Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

OSTRONSKIVLINGSPAJ MED VALNÖTTER

1 paj  /  35 min  / Från Vegourmet No 5/2017 text: Emil Dahlberg, foto: Maggie Soltani

Vem skulle någonsin tacka nej till en krämig svamppaj? Den perfekta vardagsmaten som går ganska snabbt att laga och inte kräver några turer förbi specialbutiker! Hur lång tid din paj behöver gräddas beror på vilken ugn du använder, den ska bli fint gyllenbrun i kanterna, men håll koll så att den inte bränns. Låt pajen svalna och stabiliseras en stund innan du skär upp och serverar, gärna tillsammans med en god och matig grönsallad med bönor!

Ingredienser
FYLLNING
½ kg
ostronskivling, strimlad
2 dl
valnötter
1 tsk
torkad timjan
1 
silverlök eller gul lök, strimlad
2 ½ dl
havregrädde
1 msk
potatisstärkelse
1 nypa
malen svartpeppar
½ tsk
salt
 
olja, till stekning
PAJDEG
2 dl
vetemjöl
1 dl
grahamsmjöl
½ tsk
salt
125 g
mjölkfritt margarin
2 ½ msk
kallt vatten
Gör så här

Sätt ugnen på 175°C. Stek ostronskivlingen, löken och valnötterna några minuter i lite olja.

Blanda mjöl, salt, margarin, vatten och salt i en degblandare, eller knåda i en skål tills degen är slät.

Kavla ut och täck en pajform, alternativt tryck ut degen direkt i formen med fingrarna. Förgrädda pajskalet tio minuter i ugn.

Stek löken i olja tills den blir mjuk. Tillsätt svamp, nötter, havregrädde, timjan och potatisstärkelse, smaka av med salt och peppar.

Lägg fyllningen i pajskalet och grädda cirka 30-40 minuter på 175°C. Låt pajen svalna lite innan servering.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Paul Jaboulet Côte du Rhône Parallèle 45
Popolo Rosso Organico
Francisco Gomez
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

HET KUMMINGRYTA MED ROSTAD BLOMKÅL & CHAPATI
LÖK- & CASHEWPIZZA
TARTELETTE MED VIT CHOKLADGANACHE, SÖTSURA BJÖRNBÄR & SALTROSTAD VALNÖT
Apelsinchoklad PÅ KRYDDIG NÖTBOTTEN
Lasagne al forno
GLASDESSERT MED HJORTON, SAFFRAN & VIT CHOKLAD
Mazarinpaj med lingon & mandelflarn
KROPPKAKA
Pumpasoppa med pecannötter & äpple
SÖTPOTATISGNOCCHI SLUNGAD I CHILI- & INGEFÄRSOLJA
ROSTAD AUBERGINE- & TOMATSOPPA
BÖNPIROG MED MANDLAR & CHILI

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB