1. Gör sydasiatisk sallad
Det här kan vara vårt absoluta favoritsätt att servera betor på. Betorna kompletteras av fina asiatiska smaker. Snabbt, gott och fullt av smak, precis som all mat borde vara.
4 port 25 min
8 små gulbetor
3 morötter, tunt strimlade
3 vårlökar, strimlade
3 cm färsk ingefära
1 tsk sesamolja
1 msk limejuice
ó msk svarta sesamfrön
ó msk vita sesamfrön
några kvistar färsk thaibasilika, strimlade
flingsalt
Koka gulbetorna med skalet på för att bevara färg och smak. Skölj betorna i kallt vatten när de är mjuka rakt igenom. Låt svalna och skala för hand. Skär betorna i klyftor. Riv ingefäran och pressa ut så mycket saft det går från rivet. Blanda ingefärssaften med resterande ingredienser i en skål, vänd ner betorna. Låt gärna betsalladen stå en stund innan servering för att låta smakerna utvecklas.
2. Rosta i ugnen.
3. Färga pastadeg med saften.
4. Koka dem & servera med örtsmör som en superenkel förrätt.
5. Riv & lägg dem i pannkakssmeten.
6. Koka en fond på dem, tillsammans med andra grönsakssnuttar från kylskåpsrensningen.
7. Baka ett underbart saftigt bröd med riven rödbeta.
8. Pickla dem.
Ett enkelt sätt att ta fram nya smaker och förlänga hållbarheten på betor är såklart att lägga in dem!
1 burk 13 h, 40 min
600 g gulbetor
2 dl ättiksprit, 12%
4 dl strösocker
6 dl vatten
ca 6 hela pepparkorn
en torkad stjärnanis
2 cm färsk ingefära, fint skivad
Koka betorna i cirka 30 minuter tills de är mjuka rakt igenom, men låt dem inte bli för mjuka. häll av vattnet och låt betorna svalna något. skala betorna för hand under rinnande kallt vatten. skär betorna i klyftor och lägg dem i en väl rengjord burk med lock. blanda ättika, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp blandningen. Täck betorna med den heta lagen och sätt på locket. Ställ kallt i minst 12 timmar innan servering.
9. Gör en rödbetstarte
En fin liten tarte som funkar utmärkt som en lätt lunch tillsammans med en generös grönsallad.
4 port 30 min
1 pkt smördeg
4 kokta rödbetor
1-2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk citronzest
flingsalt
malen rosépeppar
Sätt ugnen på 200°c. Lägg ut smördeg på en bakplåtspapperklädd plåt. Skiva rödbetan tunt och lägg ut över smördegen. blanda olivolja, vitlök, citronzest, flingsalt och rosépeppar. pensla över betorna. grädda i 15 minuter. Servera.
10. Gör supermumsigt rödbetsgodis på dem
Hur ofta äter du hemgjort godis? Inte tillräckligt ofta, tror vi. Hallonpuré får du genom att koka upp hallon och sedan pressa dem genom en finmaskig sil så att kärnorna silas bort. Till detta recept använder du lättast en hushållsvåg, för att få måtten så exakta det går.
20 st 40 min
135 g hallonpuré
65 g rödbetsjuice
20 g pressad lime, juicen
250 g strösocker
50 g vit sirap
90 g flytande pektin
1 g citronsyra
2 g vatten
citronsocker
citronsyra
strösocker
limezest
Koka upp hallonpuré, rödbetsjuice, pressad limejuice, strösocker och vit sirap. Låt blandningen koka någon minut, tillsätt sedan flytande fruktpektin under omrörning. Låt blandningen sjuda medan du rör om, tills den tjocknar ordentligt. Lös upp citronsyran i någon droppe vatten och rör ner i hallonblandningen.Rör tills blandningen känns ganska fast. Häll över blandningen på bakplåtspapper och stryk ut med en palett (alternativt slickepott, stekspade eller större sked) till ett 3-4 millimeter tjockt lager. tänk på att massan ska vara tillräckligt tjock för att kunna skäras till remmar, men inte heller för tjock, då tunna remmar är godare! Blanda strösocker, citronsyra och limezest. Strö ut ungefär hälften över ett bakplåtspapper.Vänd upp och ner på pappret med hallonblandningen över citronsockret, dra sedan av bakplåtspappret från hallonblandningen. Strö citronsocker över massan och skär den därefter i bitar eller remmar. Olja gärna knivbladet med neutral matolja, så blir det inte så kladdigt. Doppa de skurna bitarna i citronsockerblandningen så att även snittytorna blir sockrade. Servera.
