Food trucks, gröna juicer och kokosnötsvatten. Kalifornien i USA brukar beskrivas som ett mecka för matälskare. Faktum är att mattrenderna som når Sverige först flera år senare ofta har sitt ursprung just här. Food trucks intog San Franciscos gator och torg för så länge sedan att de hunnit bli omoderna och en del bagerier bakar bröd på över hundra år gamla surdegar. Allt som är nyttigt har extra stor potential att bli trendigt. I hälsomedvetna San Francisco mixades det spenat- och broccolijuicer långt före vi andra ens tänkte tanken. Här äts grönkål som chips och kokosnötsoljan har snart konkurrerat ut smöret som standard på stadens bagerier.
San Francisco är också en av storstäderna i världen som har störst utbud av vegansk mat. Här finns både snabbmatskedjor och lyxrestauranger som är renodlat veganska och de vänder sig inte bara till en liten klick människor. Folk i alla åldrar äter veganskt. Helt enkelt för att den veganska maten är så integrerad och tillgänglig. Överlag tycks kött vara mindre omhuldat än hemma i Sverige, och även på restauranger som inte är uttalat veganska tillåts grönsakerna spela huvudrollen. Inte heller den som är sockersugen behöver bli besviken. Runt om i staden finns både kaféer och donutställen som är helt veganska.
Det är inte en slump att flera av matbutikerna dignar av grönt. Kalifornien benämns ofta som USA:s skafferi och nästan alla grönsaker, frukter och nötter odlas bara ett stenkast från San Francisco. Det håller priserna nere. Många av matbutikerna erbjuder också hyllmeter med kokosnötsvatten. Vattnet innehåller både vitaminer och mineraler och lämpar sig utmärkt som följeslagare på gymmet eller löprundan. För den som inte är lika träningsfixerad som San Franciscoborna kan det vara intressant att veta att kokosnötsvatten också sägs vara en utmärkt bakiskur.
Tänk på att restaurangutbudet i San Francisco förändras snabbt. Lokalhyrorna är dyra, vilket kan försätta en tidigare väldigt populär restaurang i konkurs på nolltid. Den som föredrar att planera sina restaurangbesök månader i förväg bör alltså dubbelkolla sina planer strax innan avfärd. Räkna med att något nytt ställe hunnit öppna sedan sist du kikade.
PENA PACHAMAMA
På Pena Pachamama möts det bolivianska och det kaliforniska köket i en kul fusion. För att röra till det lite extra ligger restaurangen också bara ett stenkast från kvarteret Little Italy. I högtalarna spelas stämningsfullt gitarrplinkande. I taket hänger färgglada vimplar, nationaldräkter och masker. I lokalen finns också en liten scen där det ofta ordnas olika liveuppträdanden. Dukarna på borden är prydligt kritvita, men skådespelaren Robin Williams ska ha beskrivit restaurangen som en plats där »till och med amishfolket skulle dansa«.
Pena Pachamama har funnits länge och har alltid haft en tydlig vegansk profil. Nyligen fick de en utmärkelse för sina grönkålschips. På Pena Pachamama går det att få sin mat både varm och som råkost. Populärast är kockens egenkomponerade tallrik med palmlilja, quinoa, guacamole och grönsaker. Missa inte att ta en kopp sydamerikanskt kaffe och ett par makroner till efterrätt.
Adress: 1630 Powell Street
www.pachamamacenter.org
HELLA VEGAN EATS
Färgglada Hella Vegan Eats är en food truck som ofta syns på matmarknader och andra event i San Francisco och Oakland. Dagen till ära är de en del av bondens marknad i centrala San Francisco.
På menyn står bland annat baconhamburgare utan bacon och kycklingrätter utan kyckling. Maten beskrivs i mångt och mycket som väldigt amerikansk, men med mexikanska inslag. Burritos och tacos, till exempel. Överlag präglas maten i Kalifornien mycket av det mexikanska köket eftersom många mexikaner korsat gränsen och bosatt sig här.
Hos Hella Vegan Eats är det dock hamburgaren som är mest populär, vilket gläder personalen. De tycker inte att det finns något sorgligare än en torr, tråkig och dåligt tillagad veganburgare, och vill att deras ska anses vara stadens bästa. Efter ett par år på hjul erkänner de dock att de har börjat tröttna på omkringflackandet. Till sommaren lär de enbart finnas som permanent restaurang. Med samma meny, givetvis.
Adress: Lite här och där
www.hellaveganeats.com
GRACIAS MADRE
Den ekologiska och mexikanska restaurangen Gracias Madre är värd en omväg. Alla råvaror odlas hållbart och det mesta kommer från den egna gården. Här är maten lite dyrare än på Herbivore och Hella Vegan Eats, men det är välinvesterade pengar. Missa inte att prova den kryddiga quesadillan med butternutpumpa, lök, koriander, hummus och pumpakärnor. Spana också in det öppna köket längst in i restaurangen. Här ser man rakt in till kockarna. Enbart kvinnor, dagen till ära. Men så heter restaurangen också »Tack mamma« om man översätter namnet till svenska.
