Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

Höjdpunkter på helgens Vegovision!

Plantry

Enkel & smart matplanering

Planera din vegovecka med utvalda recept från Vegourmet och andra vegokockar. För iPhone och iPad.

Plan your meals with Plantry Shop your meals with Plantry Cook your meals with Plantry

Nu i helgen anordnas mässan Vegovision i Göteborg! Vi ser fram emot att träffa alla Göteborgare under en hel helg full av vegoinspiration! Utöver chans till strålande vegoshopping och mumsig mat finns såklart chans att ta del av en massa spännande programpunkter. Vi listar några av de allra hetaste från det fullspäckade föreläsningsschemat. Missa inte att titta förbi vår monter och säg hej!

6 höjdpunkter från Vegovisions föreläsningsschema

Föredrag med Fiona Oakes

Lördag 1 april / 12.00-13.15 / Sal Draken
Fiona Oakes är en brittisk maratonlöpare som trots att hon som 17-åring i samband med en sjukdom förlorade en knäskål har över 50 marathon bakom sig och inte mindre än tre världsrekord på distansen. Fiona blev vegan som 6-åring och är ett levande bevis på att en vegansk kost inte är något som helst hinder för idrottsliga prestationer på elitnivå.

Hemma i Essex driver Fiona djurfristaden Tower Hill Stables Animal Sanctuary, ett hem för 400 vanvårdade djur. Innan hon åker vidare till Marathon des Sables, en veckas löpning i Saharaökning gör hon ett stopp vid Vegovision Göteborg för att dela med sig av sina erfarenheter som elitidrottande vegan och djurrättskämpe.
Detta föredrag är på engelska.

Lyckas med veganska praliner

Lördag 1 april / 12.00-12.45 / Sal Ingrid
Lär dig om hur du tempererar choklad på marmorskiva, hur smaker och texturer kombineras fördelaktigt i fyllningar och tryfflar, och vikten av kvalitativa råvaror för att skapa en grym produkt. Låt dig guidas genom grunderna inom pralintillverkning, och inspireras av de oändliga smak och utseendevariationer som är möjliga att skapa, så snart en tillägnat sig baskunskaperna! Kanske blir det du som gör din egen påskchoklad i år?

Filippa Hawén är bagare & konditor. Du finner henne på Instagram under namnet @vegan.creations

Lyckas när du bakar!

Lördag 1 april / 13.00-14.20 / Sal Ingrid
Ständigt aktuella Karolina Tegelaar beskrivs ofta, med all rätt, som Sveriges veganska bakdrottning. Hon har räddat allt från bröllop till fredagsfikor runt om i landet med sina fantastiska recept. På detta föredrag berättar Karolina om hur du lyckas med bakningen och du har chansen att ställa dina frågor.

Smaknycklar till det växtbaserade köket

Lördag 1 april / 13.00-14.20 / Sal Saltö
Hur bär man sig åt för att bli en mästare i det växtbaserade köket och hur lyckas man komponera måltider som är mättande, smakrika och som gör dig fullkomligt tillfredsställd? Jag kan avslöja att det inte handlar om att tillföra protein. Utan snarare om att hitta och lyfta kontrasterna mellan våra grundsmaker sött, surt, salt, beskt och umami samt om att komponera ett äventyr i textur och konsistens. Det blir hands on med enklare mat och prova på!

Karoline Jönsson driver det populära instagramkontot Gröna skafferiet och är en av programledarna för Vegorätt, Sveriges första vegetariska matlagningsprogram och förra årets kanske mest omtalade.

Hur tillverkas tofu?

Söndag 2 april / 12.00-13.00 / Sal Saltö
Vill du veta mer om hur tofu tillverkas? Grundarna av Yi-Pin Soya, en av Sveriges äldsta närproducent av tofu, berättar om hur man tillverkar tofu från ax till limpa. Du får även chansen att provsmaka ett 20-tal olika tofu-sorter och låta dig inspireras av spännande nya recept!

Johanna Guo är läkare från Kina. Hon har tidigare forskat i Japan och fick en doktorandtjänst på Karolinska institutet år 1996, och sedan dess bor hon kvar här. Hennes make och kompanjon, Chengen Lu, är ingenjör och ville ha något att göra i Sverige när Johanna skulle forska här. Han började titta på tofutillverkning. År 1997 startade han en fabrik på 100 kvadratmeter. Flytten gick till Upplands Väsby år 2005, där fabriken var på 500 kvadrat. Men fabriken blev för liten nu finns de i 2 500 kvadratmeter stora lokaler i Vallentuna.

Vegomat för barn

Söndag 2 april / 12.30-13.20 / Sal Ingrid
Vad ska man tänka på när små barn äter en helvegetarisk kost?
Är det svårt att hitta järn, protein, vitamin B12 och annat som barnet bör få i sig och hur ska man äta av olika livsmedel?

Åsa Strindlund, nutritionist och författare till boken ”Grön mat för gravida och barnfamiljer” berättar om vegomat för små barn och svarar på alla era frågor. Åsa undervisar i näringslära på bland annat Karolinska Institutet samt håller kurser och workshops om vegetarisk kost. Hon är också själv vegan och mamma.

Om Vegovision

Vad? Vegetarisk mässa med utställare, mat och föreläsningar
När? Lördag 1 april kl. 10.00 -18.00 / Söndag 2 april kl. 10.00 -17.00
Var? Folkets hus Olof Palmes plats 3 (vid Järntorget)

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Läs också

artikel
VEGANGUIDE TILL SAN FRANCISCO
artikel
RUNDTUR I ASIATISKA LIVSMEDELSBUTIKEN
artikel
Vegomässan – större, bättre och matigare än någonsin
nyhet
Världsberömd vegoburgare till Sverige, vegansk mjukglass på Ikea och annat du måste ha koll på
nyhet
Vårnumret är här!
artikel
Passion för det växtbaserade på restaurang Växthuset
nyhet
Nyheter från Vegme: potatissallad och tikka masala
artikel
10 veganska guldkorn i Göteborg
nyhet
Nu släpps Sveriges första veganska kryssningsmeny
artikel
Verdammt lecker, Berlin!
nyhet
YiPin lanserar Sveriges första tofuburgare
nyhet
Missa inte Vegovision!

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB