttra tills auberginen blir mjuk.
Stek schalottenlök och rädisa i cirka en minut, följt av sparris.
Lägg aubergine på en plåt, snittytan upp. Bred över rikligt med sås.
Grilla i mitten av ugnen cirka 3-5 minuter, tills mison börjar koka. Servera tillsammans med japanskt ris.
