FERMENTERAD TOFU – EN UMAMIBOMB
Har du någonsin beskyllt tofu för att vara smaklös? Prova fermenterad tofu, den är den totala motsatsen. Smaken är salt, lagrad och intensiv – en riktig umamibomb som förhöjer dina rätter. Konsistensen på tofun är mjuk och lite mosig, steker du den smälter den sönder i pannan. Kryddigheten, chilin och sötman varierar lite mellan olika märken, men de flesta varianter fyller i stort sett samma funktion i matlagning. Fermenterad tofu används inte som vanlig tofu, och passar inte att äta i bitar som tillbehör, däremot lämpar den sig utmärkt som smaksättare i till exempel en wok, nudelrätt eller sås. Den passar bra i både varma och kalla rätter, och behöver inte tillagas innan användning.
BUNKRA UPP MED FÄRSK & TORKAD SVAMP
Utbudet av torkad svamp är stort i de f lesta asiatiska livsmedelsbutiker. Här lägger du vantarna på svampsorter som i Sverige är oåtkomliga i färskt format. Torkad svamp är praktisk, har lång hållbarhet och är, i jämförelse med färsk svamp, billigt. Plocka hem några paket av olika torkade svampar, och upptäck en helt ny värld av ljuvliga svampupplevelser. En av våra favoriter är den delikata molnöronsvampen, som passar utmärkt i woker och lättare grönsaksrätter. En annan är kungsmusslingen, en ståtlig svamp med god smak och ett säreget fint tuggmotstånd. Ytterligare en än enokisvampar som är långa, smala, vita och sitter tillsammans på en fot, de själs oftast färska och passar perfekt i en nudelsoppa. Shiitake är den asiatiska svamp som har fått starkast genomslagskraft, och går att köpa färsk i alla större livsmedelsbutiker. Att ändå plocka hem ett paket torkad shiitake är en god idé – shiitake passar utmärkt att blanda upp andra asiatiska svampar med och därför praktiskt att ha hemma. Våga gå loss på denna hylla – torkad svamp är billigt och går inte att göra fel med!
SPÄNNANDE FRYSTA GRÖNSAKER
Poppis-bönan edamame har vunnit mark i de västerländska köken under senare år. Passa på att köpa hem ett storpack billigt. Slå också till på några andra, lite ovanligare frysvaror, såsom skivade lotusrötter eller en påse okra. Eller gå all in och ge dig i kast med några paket fryst natto – den japanska specialiteten fermenterade sojabönor, som har en extremt säregen doft och smak. Kommer du runt första intrycket, som påminner om ett möte mellan fotsvett och surströmming, så kan du avnjuta vad som antagligen är ett av världens mest näringsrika livsmedel.
NUDLAR, NUDLAR, NUDLAR
Snabbnudlar, färska nudlar, sötpotatisnudlar, bovetenudlar, bönnudlar, risnudlar i ett 20-tal varianter… Att navigera sig i den jättelika värld som nudlarna i asiatiska livsmedelsbutiker utgör är i själva verket inte i närheten av så komplicerat som man kan tro. Nudlar är ett område där det är omöjligt att göra fel. Köp hem ett par paket som ser spännande ut, följ tillagningsinstruktionerna på förpackningen och servera med något fräscht och grönsaksbaserat. Vi rekommenderar sobanudlar, udonnudlar (allra helst färska) och rice cakes (välj alltid färska). Brukar du köpa hem risnudlar från asiatiska hyllan i vanliga livsmedelsbutiker finns det ingen ursäkt för att inte skämma bort sig med några nya format på risnudlar, i asiatiska livsmedelsbutiker är de ofta både billigare och av bättre kvalitet.
FEJKKÖTT VS. FEJKKÖTT
Att shoppa loss på konserverad mock-meat, veganska tolkningar av jätteräkor eller halva vegokycklingar från fryssektionerna är inte vårt hetaste tips. Mer spännande kulinariska upplevelser än så finns att hämta i det vegetariska asiatiska köket. De blå konservburkarna med mock chicken, mock pork och mock duck besitter på sin höjd ett nostalgiskt värde för veganer som ville stilla sitt fejkköttssug under en tid när sojakorvar och vegonuggets inte fanns tillgängligt i vilken livsmedelsbutik som helst. Vi rekommenderar att du istället spanar in sektionen med torkat sojaprotein. Ett billigt och bra vegetariskt protein som passar utmärkt att slänga ner i woker och såsiga grytor. Skillnaden mellan de ljusa och de mörka? Oftast handlar det inte om någon större smakskillnad, utan bara om tillsatt sockerkulör i de mörka.
STÄRKELSE TILL EFTERRÄTTEN
Vad är det som ger såser på asiatiska krogar sin säregna karaktär? Ofta olika typer av stärkelse. Upptäck en värld bortom maizena och potatismjöl. De asiatiska typerna av stärkelse har många användningsområden, ofta utgör de grunden i populära bakverk. Kanske inte det första du ger dig i kast med, men värt att utforska om du vill utveckla din asiatiska köksrepertoar.
