Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

Chiapudding x3

Glutenfri 2 port  /  ca 6 h  / Från Vegourmet No 8/2015 text: Maria Carlsson & Marina Asplund – Marina & Marias kokbok Raw fika!, foto: Maggie Soltani

Chiapudding är vår favorit både till frukost och mellanmål. Det är otroligt enkelt att göra och går lätt att variera beroende på vad man har hemma.

Chiafrön kommer från Mexiko och smakar egentligen ingenting. Fröna innehåller en stor andel protein, fibrer, omega 3-fetter, kalcium och kalium. Vi använder oss av ett basrecept som du kan variera med olika typer av växtmjölk. Mandel-, hasselnöt-, kokos- och havremjölk är våra favoriter. Till det serverar vi olika krämer, granola, bär, frukt och superfoods.

Ingredienser
BASRECEPT
2 dl
växtmjölk, valfri sort
2 msk
chiafrön
1-2 nypor
äkta vaniljpulver, kan uteslutas
SYRLIG LIME- & INGEFÄRSMOUSSE
2 
avokado
2 cm
ingefära
 
zest från en lime
1 dl
limejuice
3 msk
agavesirap
1 tsk
äkta vaniljpulver
 
TILL TOPPING:
 
granola
 
superfood, t ex gojibär
ÄPPELKOMPOTT
2 
söta äpplen, i centimeterstora tärningar
2 tsk
mald kanel
1 tsk
mald kardemumma
5-6 msk
mandelsmör
2 msk
agavesirap
 
TILL TOPPING:
 
mandelsmör
 
hackade nötter
SAFFRANS- OCH HALLONKRÄM
½ dl
vatten
3 msk
agavesirap
4 dl
cashewnötter, blötlagda i några timmar
1 nypa
salt
1 
tsk vaniljpulver
½ dl
kokosolja, kallpressad
½ g
saffran, en påse
1 msk
hallonpulver, eller ½-1 dl färska hallon
3 msk
citronjuice
 
zest från en citron
 
TILL TOPPING:
 
granola
 
färska hallon
Gör så här
BASRECEPT

Blanda mjölk, chiafrön och vaniljpulver. Rör ut fröna, gärna med en liten visp.

Låt stå över natten för att fröna ska dra åt sig vätskan. Håller flera dagar i kylen, gör gärna en större sats att äta av under veckan!

SYRLIG LIME- & INGEFÄRSMOUSSE

Mixa allt slätt i en mixer/blender. Smaka av, tillsätt mer agavesirap om du vill ha moussen sötare.

Varva med chiabas. Toppa med granola och superfood.

ÄPPELKOMPOTT

Blanda mandelsmör, kryddor och agavesirap med en sked. Rör ner äppelbitarna. Varva med chiabas.

Toppa med extra mandelsmör och hackade nötter.

SAFFRANS- OCH HALLONKRÄM

Mixa vatten, agavesirap, nötter, salt och vaniljpulver i en mixer/blender till en slät kräm. Tillsätt kokosoljan och blanda väl.

Häll över 1 ½ deciliter av smeten i en separat bunke och tillsätt saffranet, blanda väl. I smeten som är kvar i mixern tillsätter du hallonpulver (eller färska hallon), citronjuice och citronzest. Mixa blandningen helt slät.

Varva i glas med chiabas. Dekorera med valfri granola och färska hallon. Lyxigt till helgbrunchen!

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

CITRONKAKA MED HALLONKRÄM, FÄRSKOSTFROSTING & PISTAGE
Frukostbanoffee
GLASDESSERT MED HJORTON, SAFFRAN & VIT CHOKLAD
jävligt god VEGOBURGARE
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE
CAESARSALLAD PÅ GRÖNKÅL & ROSTADE MANDLAR
KARAMELLMOUSSETÅRTA MED CHAGA & CHOKLAD
Apelsinchoklad PÅ KRYDDIG NÖTBOTTEN
PANNKAKSTÅRTA MED HALLON
EN HERRANS MASSA MUNKAR
BLOMKÅLSTORTILLAS MED SVARTA BÖNOR OCH GUACAMOLE
TOMTARNAS FAVORITRÖRA

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB