Klassisk, svensk vegan-husman när den är som bäst. Våra kroppkakor är fyllda med hasselnötter och lök och är himmelskt goda. De små potatisbollarna ser inte mycket ut för världen, men är värda lite extra tid i köket och är inte alls så krångliga att få till. Rårörda lingon är ett måste till! Ska du bjuda gäster på kroppkakorna? Det går bra att koka dem i förväg och steka på när gästerna kommit. Är du på det humöret så trivs lite hackad svamp och bra i stekpannan för fyllningen.
Ingredienser
- 8-10
- råa potatisar
- 4
- kokta potatisar
- 2 dl
- vetemjöl
- salt
- 4 dl
- fint hackade hasselnötter, gärna skalade
- 1
- gul lök
- ¼ tsk
- muskot
- ½ tsk
- mald kryddpeppar
- 1 nypa
- svartpeppar
- 2,5 dl
- lingon
- 1 dl
- socker
- mjölkfritt smör, till servering och stekning
- grönsaksfond
KROPPKAKEDEG
FYLLNING
RÅRÖRDA LINGON
Gör så här
Skala de råa potatisarna och riv dem fint. Pressa saften ur den rivna potatisen med hjälp av en. Försök pressa ut så mycket du kan.
Mosa de kokta potatisarna och blanda dem med den rivna potatisen och mjölet, salta. Arbeta degen ordentligt så den blir jämn och fin, tillsätt mer mjöl om den är för kladdig.
Kavla eller tryck ut degen på ett bakplåtspapper, skär den sedan i 10 fyrkanter.
Hacka löken och stek den med hasselnötterna och kryddor tills allt fått en fin yta. lägg en matsked av fyllningen, knip ihop och rulla till en boll.
Koka upp vatten saltat med grönsaksfond. Lägg i några kroppkakor i taget, de kommer klibba ihop om du lägger i dem för tätt.
De börjar bli klara när de flyter upp, då kan du koka dem ytterligare 5-7 min. Du kan äta dem som de är nu men jag rekommenderar stark att du steker dem i så mycket mjölkfritt smör du vill, salta och peppra.
Servera dem med dina egna rårörda lingon, smält mjölkfritt smör och kanske en öl.
RÅRÖRDA LINGON
Blanda lingon och socker i en skål och rör runt tills sockret har löst upp sig.