VAUST BRAUGASTSTÄTTE
RUSTIKT TYSKT MED FINESS
Liksom i många andra storstäder kan de flesta av Berlins vegorestauranger placeras in på ett spektrum mellan trendigt, urbant hälsomedvetet (tänk superfoods, »raw«, ljust och fräscht) och sydostasiatiskt (tofubaserade grytor, buddhastatyer). Vill man i stället uppleva det klassiskt tyska köket är det läge att ta S-Bahn till Savignyplatz i Charlottenburg. I krokarna ligger fullt med mysiga tyska syltor med mörka möbler utan anspråk på trendighet. Ett av dem heter Vaust Braugaststätte. Ägarna reste inför öppningen 2012 runt i landet för att försäkra sig om att råvarorna framställdes på sätt de ville stå för. Resultatet: Vegansk och till stor del ekologisk husmanskost. Menyn innehåller bara ett par huvudrätter och en dagens, men varierar med säsongen. Sensommarens meny bjuder till exempel på seitanfyllda spetskålsrullader med rödbetscréme och skogssvampsknödel. De f lesta rätterna har detaljer och finess som förlagorna med kött traditionellt saknar. Undantaget är kanske den berlinska nationalrätten currywurst, där Vaust gör en seitanvariant med hemmagjord currysås. Skölj ner med restaurangens egenbryggda öl, eller rådfråga kunnig personal om bästa rieslingen på vinmenyn.
VAUST BRAUGASTSTÄTTE
PESTALOZZISTR 8, CHARLOTTENBURG
TIS-LÖR 17-23
INFO@VAUST-BERLIN.DE
KONTOR EISMANUFAKTUR
GLASS ÅRET RUNT
Den tyska hösten är mild och berlinarna slutar inte äta glass för att sommarmånaderna är över. Nyöppnade Kontor Eismanufaktur lovar till exempel att hålla öppet ända till jul. Alla glassälskare bör göra sig själva en tjänst och ta spårvagnen till den bullriga platsen på kraftigt trafikerade Danziger Straße där Berlins första helt animaliefria glassbar slagit upp dörrarna. Såväl våfflor som glass görs på plats, smakerna växlar ständigt och varierar från klassiker som florentinsk hasselnöt eller dansk saltlakrits, till fruktiga havtorn, godisbomben smörkolebrownie och vågade apelsin- saffran-olivolja. Basingredienserna är mjölk gjord på soja, havre, mandel eller kokos – ibland mousserande vin och vid särskilda tillfällen rom och likör, i samarbete med veganska cocktailbaren Chaostheorie – en väldigt berlinsk inrättning, även den värd ett besök. Som om detta inte var nog säljer Kontor Eismanufaktur även veganska munkar från Friedrichshainbaserade Brammibal, kända för sina kreativa toppings och att de säljer slut snabbt.
KONTOR EISMANUFAKTUR
DANZIGER STR 65, PRENZLAUER BERG
MÅN-SÖN 13-21
EISMANUFAKTUR-BERLIN@ONLINE.DE
LET IT BE
CRÊPES & POP

Neukölln är stadsdelen som på några år gått från fattigt »problemområde« till mångkulturellt favoritdistrikt för hipsters där nya barer och caféer växer upp som svampar ur marken. Lite undangömt på en tvärgata till falafeltäta Sonnenallé ligger Let it be, en helvegansk crêperia och burgarställe som med knappt två år på nacken redan blivit en klassiker. Ägarna är, inte oväntat, musiker och har namngivit rätterna efter veganprofiler som Morrissey och Erykah Badu. Välj från en handfull burgare och lika många crêpes. Stalltipset är att välja sistnämnda – goda veganburgare hittar du överallt i Berlin, medan crêpsen inte bara är unika utan även utsökta. En favorit är Daryl Hannah, med soltorkade tomater, rödbetscarpaccio, romansallad och myntapesto. Allt lagas från grunden av en ibland lätt underbemannad personal, så se till att inte ha bråttom vid besöket. Å andra sidan är Let it Be en trevlig plats att fördriva tid på: välblandade spellistor i högtalarna, gullig loppiskrimskramsig inredning, wifi, bra öl… och när tallriken väl anländer är den gigantisk. Såväl burgare som crêpes serveras med en sallad och tillreds glutenfria på beställning.
LET IT BE
TEMPELHOFER STR 90, NEUKÖLLN
TIS-FRE 15-22, LÖR-SÖN 13-22
INFO@LETITBEVEGAN.DE
NEONTOASTER
DESIGNBISTRO MED VIN I FOKUS

