Poke är en hawaiiansk rätt som traditionellt görs på rå tonfisk. Av många spås att poké kommer sopa banan med sushi, och i vår mening kunde lite konkurrens inte vara mer välkommet. Med hjälp av den karaktäristiska kryddsättningen går det bra att putta fisken åt sidan och ersätta med mumsiga grönsaker. Här är en supergod vegovariant med sötpotatis! Serveringstips: Servera poké tillsammans med vitt eller brunt ris. Koka riset, blanda upp med risvinäger och strö gärna ner lite hackade alger. Vid servering lägger du en bädd av ris i varje serveringsskål och toppar med din favoritvariant av poke. Variationstips: Byt ut sötpotatisen mot tofu för ytterligare en variant av poke.
Ingredienser
- 1 stor
- sötpotatis, eller 2 mindre
- 1 msk
- sesamolja
- 1 ½ msk
- risvinäger
- 1 msk
- ljus japansk sojasås
- 1 msk
- sesamfrön
- ½
- silverlök
- 1
- vårlök
- 1 msk
- strimlad färsk koriander
- ½ näve
- hackade macadamianötter, valfritt
Gör så här
Koka sötpotatisen med skal i saltat vatten tills den är mjuk, se till att de inte blir överkokt.
Blanda sesamolja, risvinäger, sojasås och sesamfrön till en dressing. Skölj potatisen i kallt vatten tills den är helt avsvalnad.
Skala potatisen för hand eller med potatisskalare, skär den sedan till kuber. Vänd runt potatiskuberna i dressingen.
Strimla silver- och vårlök. Lägg i koriandern och macadamianötterna. Blanda allt och servera.