11. Saltbaka dem i grovt hushållssalt.
12. Gör burgare på dem
Att vegoburgare går att variera i oändlighet är en obestridlig sanning. En av våra självklara favoriter är en baserad på rödbetor. Servera denna precis som du vill, till exempel i hamburgerbröd, i en toast eller ovanpå en sallad.
4 st 30 min
2 kokta rödbetor
3 dl kokta stora vita bönor
1 tsk potatisstärkelse
2 vitlöksklyftor, rivna
1/2 tsk hela kumminfrön
svartpeppar
salt
Mixa samtliga ingredienser i en matberedare till en fin massa. Stek blandningen i rikliga mängder olivolja. Servera exempelvis i hamburgerbröd med majonnäs och stekt lök.
13. Koka soppa på dem. Klicka på lite växtbaserad yoghurt vid servering.
14. Grilla dem på grill eller i en grillpanna.
15. Fritera betor & servera med en god majonnäs.
16. Gör sorbet eller glass.
17. Finriv & ha i fröknäcke.
18. Finriv dem & addera lite till browniesmeten. Vi lovar att det blir gott!
19. Gör sallad med citrus
Söta betor och syrlig blodapelsin är ett fantastiskt lyckat smakmöte. Den här tjusiga salladen passar perfekt som en enkel och fräsch förrätt.
2 port 20 min
2 kokta gulbetor
en blodapelsin
en apelsin
2 dl gröna ärtor
1 dl växtbaserad yoghurt
några kvistar färsk dragon
några kvistar färsk mynta
några blad finbladig sallad
olivolja
svartpeppar
salt
Skala betorna och apelsinen och skiva dem tunt. mixa ärtor, salt, peppar, mynta och yoghurt. Lägg upp betor, apelsiner och ärtpuré på tallrikar. Toppa med dragon och sallad. Ringla över lite olivolja och peppra innan servering.
20. Gör marmelad
Ingefära, rödbetor och apelsin möts i en underbart god marmelad som vi gärna äter till helgfrukost.
1 stor burk 40 min
600 g rödbetor
200 g apelsin, utan skal och kärnor
en mellanstor färsk ingefära, skalad och riven
ó dl citronjuice
3 dl socker
Skala och riv rödbetorna fint, hacka apelsinen. Lägg rödbetor, apelsin och ingefära i en vid kastrull. Häll över citronjuice och socker. Koka upp och låt puttra cirka 30 minuter utan lock. Rör om då och då. Häll upp i en burk och förvara i kylen.
21. Laga paj på dem.
22. Gör en krämig coleslaw.
23. Riv & blanda med sojayoghurt & hackade örter, servera som sås eller dip.
24. Lägg dem i din baba ganouch.
25. Använd lite juicad rödbeta i en salladsdressing.
26. Skiva på mandolin & använd som bas för en vegovariant på carpaccio.
27. Servera tärnad till pyttipanna.
28. Skiva tunt & rosta eller fritera till chips.
29. Bål med hallon
Denna vidunderligt goda bål går utmärkt bra att göra alkoholfri. Byt ut mot alkoholfritt vitt vin eller uteslut ginen rakt av.
10 port 10 min
4 dl rödbetsjuice
200 g frysta hallon, mixade, till puré
5 dl tonic water
en citron, skivad
2 dl dry gin
några kvistar färsk mynta
mycket is
Blanda samtliga ingredienser i en stor skål. Tillsätt mycket is.
30. Glöm inte blasten! Använd den på samma sätt som spenat till grytor & pajer.
31. Gör en god grönsallad. Ge gärna kontrast till betorna med rostade nötter.
32. Lägg till (kokta betor) i nästan vilken pastasås som helst.
33. Juicea & använd istället för karamellfärg.
34. Finriv & ha i gnocchi.
35. Torka tunna skivor i en torkugn till goda & nyttiga snacks.
36. Gör en spread med kummin
Trött på hummus? Gör en betspread. Ett galet vackert smörgåspålägg som dessutom passar bra som dipp eller vid sidan av en god middag. Håller några dagar i kylskåp.
4 dl 20 min
3 kokta rödbetor
2 dl solrosfrön
ó tsk hela kumminfrön
ó msk olivolja
1 tsk citronjuice
salt
svartpeppar
Mixa samtliga ingredienser i en matberedare, tillsätt lite vatten om röran blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.