Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

KROPPKAKA

ca 10 st  /  45 min  / Från Vegourmet No 6/2016 text: Emil Dahlberg, foto: Maggie Soltani

Klassisk, svensk vegan-husman när den är som bäst. Våra kroppkakor är fyllda med hasselnötter och lök och är himmelskt goda. De små potatisbollarna ser inte mycket ut för världen, men är värda lite extra tid i köket och är inte alls så krångliga att få till. Rårörda lingon är ett måste till! Ska du bjuda gäster på kroppkakorna? Det går bra att koka dem i förväg och steka på när gästerna kommit. Är du på det humöret så trivs lite hackad svamp och bra i stekpannan för fyllningen.

Ingredienser
KROPPKAKEDEG
8-10 
råa potatisar
4 
kokta potatisar
2 dl
vetemjöl
 
salt
FYLLNING
4 dl
fint hackade hasselnötter, gärna skalade
1 
gul lök
¼ tsk
muskot
½ tsk
mald kryddpeppar
1 nypa
svartpeppar
RÅRÖRDA LINGON
2,5 dl
lingon
1 dl
socker
 
mjölkfritt smör, till servering och stekning
 
grönsaksfond
Gör så här

Skala de råa potatisarna och riv dem fint. Pressa saften ur den rivna potatisen med hjälp av en. Försök pressa ut så mycket du kan.

Mosa de kokta potatisarna och blanda dem med den rivna potatisen och mjölet, salta. Arbeta degen ordentligt så den blir jämn och fin, tillsätt mer mjöl om den är för kladdig.

Kavla eller tryck ut degen på ett bakplåtspapper, skär den sedan i 10 fyrkanter.

Hacka löken och stek den med hasselnötterna och kryddor tills allt fått en fin yta. lägg en matsked av fyllningen, knip ihop och rulla till en boll.

Koka upp vatten saltat med grönsaksfond. Lägg i några kroppkakor i taget, de kommer klibba ihop om du lägger i dem för tätt.

De börjar bli klara när de flyter upp, då kan du koka dem ytterligare 5-7 min. Du kan äta dem som de är nu men jag rekommenderar stark att du steker dem i så mycket mjölkfritt smör du vill, salta och peppra.

Servera dem med dina egna rårörda lingon, smält mjölkfritt smör och kanske en öl.

RÅRÖRDA LINGON

Blanda lingon och socker i en skål och rör runt tills sockret har löst upp sig.

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

Gnocchi med bönfrikadeller
BAO MED SÖTPOTATIS & ASIATISK MOLE
HET KUMMINGRYTA MED ROSTAD BLOMKÅL & CHAPATI
DUMPLINGS I HOTPOT
BÖNPIROG MED MANDLAR & CHILI
GNOCCHI MED SPARRIS & CHAMPINJONER
FYLLD PORTABELLO & CONFITERAD POTATISMED AIOLI
VIETNAMESISKA VÅRRULLAR MED KIMCHI
SÖTPOTATISGNOCCHI SLUNGAD I CHILI- & INGEFÄRSOLJA
RATAOUILLE 2.0
TARTELETTE MED VIT CHOKLADGANACHE, SÖTSURA BJÖRNBÄR & SALTROSTAD VALNÖT
Somrig potatissallad med sparris och gröna ärtor

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Klassiskt svensk husmanskost när den är som bäst. Våra vegokroppkakor är fyllda med hasselnötter och lök och är himmelskt goda.

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB