Vem skulle någonsin tacka nej till en krämig svamppaj? Den perfekta vardagsmaten som går ganska snabbt att laga och inte kräver några turer förbi specialbutiker! Hur lång tid din paj behöver gräddas beror på vilken ugn du använder, den ska bli fint gyllenbrun i kanterna, men håll koll så att den inte bränns. Låt pajen svalna och stabiliseras en stund innan du skär upp och serverar, gärna tillsammans med en god och matig grönsallad med bönor!
Ingredienser
- ½ kg
- ostronskivling, strimlad
- 2 dl
- valnötter
- 1 tsk
- torkad timjan
- 1
- silverlök eller gul lök, strimlad
- 2 ½ dl
- havregrädde
- 1 msk
- potatisstärkelse
- 1 nypa
- malen svartpeppar
- ½ tsk
- salt
- olja, till stekning
- 2 dl
- vetemjöl
- 1 dl
- grahamsmjöl
- ½ tsk
- salt
- 125 g
- mjölkfritt margarin
- 2 ½ msk
- kallt vatten
FYLLNING
PAJDEG
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C. Stek ostronskivlingen, löken och valnötterna några minuter i lite olja.
Blanda mjöl, salt, margarin, vatten och salt i en degblandare, eller knåda i en skål tills degen är slät.
Kavla ut och täck en pajform, alternativt tryck ut degen direkt i formen med fingrarna. Förgrädda pajskalet tio minuter i ugn.
Stek löken i olja tills den blir mjuk. Tillsätt svamp, nötter, havregrädde, timjan och potatisstärkelse, smaka av med salt och peppar.
Lägg fyllningen i pajskalet och grädda cirka 30-40 minuter på 175°C. Låt pajen svalna lite innan servering.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.