Lägg ner degbollar i en smakrik tomatsås och baka dem i ugnen till gyllene perfektion. Som resultat har du en mysig, plockig rätt som passar underbart bra som tilltugg en kväll när du är sugen på något gott. Serveringstips: Några goda vänner och ett par kalla öl.
Ingredienser
- 50 g
- jäst
- 1 tsk
- socker
- 1 tsk
- salt
- ½ dl
- olivolja
- 3 dl
- fingervarmt vatten
- 7 dl
- vetemjöl
- 3 dl
- kalamataoliver
- 2 msk
- olivolja
- 1-2
- vitlöksklyftor, pressade
- 1 burk
- passerade tomater
- ½ tsk
- torkad oregano
- 1 msk
- vitvinsvinäger
- flingsalt
- svartpeppar
BRÖD
FYLLNING
Gör så här
Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten i en degbunke.
Rör i mjöl, lite i taget, och knåda till en fast och elastisk deg. Knåda i 10 minuter. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
Mixa oliver, olivolja, salt och peppar i en matberedare.
Stek vitlöken i en stekpanna tillsammans med de passerade tomaterna, oregano, vinäger, salt och peppar. Använd gärna en ugnstålig stekpanna, eller flytta över såsen till en ugnsfast form efter stekning.
Dela den färdigjästa degen i ungefär 10-12 bitar, rull till bollar. Klicka ut olivblandningen över tomatsåsen. Lägg i degbollarna.
Sätt ugnen på 200°C, låt under tiden bullarna jäsa i 10 minuter. Ringla över lite olivolja och grädda i ugnen 15-20 minuter. Servera.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.