SMAKSÄTT MED FERMENTERAD BÖN- & CHILIPASTA
Alla känner vi till miso – den salta, aromatiska smaksättaren baserad på fermenterade sojabönor. Att köpa hem en eller två varianter av miso är en bra start, men en hel värld av andra, spännande fermenterade pastor finns att upptäcka. Samtliga ger rika umamismaker och är extremt smaktäta, vissa bidrar också med en fin hetta. Skänk nytt liv till soppor, såser, salladsdressingar, pålägg, spreads, dressingar, buljonger, marinader och glaseringar. Dessa har dessutom mycket bra hållbarhet. Gochujang är en av våra favoriter, en koreansk bönpasta med heta, salta och söta inslag.
ETT UNIVERSUM AV OLJOR, SÅSER & KRYDDOR
Sriracha är för många en inkörsport till asiatiskt. Har du inte provat sriracha tidigare, se till leta upp flaskan med den karaktäristiska tuppen på och köp hem en, den kan användas till i princip vad som helst. Andra obligatoriska smaksättare från asiatiska affären är sesamolja som brukar finnas i ekologiska varianter, välj mörkare eller ljusare olja beroende på hur rostad smak du vill ha; chiliolja som är ett enkelt sätt att krydda upp rätter med; hoisinsås är utmärkt att ha stående på bordet för att smaksätta själv med, sötsur sås eller speciell vårrullesås för att doppa lite allt möjligt i; svampbaserad sås som funkar bra som vegetarisk ersättning för ostronsås. Köp hem ett gäng olika spännande smaksättare, se bara till att scanna av innehållsförteckningarna efter animaliska ingredienser. Smaka av, skvätt ner i woken, servera bredvid riset, använd din kreativitet och njut av nya smaksensationer!
VÄLJ SOJA MED OMSORG
Det är inte alltid lätt att avgöra om en soja är ljus eller mörk. Knepet? Vänd upp och ner på sojaflaskan och titta i botten. Den mörka sojan lämnar helt andra spår efter sig än den ljusa. Prova dig gärna igenom ett gäng olika sojasåser för att hitta ett gäng du tycker bäst om, även om den japanska sojan från Kikkoman är en okrönt konung. Att bara ha en enda soja är långt ifrån tillräckligt då de har olika användningsområden och karaktärer. Minst tre olika sojasåser bör du ha hemma: japansk soja (shoyu), tamari och kinesisk soja. Passa också på att shoppa loss på olika typer av vinäger, en bra risvinäger är ett måste, plus gärna en flaska mirin – ett sött japanskt risvin som passar bra i glaseringar, såser, marinader och woker.
FYNDA AGAR AGAR
Agar agar är pulver av rödalg som bidrar med en geléaktig konsistens, och fungerar som vegetabilisk ersättare till framför allt gelatin. Bana väg för många fina efterrätter med riktig bra daller!
FYLL KORGEN MED TOFU
Kylarna i asiatiska livsmedelsbutiker är ofta fyllda av en generös mängd olika tofuvarianter. Silken, extra hård, friterad, torkad, kryddad, mellanhård, ekologisk. Köp hem och experimentera med nya tofuupptäckter. En variant som är väl värd att prova är yubatofu, som är ett lager av tofuskinn som skapas vid upphettning av sojamjölk. Yuba har en speciellt, säregen konsistens som skiljer sig från annan tofu. Går att köpa både färsk och upphettad.
KÖKSUTRUSTNING & PORSLIN
Gå loss på muggar, skålar, tillagningskärl, tekannor, ätpinnar, matchavispar och ångkorgar. Ofta både långt mycket billigare och finare än i köksbutikerna.
FROSSA I KIMCHI
Färdig kimchi går alltid att hitta i kyldiskarna, men att hitta en utan fisksås eller räkpasta kan däremot vara klurigare. Kvalitén och hur goda de är varierar kraftigt. Det är värt att jaga efter en vegansk variant som du tycker om – att alltid har en påse kimchi väntandes i kylskåpet gör livet så mycket bättre.
SMAKSENSATION I GRÖNA BLADGRÖNSAKER
Köp hem ett gäng gröna bladgrönsaker som du inte har provat förut. De flesta är lätthanterliga och otroligt goda. Många har spröda fina blad, se till bara steka dessa hastigt och låt dem behålla lite av sin fina spänst. Våra favoriter är bok choi, vattenspenat, morning glory och napakål. Missa inte avdelningen för färska örter! Med några sådana i kylskåpet ges du möjlighet att med enkla medel plocka fram fina, asiatiska smaker, utan att behöva tänka i särskilt komplicerade banor, använd de bara som du skulle använt andra färska örter.
GASTRONOMISKA ALGER
Våga prova något annat än nori till vegosushin. Alger finns i alla möjliga former, och är riktigt goda att slänga i sallader, soppor och tofubiffar. Några nybörjarfavoriter är wakame, hijiki, arame och dulce. Experimentera dig fram!
DUMPLINGS, VÅRRULLAR & DIM SUM – HEMRULLAT ELLER LATVARIANTEN
Deg till dina hemgjorda dumplings, wontons, tillagade och färska vårrullar är bra att passa på att köpa vid ditt besök. Se till att du väljer en deg som inte innehåller ägg. Gå också gärna igenom fryssektionen i jakt efter vegetariska färdigrätter i olika format. Både dumplings och vårrullar brukar gå att lägga vantarna på. Perfekt att ångkoka och/eller steka på när matlagningsorken tryter.
BILDER TAGNA PÅ:
Oriental Supermarket Hötorgets tunnelbana, uppgång Sergelgatan, Stockholm
MÅN-LÖR: 10.00-20.00 SÖN: 10.00-19.30