Det är nästintill omöjligt att få till en perfekt fried rice med nykokt ris. För att undvika grynighet används dagsgammalt, kylskåpskallt ris. Har du överblivet ris från en take-out är detta det perfekta användningsområdet. Risets snälla smak tillåter generös smaksättning, så gå loss ordentligt med kryddningen. Ha tålamod när du steker. Rör inte om direkt när du hällt ner riset i pannan, utan vänta ungefär två minuter så att en fint brun yta och karamellisering bildas. Toppa gärna din fried rice med något gott som ger textur och snygg färg, vi väljer vårlök. Servera gärna med en hot sauce vid sidan för att addera lite extra hetta.
Ingredienser
- 2
- schalottenlök, fint hackad
- 2
- vitlöksklyftor, pressade
- 1 l
- kokt ris, valfri sort
- 1 msk
- ssamjang
- 1 tsk
- socker
- 1
- msk ljus sojasås, glutenfri
- 4 cm
- färsk ingefära, riven
- 4
- selleristjälkar, hackade
- 3-4
- vårlökar, strimlade
- salt
- neutral olja, till stekning
Gör så här
Värm upp olja i en stekpanna eller wok. Stek schalottenlöken och vitlöken. Lägg ner det kokta riset och stek i några minuter.
Tillsätt ssamjang, socker, soja, ingefära, selleri och vårlök. Rör om och stek tills rätten har en ljusbrun yta. Smaka av med salt.
Toppa med skivad vårlök. Servera.