Sött möter sött möter syrligt. Molesåsens långa ingredienslista kan förundra, med ingrediensmöten som plommon, vitlök, mörk choklad och risvinäger. Våga prova! Tillsammans med en sötsyrlig sötpotatis, och trotjänaren inlagd lök blir det smaksuccé!
Ingredienser
- 1
- sötpotatis
- 1 tsk
- strösocker
- 2 nypor
- salt
- 2 msk
- limesaft
- svartpeppar
- 1
- gul lök, finhackad
- 1
- vitlöksklyfta, finhackad
- 4 cm
- ingefära, riven
- 1
- chili
- ½ dl
- risvin, alt risvinäger
- ½ dl
- torkade plommon, hackade
- ½ dl
- vatten
- 1 nypa
- kanel
- 1 msk
- svarta sesamfrön
- ¼ tsk
- kumminfrön
- 1 tsk
- sirap, eller socker
- 2 msk
- mandlar, hackade
- 50 g
- mörk choklad, hackad
- salt
- 2
- silverlökar, strimlade
- ½ dl
- risvinäger
- 2 msk
- socker
- 1 nypa
- salt
LIMEKANDERAD SÖTPOTATIS
MOLE MED ASIATISK TOUCH
SNABBT INLAGD SILVERLÖK
Gör så här
LIMEKANDERAD SÖTPOTATIS
Skala sötpotatisen och dela den på längden. Koka mjuk i saltat vatten och låt svalna lite. Skär i breda stavar.
Värm upp en stekpanna med lite olja. Stek sötpotatisen tills den får en fin yta, strö socker, salt, svartpeppar och limesaft över. Låt sockret karamelliseras, ta sedan av från plattan.
MOLE MED ASIATISK TOUCH
Fräs löken och vitlöken i en kastrull. Tillsätt ingefära, chili, risvin, hackade plommon, vatten, kanel, sesamfrön, kummin, sirap och mandlar. Rör runt och sjud i 5 minuter.
Tillsätt chokladen och låt den smälta. Ta av från plattan och låt såsen svalna. Går att förvara i kyl i en vecka.
SNABBT INLAGD SILVERLÖK
Blanda vinäger, socker och salt i en skål. Lägg den strimlade löken i lagen. Låt stå 10 minuter i kylen.
Montera dina bao genom att pensla insidan av brödet med molesås. Fyll med sötpotatis och lök. Klicka på ytterligare molesås.