Kålrot – en framtid för grönsaksvariation
Trettiofem sorters frukostflingor på butikshyllorna, men bara en sorts kålrot i grönsaksdisken. Att vi bör äta mer av sådant som växer nära oss är för de flesta ingen nyhet, men tråkigt nog når variationen av närodlat i butikerna långt ifrån sin fulla potential. Vi sätter hopp och tro till en framtid där närodlade grönsaker får ta större utrymme, och där den svenska matens kulturarv får ny chans att frodas.
Nästa trendkök – filippinskt
Vilka världskök som är trendiga ändras helatiden. Vi tar en liten spaning in i den närmsta framtiden, då det filippinska köket spås få ett uppsving, efter att länge ha överskuggats av andra sydostasiatiska kök.
Kan en veganburgare blöda?
En veganburgare som blöder som kött och fräser i stekpannan. Omöjligt? Inte länge, tack vare Silicon Valleybaserade start up-en Impossible Foods. Efter fem år av forskning och 180 miljoner dollar i investeringar finns den blodiga veganburgaren nu på menyn på restaurang Momofuku Nishi i New York.
4x veganbacon
Bacon smakar ju egentligen mest salt, fett och rök. Att fejka en vegovariant är således inte särskilt svårt. Välj mellan någon av de fyra grunderna och låt dem ta smak av den goda marinaden. Sedan återstår bara att infria allehanda baconfantasier.
Havets grönsaker
Runt om i världen har människor ätit både tång och alger i tusentals år, men i Sverige har vi avfärdat havsmaten som slemmig och konstig. Tills nu. Plötsligt serveras den lite här och där. Vad var det som hände?
Hejdå açaí och goji! Svensk superfood
Maca, baobab, açaí, lucuma, goji… Listan på hårt marknadsförda superfoods med spännande namn växer sig bara längre och längre. Men varför förlita sig på importerade superpulver med svindlande prislappar när svenska råvaror med minst lika mirakulösa näringsvärden finns precis runt hörnet?
Förlita dig på svampskogen
Skogen är återigen full av glänsande guld. Att låta svampen ligga som en solid grund för höstens matlagning ser vi som självklart. Gyllene kantareller, ståtliga karljohansvampar, delikata svarta trumpetsvampar och så mycket mer står redo att fylla tallriken.
Fram för fusionfood
I en ofrånkomligt global värld känns det helt naturligt att låta vitt skilda kök möta varandra i en och samma rätt. Kimchifyllda samosas? Mapu tofu burrito? Självklar succé! Vi har lagat ett par rätter som kommer få dina smaklökar att dansa av lycka.