Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

Kärlek till pasta

Plantry

Enkel & smart matplanering

Planera din vegovecka med utvalda recept från Vegourmet och andra vegokockar. För iPhone och iPad.

Plan your meals with Plantry Shop your meals with Plantry Cook your meals with Plantry
text: Rain Lundström, foto: Maggie Soltani

Trots att en god pasta inte kräver mer än en kastrull kokande vatten, lite salt, en skvätt olivolja och ett gäng färska råvaror finns en mängd knep för att göra upplevelsen fulländad.

Precis som bröd, som också utgörs av något så enkelt och billigt som mjöl och vatten, är pasta en uråldrigt rätt. Dock såg den tidiga pastan ganska annorlunda ut än de strimlade, vikta, skurna och konstnärligt formgivna varianterna som vi ser idag. Urmodern av pasta gjordes i form av kompakta degklumpar som serverades i en soppa eller buljong. Idag ser vi betydligt större variation, och vem som helst kan utan svårighet laga en god pasta, det gäller bara att lära sig grunderna.

ETT PAR DO’S AND DON’TS:

» Spara lite kokvatten! När du silar av din pasta är det alltid en bra idé att spara lite av kokvattnet. Det stärkelserika vattnet hjälper till att binda samman såser och göra dem tjockare. I vissa recept är det obligatoriskt, och de allra flesta såser tjänar på en skopa tillsatt pastavatten.

» Du behöver inte koka upp enorma mängder vatten när du kokar pasta, det räcker med tillräckligt mycket för att precis täcka pastan. Både miljövänligare och ett sätt att få det värdefulla kokvattnet att bli mer stärkelserikt.

» Att hälla ner olja i det kokande pastavattnet för att pastan inte ska klibba samman är ingen idé, då det inte ger någon effekt.

» Överkoka inte pastan vad du än gör! En perfekt al dente pasta kommer att lyfta vilken rätt som helst ordentligt.

» Att pastavattnet kokar upp snabbare om du häller i salt är en myt. Generösa mängder salt är dock absolut nödvändigt för en god, kokt pasta.

» Använd färska ingredienser i så stor utsträckning du har möjlighet. Kom ihåg att citron är gott till det mesta.

» Blanda alltid ihop pastan med såsen. Att servera pastasåsen i en hög, över en bädd med pasta är att inte låta rätten nå sin fulla potential. Vissa går till och med så långt som att jämföra pasta med tofu, då tofu som regel tillagas tillsammans med det du vill att den ska ta smak av.

» Våga hålla det simpelt! Många av de godaste pastarätterna innehåller bara ett fåtal ingredienser. Krångla inte till det i onödan, utan se istället till att allt du har i rätten är av god kvalitet.

» Sista tipset för italiensk känsla i köket: laga din pasta med kärlek!

Ett par av våra enkla pastafavoriter som är klara på 30 minuter eller snabbare!

pastasvartkal

Svartkålspesto med pasta

Vi kan helt enkelt inte få nog av svartkål. Tillsammans med vitlök, nötter och citron har du en oslagbart enkel och oslagbart god vardagspasta.

tempehpasta

Italiensk mormorspasta med tempeh & aubergine

Börjar du tröttna på bönor, tofu och grönsaker i dina pastarätter? Prova tempeh! Den härliga proteinrika råvaran är unik i både konsistens och smak. Får du inte tag på tempeh men ändå tycker detta låter som en mumsig rätt går det såklart bra att byta ut den mot någon av proteinkällorna som vi precis nämnde.

pastaragu

Svampragu

En enkel ragu, full av smak. Tänk på att välja burktomater av hög kvalitet för en riktigt god ragu. När det kommer till en sådan här enkel pastarätt gör valet av burktomater stor skillnad.

pastamale

Tagliatelle med ale & ostronskivling

Svamp, soja och grönsaksfond bidrar med umamismak. Se till att karamellisera löken med omsorg och låt det ta tid, det kommer göra stor skillnad för rätten.

pastacarnonara

Carbonara med rökt ostronskivling

Vi ersätter köttet i en klassik carbonara med ostronskivling och lite härligt doftande rökarom.

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Läs också

artikel
RUNDTUR I ASIATISKA LIVSMEDELSBUTIKEN
artikel
Verdammt lecker, Berlin!
artikel
10 veganska guldkorn i Göteborg
artikel
36 saker du kan göra med betor
artikel
VEGANGUIDE TILL SAN FRANCISCO
recept
Italiensk mormorpasta med smulad tempeh & aubergine
artikel
Våra bästa örttips!
artikel
KRYDDA MED LJUD
recept
Bánh mì
nyhet
Vårnumret är här!
krog
Komex eatery market
Social fusion vi gärna återkommer till
nyhet
Nya Vegourmet ute nu!

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB