Ett grundrecept på baobröd som resulterar i underbart lätta och fluffiga bröd. Tips på fyllningar hittar ni nedan.
Ingredienser
- 3 dl
- vatten
- 2 msk
- strösocker
- ¼ tsk
- salt
- 4 msk
- ris- eller potatisstärkelse
- 15 g
- jäst, dvs ¼ pkt
- 7 ½ dl
- vetemjöl special, och lite extra till utbakning
Gör så här
Värm upp vattnet till fingervärme och häll det i en står skål. Blanda ner jäst, salt och socker, rör runt tills allt har löst upp sig.
Tillsätt vetemjöl och stärkelse, arbeta hastigt ihop till en deg. Låt den aningen klumpiga degen vila i 10 minuter.
Arbeta degen med händerna eller i maskin i 10 minuter, tills den blir slät och smidig. Tillsätt lite mer mjöl om degen känns för kladdig. Degen ska kännas som en vanlig matbrödsdeg.
Låt degen jäsa i 45 minuter i en lätt oljad skål, med en fuktig kökshanduk över.
Rulla degen till en lång korv och skär i 10 bitar. Forma till släta bollar och kavla ut till ca 2 decimeter långa ovaler.
Pensla ett tunt lager olja på insidan (för att undvika att de kladdar ihop). Vik bröden dubbelt.
Klipp ca 2 centimeter stora hål i ett bakplåtspapper/smörpapper (för att ångan ska kunna tränga igenom).
Lägg det i botten av en ångkorg. Lägg i baobröden. Låt bröden jäsa i 30 minuter.
Koka upp vatten i en kastrull som passar din ångkorg. Baobröden ska nu nästan ha dubblat i storlek. Placera ångkorgen över vattnet i kastrullen och ånga i 15-20 minuter. Ta av från plattan.
Låt bröden svalna i korgen med lock på. Vik sedan försiktigt upp bröden och fyll dem.