Vietnamesiska vårrullar kallas också för sommarrullar och är en given förrättsfavorit året runt. I det här receptet fyller vi rullarna med kimchi och krispig tofu, och doppar dem i en krämig sås baserad på mandelsmör. Gör mandeldippen innan du sätter igång med vårrullarna, lite av såsen steker vi nämligen ihop med tofun.
Ingredienser
- ½ dl
- mandelsmör
- ½ dl
- soja
- 2 msk
- agavesirap
- 2 msk
- lime
- 1
- vitlöksklyfta, pressad
- ½
- färsk röd chili, finhackad
- 1
- block fast tofu
- 2 msk
- majsstärkelse
- 4 msk
- sesamolja
- 2 msk
- krämig mandeldipp
- 1 msk
- sojasås, utan vete om du lagar glutenfritt
- 1 msk
- råsocker
- 1
- näve tunna risnudlar
- 1 msk
- sesamfrön
- 1 msk
- sesamolja
- 1 msk
- risvinäger
- 2 msk
- limejuice
- 2 msk
- kimchispad
- 1 msk
- risvinäger
- 1 msk
- sojasås, utan vete om du lagar glutenfritt
- 1 msk
- råsocker
- 1
- vitlöksklyfta, pressad
- ½
- färsk röd chili, finhackad
- 1 dl
- kimchi
- 1 knippe
- färsk basilika, gärna thaibasilika
- 1 knippe
- färsk mynta
- 1 knippe
- färsk koriander
- 1
- morot
- ⅓
- gurka
- 2
- salladslökar
- 16 ark
- rispapper, (säljs i välsorterade livsmedelsbutiker samt i asiatiska matbutiker)
krämig mandeldipp
krispig tofu
sesamdoftande risnudlar
syrlig kimchidipp
annat till vårrullarna
Gör så här
krämig mandeldipp
Rör ihop samtliga ingredienser.
krispig tofu
Skär tofun till stavar, cirka 10 centimeter långa och 2 centimeter tjocka. Bred ut majsstärkelsen på en tallrik och vänd runt tofun så att alla sidor täcks.
Hetta upp tre matskedar av sesamoljan i en stekpanna. Stek tofustavarna tills de är krispiga. Lägg på ett hushållspapper för att rinna av och stelna något.
Blanda den resterande matskeden sesamolja med mandeldipp, soja och råsocker. Lägg tillbaka tofun i stekpannan och häll på såsen. Stek tills tofun ser glansig och fin ut.
sesamdoftande risnudlar
Koka risnudlarna enligt instruktioner på förpackningen. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna.
Blanda nudlarna med sesamolja, risvinäger och sesamfrön.
syrlig kimchidipp
Rör ihop samtliga ingredienser tills sockret lösts upp.
annat till vårrullarna
Hacka basilika, mynta, koriander och kimchi grovt. Skär moroten, gurkan och vårlöken julienne, det vill säga till tändsticksliknande stavar.
Förbered en djup tallrik där dina rispapper kan ligga plana. Fyll tallriken med hett vatten. Lägg i ett rispapper och låt det mjukna, det tar ungefär en halv minut.
Lägg rispappret på plant underlag, placera sedan en rand av örter, grönsaker, tofu och risnudlar i mitten på nedre delen av pappret, rulla ihop till en vårrulle, vik in sidorna halvvägs.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.