På en del amerikanska restauranger är portionerna så stora att maten gott och väl räcker till två måltider. Riktigt så är inte fallet här, men en man vid bordet intill ber vänligt om en »doggybag« och skjutsar snart ner sina rester i en fin kartonglåda innan han slänger ett öga på dessertmenyn. Hos Gracias Madre erbjuds exempelvis rostad kokosglass och kryddig pumpakaka.
Passa på att gå ett varv i det avslappnade området Mission när du ändå är här. Många av byggnaderna pryds av gatukonst. I området finns också en del mysiga små affärer.
Adress: 2211 Mission Street.
www.gracias-madre.com
Adress: 370 14th Street
www.facebook.com/shizensf
SHIZEN VEGAN SUSHI BAR
Den som gillar sushi kommer att gilla Shizen Vegan Sushi Bar. Det öppnade förra året och ligger i en mysig lokal i Mission som nästan påminner mer om ett spa än om en restaurang. Både väggar och menyer är tillverkade av trä. Här går det att få sin mat såväl nyttig som onyttig, stark som mild. Avokado, paprika, ingefära, tofu, shiitakesvamp, majs och sparris är återkommande ingredienser. Kockarna lägger gärna tid på upplägget. Till den tempererade sushin serveras också en kall grönsakssalsa på mango, tomat, gurka och koriander.
PEPPLES’ DONUTS
Finns det något mer amerikanskt än donuts? Knappt. Och på Pepples’ Donuts kan man gå loss totalt på de friterade läckerbitarna. Egentligen har de sitt säte i intilliggande Oakland, men de har ett litet stånd på färjeterminalen i San Francisco sedan ett par år tillbaka. Här kan man välja mellan smaker som kokos, grönt té och salt karamell. Bakat veganskt har de gjort ända sedan företaget startades år 2007.
– Det är väldigt vanligt att vara vegan i San Francisco. Vi är nog ganska progressiva och hälsosamma här. Folk älskar sina gröna juicer, men det är gott med något sött ibland. Donuts är betydligt mer hälsosamt än till exempel en friterad Snickers, säger Taj Campbell som säljer donuts på färjeterminalen.
Passa på att promenera i fiskekvarteret Fisherman’s Wharf när du ändå är här. Det är turistigt, men trevligt om du vill spana in havet en stund. Har du tur ser du en samling sjölejon ligga och sola på bryggorna. Har du lite extra tid – hoppa på en båt och besök fängelseön Alcatraz.
Adress: 1 Ferry Building
www.pepplesdonuts.com
HERBIVORE
Herbivore öppnade 1997 och finns på två platser i staden. De har en lång meny av sallader, smörgåsar, pastarätter, pizzor och soppor, dock tillverkas inte allt på plats. Mest kända är de för sin brunch. Till Herbivore går gamla som unga, kvinnor som män. Många barnfamiljer väljer också att komma hit. Ljudvolymen blir snabbt lite hög, men inte så att det stör. För soliga och varma dagar finns en uteplats.
Adresser: 983 Valencia Street och 2451 Shattuck Avenue i Berkeley.
www.herbivorerestaurant.com
LOVING HUT
Både restaurangfönstren och dörren in till Loving Hut är tapetserade med veganargument. Här sitter affischer med långa listor över hälsofördelar och lika långa listor med positiva miljöeffekter. Sist men inte minst har man också satt upp namn och bild på kändisveganer. Loving Hut är en vegansk snabbmatskedja som finns över hela världen. Afrika, Bulgarien, Vietnam, Slovenien, Nya Zeeland och Paraguay är bara några av exemplen. I San Francisco finns Loving Hut på tre adresser. De flesta rätter kostar mindre än tio dollar. Här serveras soppor, sallader och nudelrätter. En av restaurangerna ligger i Chinatown, alldeles intill en mängd roliga livsmedelsoch grönsaksaffärer.
Adresser: 1365 Stockton Street, 524 Irving Street och 845 Market Street
www.lovinghut.com
ELIXIRIA
I San Francisco figurerar grönkål på var och varannan kaféskylt och restaurangmeny. Elixiria är inget undantag. Det ligger mitt i finanskvarteren och är känt för att servera välgjorda gröna juicer med ingredienser som grönkål, mynta och persilja. Det hajpade Himalayasaltet är en annan flitigt återkommande ingrediens. De mixar också särskilda juicer och smoothies som, exempelvis, ska ge dig stiligt hårsvall eller hålla dig »forever 16«. Här kan du testa boba, ett taiwanesiskt bubbelté, och den asiatiska drycken kombucha som också blivit populär i Sverige.
Från början var Elixiria helveganskt, men i dag säljer de också en del vegetariska sallader och andra lättare måltider. Alla drycker är dock fortfarande veganska.
– Hyrorna är så höga att man får ett bidrag de första två månaderna när man startar sin restaurang. San Francisco är en av världens dyraste städer, det skulle aldrig gå annars. Men när de två månaderna är slut måste man klara sig själv. Vi som driver Elixiria är själva veganer, men vi behövde bredda oss för att få ekonomin att gå ihop, säger Alex Daoudi.
Adress: 25 Beale Street
www.facebook.com/elixiriajuices