I stadsdelen Weddings »afrikanska « kvarter, med gator namngivna efter Tysklands före detta kolonier öppnade i januari i år den lilla italienska vegobistron Neontoaster. Den säsongsberoende och till stor del ekologiska menyn växlar var tredje vecka. Därutöver erbjuds trevliga vegetariska och veganska söndagsbruncher och under helger en färdigkombinerad trerätters. De rustika grönsaksrätterna, som den sicilianska aubergineröran caponata, återvänder vi gärna för, medan de tofubaserade kreationerna känns aningen fantasilösa. Men det finns ytterligare skäl till ett besök. För det första gör kombinationen retromöbler, loppisfynd, ny italiensk design och en liten hemmabio att man nästan skulle vilja flytta in (vilket för övrigt är fullt möjligt; två rum hyrs ut). För det andra är Barbara från Gardasjön, som brygger underbart kaffe och sköter serveringen, hur charmig som helst. Men framför allt: vinet. Fråga efter dagens, och avnjut fantastiska norditalienska naturviner från småproducenter för några euro glaset. De flesta säljs bara per flaska och kan även köpas med hem. Eftersom Neontoaster endast har en kock och det totala antalet sittplatser är 15, rekommenderas större sällskap att boka hela menyer i förväg.
NEONTOASTER
SEESTR 106, WEDDING
ONS-LÖR 12-22, SÖN 11-18
INFO@NEONTOASTER.DE
QUÀ PHÊ
FIKA VIETNAMESISKT

Veganvänliga vietnamesiska mathak duggar tätt i Berlin, maten är som regel fräsch och prisvärd… men nästintill likadan överallt. Ett undantag är nyöppnade Quà Phê vid Rosa Luxemburgplatz. Bambu och kullerstensgolv skapar utomhuskänsla även bakom panoramafönstren som vetter mot gatans uteservering. Trots att caféet ligger bara om hörnet från vietnamesiska berlinklassikern Monsieur Voung hittar få turister hit – i stället är det Mitte-hipsters och vietnamesiska stammisar som snicksnackar med den enormt trevliga ägaren Hong. Ungefär hälften av menyn är vegansk, utmärkt med stjärnor. Soppor och sallader i all ära, det som inte får missas är deras ångkokta risbullar fyllda med koriander och grönsaker eller tofu. Portionerna lämnar plats för den traditionella efterrättspuddingen chè, baserad på tapioka, kokosmjölk och kidneybönor (!), en söt dröm i kombination med deras extremt starka »single origin«-kaffe som vägs innan det droppbryggs framför dig på bordet. Nördigt? Lite. Gott? Definitivt!
QUÀ PHÊ
MAX-BEER-STR. 37, MITTE
MÅN-TOR 9-21, FRE-LÖR 9-22, SÖN 9-21
+49 (0) 30 97005479
DALUMA
DET GODA SAMVETETS SMAK

