Precis som bröd, som också utgörs av något så enkelt och billigt som mjöl och vatten, är pasta en uråldrigt rätt. Dock såg den tidiga pastan ganska annorlunda ut än de strimlade, vikta, skurna och konstnärligt formgivna varianterna som vi ser idag. Urmodern av pasta gjordes i form av kompakta degklumpar som serverades i en soppa eller buljong. Idag ser vi betydligt större variation, och vem som helst kan utan svårighet laga en god pasta, det gäller bara att lära sig grunderna.
ETT PAR DO’S AND DON’TS:
» Spara lite kokvatten! När du silar av din pasta är det alltid en bra idé att spara lite av kokvattnet. Det stärkelserika vattnet hjälper till att binda samman såser och göra dem tjockare. I vissa recept är det obligatoriskt, och de allra flesta såser tjänar på en skopa tillsatt pastavatten.
» Du behöver inte koka upp enorma mängder vatten när du kokar pasta, det räcker med tillräckligt mycket för att precis täcka pastan. Både miljövänligare och ett sätt att få det värdefulla kokvattnet att bli mer stärkelserikt.
» Att hälla ner olja i det kokande pastavattnet för att pastan inte ska klibba samman är ingen idé, då det inte ger någon effekt.
» Överkoka inte pastan vad du än gör! En perfekt al dente pasta kommer att lyfta vilken rätt som helst ordentligt.
» Att pastavattnet kokar upp snabbare om du häller i salt är en myt. Generösa mängder salt är dock absolut nödvändigt för en god, kokt pasta.
» Använd färska ingredienser i så stor utsträckning du har möjlighet. Kom ihåg att citron är gott till det mesta.
» Blanda alltid ihop pastan med såsen. Att servera pastasåsen i en hög, över en bädd med pasta är att inte låta rätten nå sin fulla potential. Vissa går till och med så långt som att jämföra pasta med tofu, då tofu som regel tillagas tillsammans med det du vill att den ska ta smak av.
» Våga hålla det simpelt! Många av de godaste pastarätterna innehåller bara ett fåtal ingredienser. Krångla inte till det i onödan, utan se istället till att allt du har i rätten är av god kvalitet.
» Sista tipset för italiensk känsla i köket: laga din pasta med kärlek!
Ett par av våra enkla pastafavoriter som är klara på 30 minuter eller snabbare!

Svartkålspesto med pasta
Vi kan helt enkelt inte få nog av svartkål. Tillsammans med vitlök, nötter och citron har du en oslagbart enkel och oslagbart god vardagspasta.

Italiensk mormorspasta med tempeh & aubergine
Börjar du tröttna på bönor, tofu och grönsaker i dina pastarätter? Prova tempeh! Den härliga proteinrika råvaran är unik i både konsistens och smak. Får du inte tag på tempeh men ändå tycker detta låter som en mumsig rätt går det såklart bra att byta ut den mot någon av proteinkällorna som vi precis nämnde.

Svampragu
En enkel ragu, full av smak. Tänk på att välja burktomater av hög kvalitet för en riktigt god ragu. När det kommer till en sådan här enkel pastarätt gör valet av burktomater stor skillnad.

Tagliatelle med ale & ostronskivling
Svamp, soja och grönsaksfond bidrar med umamismak. Se till att karamellisera löken med omsorg och låt det ta tid, det kommer göra stor skillnad för rätten.

Carbonara med rökt ostronskivling
Vi ersätter köttet i en klassik carbonara med ostronskivling och lite härligt doftande rökarom.