Gränsområdet mellan Mitte och Prenzlauer Berg lär vara Berlins yogastudiotätaste område. Att du just här hittar en sobert vit och träinredd juicebar som säljer helekologisk veganmat med slagorden »raw, pure, superfoods«, allt graderat efter näringsvärden, är alltså inte förvånande. Men avskräcks inte – hit går du i första hand för smakens skull. Bland alla kallpressade juicer tillhör friska, illgröna »Run, forest« och rödbetsbaserade »Beet Box« med cayenne, dill och apelsin de bästa. Enkla sallader kombineras ihop med självvald bas (som quinoa eller råkostmix) och får sin komplexa smak från dressingar av till exempel mandelsmör, lime och ingefära. Kompositören är en av kockarna på Michelinbestjärnade Pauly Saal, i samråd med en nutritionist. Är pallarna (som för övrigt kommer från en Ai Weiwei-utställning) upptagna kan man sitta på trädäck ute på trottoaren, eller ta med mat och dryck till parken på andra sidan gatan – i komposterbara förpackningar, naturligtvis.
DALUMA
WEINBERGSWEG 3, MITTE
MÅN-FRE 8-21, LÖR-SÖN 10-21
CONTACT@DALUMA.DE
WILDER HASE
VEGANSK BIERGARTEN
På en gammal bangård intill technopalatset Berghain ligger en nyöppnad ölträdgård som säger sig vara Tysklands första veganska, skapad av gänget bakom snabbmatsrestaurangen Fast Rabbit vid Mauerpark (som också rekommenderas). Utefilialen Wilder Hase serverar bayersk och indisk (!) döner, Brezel, Bier och drinkar i ett hemmasnickrat hobbitland med stubbar, stenbumlingar, pittoreska odlingar och hängmattor. Spela pingis, se solen gå ner på ängen utanför och flytta in till brasa och kulörta lyktor inne på gården om höstkvällarna kyler på. Säsongens längd beror på vädret och regn betyder stängt; håll koll via facebooksidan.
WILDER HASE
HELSINGFORSER STR 10, FRIEDRICHSHAIN
FRE-SÖN FRÅN 15 (VID VACKERT VÄDER)
BE@FASTRABBIT.DE
THE BOWL
NYTILLSKOTT I VEGANKOMPLEXET

Av Berlins stadsdelar torde Friedrichshain vara den veganvänligaste. Förutom trevliga fik som Laauma och Oh-la-la och dönern Vöner (vegokebab) öppnade världens första veganska livsmedelskedja Veganz här för fyra år sedan. Ett par år senare öppnade det populära fiket Goodies intill, och i maj i år fullbordades vegantemplet vid Warschauer Straße med restaurangen The Bowl i samma byggnad. Huvudrätterna serveras mycket riktigt i skålar, konceptet kallas »clean eating«, i bemärkelsen växtbaserat, biocertifierat, fritt från gluten och vitt socker och stor andel råkost. När Berlins klanderfria dricksvatten filtreras (och hälls på flaska för 5,50 euro/liter) kan man fråga sig om renhetskonceptet kanske har gått för långt. Men bortsett från det är The Bowl ett perfekt ställe för att återhämta kroppen efter sena festnätter med alltför mycket snabbmat. Lugnt, fint inrett och trevlig personal. Skålarna, med fräscha råvaror och en dressing eller sås som huvudsmaksättning är i princip kombinationer av de enkla sidorätterna, till exempel inlagd shiitake, gurka och algsallad och misobönhummus med grönsaksstavar. Toppa med en blåbär-hibiskus-smoothie och botanisera i Goodies tårtsortiment en våning ner om raw chia-chokladpudding känns för nyttigt.
THE BOWL
WARSCHAUER STR 33, FRIEDRICHSHAIN
MÅN-SÖN 10-23.30
RESTAURANT@THEBOWL-BERLIN.COM
LUCKY LEEK
LYX PÅ LITEN BUDGET

Med sin ekologiska marknad, sina lugna lummiga gator och uteserveringar är Kollwitzplatz hjärtat av den borgerligt bohemiska stadsdelen Prenzlauer Berg, och därmed en rimlig placering av en veganrestaurang klass bättre. Av namnet att döma kunde Lucky leek vara ett studentstadscafé, och inte heller den småtrista inredningen (konstgjort vattenfall och canvastryck med gatukonst) röjer att här serveras innovativ gourmetmat. Säsongens grönsaker med inslag av seitan är grunden för den lilla menyn som ändras varje månad. Varje rätt är en elegant upplagd smaksymfoni, till exempel rödbetsgnocci med sichuanpepparspad, körsbärsvinägrett, krispigt friterad »feta« och spenat. Desserterna utgör avsmakningsmenyer i sig, som jordgubbscheesecake, citrongräsmacaron och f läderglass. Under fredagar och lördagar serveras inget à la carte, utan tre- och femrättersmenyer för 21 respektive 45 euro, värda varenda cent. Bra att tänka på inför besöket är att denna restaurang är Michelinguidelistad och hyfsat välkänd, så bokning rekommenderas. Liksom i övriga Berlin är det smart att ta med kontanter – kortbetalning accepterar Lucky Leek från 80 euro.
LUCKY LEEK
KOLLWITZSTR 54, PRENZLAUER BERG
ONS-SÖN FRÅN 18
BOOKING@LUCKY-LEEK.COM